Garīgi slimos izmanto kā lētu darbaspēku • IR.lv

Garīgi slimos izmanto kā lētu darbaspēku

24
Foto: Aigars Eglīte, F64

Latvijas Radio: konstatē pārkāpumus bijušā Maltas ordeņa vadītāja ražotnē

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) teritorijā Tvaika ielā iekārtoti Norberta Snarska, bijušā Maltas palīdzības dienesta ģenerālsekretāra, uzņēmuma šūšanas un kartona cehi, kur nepiemērotos apstākļos bez darba līgumiem nodarbina garīgi slimus cilvēkus, mēnesī maksājot astoņus, 25 vai 40 latus, vai pat neko, ceturtdien vēstīja Latvijas Radio (LR) raidījums ''Krustpunktā''.

Snarskis pirms kāda laika par negodīgu rīcību ar Maltas ordeņa naudu no amata tika atcelts. Tagad ar RPNC adresē Tvaika ielā 2, Rīgā, Snarskis reģistrējis gan savu uzņēmumu, gan sabiedriskā labuma organizāciju PINS. Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) tai pērn piešķīrusi 10 tā dēvēto ''simtlatnieku'' darbavietas un 14 subsidētās darbavietas bezdarbniekiem ar invaliditāti. Simtlatnieki te strādājot, un to kontrolē Rīgas dome, savukārt subsidētās darbavietas vēl neesot iekārtotas, un pēc tam par tām varēs saņemt valsts naudu.

Kā šonedēļ reidā konstatējusi Valsts darba inspekcija, Snarskis savās ražotnēs par niecīgu vai nekādu atlīdzību sliktos apstākļos bez darba līguma nodarbina garīgi slimus cilvēkus. Tā kā gan Snarska sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kura nodarbina garīgi slimos, gan arī deklarētā sabiedriskā labuma organizācija PINS atrodas vienā adresē, faktiski nebūs iespējams nodalīt, kā labā strādā šie cilvēki, secina LR.

RPNC valdes priekšsēdētājs Jānis Buģins LR sacījis, ka ir ieinteresēts, lai Snarska uzņēmumi slimnīcas teritoriju atstātu, jo viņa darbība sākusi nopietni traucēt slimnīcas pacientiem. No viņiem gan neviens šajās ražotnēs nestrādājot. Snarskis piesaistot ambulatoros pacientus, un darba apstākļi cehos, pēc Buģina teiktā, esot bīstami.

Snarska viedokli par LR aprakstīto situāciju ceturtdien vakarā neizdevās uzzināt.

Komentāri (24)

runivs 11.11.2010. 21.10

Paldies Latvijas radio 1.pr.,kas pievērsusi uzmanību šādam kliedzošam cilvēktiesību pārkāpumam.Izskatās, ka Latvijā atgriezušies dzimtbūšanas laiki….

Publikai arī, šķiet, šādas lietas neliekas komentāru vērtas?

Diezgan bezcerīgi.

+3
-1
Atbildēt

1

    piziks > runivs 28.12.2010. 14.47

    > IlmaC! Vai tiešām bezcerīgi? Ja Saeimas deputāti lasītu likumus, par kuriem paši balso, cerību būtu vairāk. Ja notiktu brinums, un likumdevēja deputāti spētu un gribētu konstruktīvi strādāt — DOT LIKUMUS — Snarskim vai kādam citam būtu sabiedriskā labuma organizācija savās telpās jānoškir tik nepārprotami no savas ražotnes, lai darīt pāri cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, nebūtu iespējams! Un, ja Snarskim tomēr sagribētos šmaukt slimos, tad valstij nebūtu problēmu jebkuru “snarski” sodīt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

paregis 11.11.2010. 20.31

nu ko lai saka… trūkst vārdu.
ira labs teiciens – lai jums veicas, Dievs jūs sodīs!

+2
0
Atbildēt

0

gribu4 19.06.2015. 17.02

Jelgavas slimnica ar piekopj sadu politiku.doma ka pa velti tur jastrada..

saka ka tu gulot un eedod un par to jastrada..tapec jau vini ir slimnica jo slimi,nevis darbaspejigi..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu