Māris Gailis: lats bija jādevalvē • IR.lv

Māris Gailis: lats bija jādevalvē

36
Andrejs Strokins, F64

Ekspremjers: vienīgais labais piemērs ir Nacionālās bibliotēkas būve

Latvijai, lai veiksmīgāk pārvarētu krīzi, bija nepieciešama lata devalvācija. Tagad tas ir nokavēts, taču, iespējams, lata devalvācija būtu jāveic līdz eiro ieviešanai, piektdien intervijā laikrakstam "Lietišķā Diena" (LD) atzinis bijušais premjers un uzņēmējs Māris Gailis.

"Viegli jau, stāvot malā, runāt, bet jāatzīst, ka Valdim Dombrovskim šobrīd nav vienkārši. Taču, attiecībā uz naudu mēs zinām arī lielo kļūdu, par kuru ir daudz runāts. Ja lata svārstību koridors tiktu paplašināts, un tas varētu brīvi "staigāt", tagad situācija būtu daudz labāka. Tādā gadījumā lats piespiestos pie minētā koridora augšējās robežas, kad bija labie gadi, bet tagad nonāktu pie zemākā sliekšņa. Savukārt tagad mēs esam dabūjuši pa pieri… To vajadzēja darīt, bet tagad tas ir nokavēts. Iespējams, ka mums to vajadzētu darīt nākotnē – vēl līdz eiro ieviešanai," teica Gailis.

Viņaprāt, ar nesaudzīgu līdzekļu apcirpšanu tiek nodarīts liels ļaunums. “Bada laikos valstij ir kaut vai uz budžeta deficīta rēķina, bet tomēr jāfinansē dažādas lietas. Vienīgais labais piemērs, ko šajā jomā varu minēt, ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas būve, bet vajadzēja būvēt vēl kaut ko, piemēram, Ziemeļu tiltu. Tas dotu naudu apgrozījumam, mēs sildītu ekonomiku un tādējādi palīdzētu uzņēmējiem kaut vai pieturēt savus strādniekus. Ja valsts to nedara, ja bankas neveic kreditēšanu, ja tie, kam ir nauda, to nelaiž lietā, viss apstājas un kvalificēti cilvēki aizbrauc uz citām valstīm, kas ir milzīgs zaudējums," teica uzņēmējs.

Ekspremjers atzina, ka kļūdu izdarīja pirmskrīžu laika valdības, kas netaupīja, bet padevās spiedienam un strauji paaugstināja algas. "Tagad atkal nākas cilvēkiem to naudu ņemt nost, un tas ir ļoti smagi. Nevajadzēja skraidīt katras no Briseles nākošās direktīvas pavadā. Daļai no tām bija tikai rekomendējošs raksturs, bet mēs jau bijām radījuši birokrātisku struktūru, kas ar to nodarbosies," sacīja Gailis.

Jau vēstīts, ka Latvijas amatpersonas daudzkārt kategoriski noliegušas lata devalvācijas iespējamību. Tostarp noliegta arī iespēja, ka varētu tikt paplašināts lata svārstību koridors.

Komentāri (36)

Aivars Krauklis 12.11.2010. 10.08

Nuja, 15 gadi būs pagājuši var cerēt, ka senākie varoņdarbi piemirsti. Tad tādi ekonomikas guru kā Lavents ne bez toreizējā Gaiļa atbalsta droši rullēja uz lata devalvāciju, kad nedabūja, piramīda sabruka. Bet tāda vienkārša ģeometriska forma laikam zupas putnam mīļa. Kad noguldījumi EU+$, bet saistības latos, un „bizness” uz grunti skaidrs, ka jābrēc pēc devalvācijas.

+41
-2
Atbildēt

1

    Sanšains > Aivars Krauklis 12.11.2010. 11.32

    Tad tādi ekonomikas guru kā Lavents ne bez toreizējā Gaiļa atbalsta droši rullēja uz lata devalvāciju.
    ============================
    Kā rāda nesenā tiesas sprieduma argumentācija, arī Repše un Rimševics Laventam palīdzēja rullēt.
    Iespējams, vēl efektīvāk nekā Gailis.

    Un jāatzīst, šāda nekompetence (vai ļaunprātība) manī modina šaubas, vai Rimševica aizstāvētā NEdevalvācija bija pareizais piegājiens. Pats diemžēl nejūtos kompetents spriest, bet arī uz Rimševicu nespēju paļauties.

    Starp citu, kā tur īsti bija ar to Rimševica algu – vai tā joprojām ir lielāka vai arī tagad, taupības režīmā dzīvojot, tikai tāda pati kā Benam Šalomam Bernankem?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

kkristaps 12.11.2010. 10.15

Gailim taisnība: būtu devalvējuši latu – Gaiļa īpašumi nebūtu bijuši jāpārdod izsolē. Aizriebies lasīt šito “speciālistu” – bankrotējušu šeptmaņu gudros “padomus”.

+39
-1
Atbildēt

2

    Mareks Balmanis > kkristaps 12.11.2010. 12.34

    Kaut es ar varētu tā bankrotēt…:)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > kkristaps 12.11.2010. 18.09

    šodien dienaa raksts par Gaili , kura viņš beigaas secina ka buutu zinaajis nebuutu visu piķi iegruudis spekulatiivajos dariijumos bet praatiigaak buutu kaadu miljonu nobaazis zeķee tad šiodien dziivotu zaļi , visiem zinaams kaa Gailis tika pie bagaatiibas , ar viņa gaadiibu radaas Ventspils grupeejums ar prokuratuuras vajaato priekšgalaa kurš par sviestmaizi noprivatizeeja ( privatizaacijas aģentuuras veel nebija ) Ventspils ostas ruupniicas , kuras deva milzu peļņu… Gailis kaa premjers beidzot premjereešanu iekļuva miljonaaru sarakstaa , Huute bijis deviigs!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

markonimarkoni 12.11.2010. 10.35

Kāpēc tiek vilkti laukā šitie politiskie līķi, un viņu prātuļojumi pasniegti, kā nez kādas atklāsmes, kas glābtu Latviju!? Ja jau lata devalvācija bija tik ieteicama, kāpēc Igaunija un Lietuva saspringti gaidīja, lai tas nenotiktu!? Kāpēc no lata satbilitātes bija atkarīga visas Baltijas ekonomiska!?
Bibliotēkas celtniecība silda ekonomiku!? Ziemeļu tilta būvēšana sildītu ekonomiku!? Iespējams, bet vai vairāk tā nesildītu kārtējo partiju inkasatoru kabatas!?
Beidziet vilkt laukā šitos izkritušos politiķus, kas iedzīvojušies turībā, izmantojot amata krēslu.

+35
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu