Kristovskis paliek amatā • IR.lv

Kristovskis paliek amatā

92
Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Opozīcijas rosināto demisijas pieprasījumu neatbalsta ZZS un VL-TB/LNNK

Saeima otrdien ārkārtas sēdē noraidīja apvienības “Par labu Latviju” (PLL) rosināto un apvienības “Saskaņas centrs” (SC) atbalstīto neuzticības izteikšanu ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim (PS).

Par demisijas pieprasījumu balsoja 36 SC un PLL deputāti, pret bija 51 deputāts no “Vienotības” un Vl-TB/LNNK, bet atturējās 12 deputāti – 11 no ZZS, kā arī Imants Parādnieks no VL-TB/LNNK.

PLL frakcijas vadītājs Edgars Zalāns otrdien, pamatojot pieprasījuma iesniegšanu,  atgādināja  “Vienotības” solījumus priekšvēlēšanu laikā par godīgu un atklātu politiku, taču pēc vēlēšanām šie principi aizmirsti. “Mēs visi bijām liecinieki pēdējos gados nepieredzētai, juceklīgai un nežēlīgai cīņai par amatiem, “ sacīja Zalāns, norādot, ka ministru kandidātu izvēle notikusi pēc neskaidriem kritērijiem. Tā rezultātā Kristovskis apstiprināts par ārlietu ministru, kas jau pirmajā nedēļā radot problēmas.

Zalāns pārmeta Kristovska sarakstē ar PS biedru – ārzemju latvieti Aivaru Sluci atbalstu “klaji ksenofobiskiem uzskatiem”, atgādinot par aicinājumu “pašiem notīrīt traipu no jaunās valdības uzvalka”. “Tā vietā, lai kļūdu atzītu, norobežotos no demokrātiskai sabiedrībai nepieņemamiem uzskatiem, tika sūtīti neskaitāmi paziņojumi, bet medijiem pārmesta lietas safabricēšana, “ sacīja Zalāns, aicinot atbalstīt demisijas pieprasījumu, jo šāds ministrs kaitējot Latvijas starptautiskajam tēlam.

Arī SC frakcijas vadītājs Valērijs Agešins otrdien kritizēja Kristovski, norādot, ka nevar vienlaicīgi pildīt ārlietu ministra amatu un neprotestēt pret radikāliem viedokļiem. Pēc Agešina domām, Kristovska iemaņas šādam amatam nav pietiekošas. “Viņš ir aizmirsis, ka ir  nevis “Pilsoniskās savienības” ārlietu ministrs, bet Latvijas Republikas ārlietu ministrs,“ sacīja Agešins.

Savukārt deputāts Raivis Dzintars ( VL-TB/LNNK) otrdien sacīja, ka beidzot “Vienotībai” ir iespēja “uz pašas ādas” izbaudīt kā ir, kad “nepamatoti pārmet radikālismu, nenonacismu u.c.” “Nedari otram to, kas pašam nepatīk, “ atgādināja Dzintars, iespējams, atgādinot “Vienotībai” par tās lēmumu neuzņemt VL- TB/LNNK koalīcijā. Tomēr Dzintars norādīja, ka VL – TB/LNNK neatbalstīs demisijas pieprasījumu, jo neredz tam pamatu. “Kristovskim jāizsaka nevis neuzticība, bet līdzjūtība, “sacīja Dzintars, norādot “uz kolēģiem, aks visur saskata ksenofobiju un rusofobiju”.

Savukārt deputāts Kārlis Šadurskis (PS) uzsvēra, ka “visa šī netīrā kampaņa” esot “uzbrukums ne tikai ārlietu ministram, bet visai “Vienotībai””. Šadurskis slavēja Kristovski, viņa devumu politikā, Latvijas vēstures popularizēšanā.

Kristovskis otrdien, noslēdzot debates šai jautājumā, sacīja, ka sarakste Sluča un Kristovska starpā nekad nav bijusi, “bijis tikai viens mans komentārs, nevis sarakste. Es nevaru uzņemties atbildību par to, ko desmitiem un simtiem cilvēku saka privātā sarakstē…(…) manā sarakstē nav neviena vārda par pacientu ārstēšanu.” Tāpat Kristovskis uzsvēra, ka aizstāv vērtības, kas uztur toleranci sabiedrībā.

Kā novēroja Ir.lv, atbalstīt Kristovski uz Saeimas sēdi bija ieradies gan premjers Valdis Dombrovskis (“Vienotība”, JL), gan virkne “Vienotības” un ZZS ministru.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzsvēra, ka deputāti paši pieņēmuši lēmumu, kā balsot, taču koalīcijas līgums nav pārkāpts, jo demisijas pieprasījums nav atbalstīts. Pēc Brigmaņa teiktā, šis balsojums apliecinājis, ka Saeima “nav nekāda balsojamā mašīna”, taču vienlaikus frakcijas disciplīna ir ievērota.

Daugavpils uzņēmējs Rihards Eigims (ZZS) lauzītā latviešu valodā Ir.lv skaidroja, ka viņam bijis ļoti grūti pieņemt lēmumu, taču viņš ir izšķīries par iespēju balsojumā atturēties. “Es nosodu jebkādu diskrimināciju – pēc rases, nacionalitātes vai politiskās piederības,“ sacīja Eigims. Tā kā, atbalstot opozīcijas pieprasījumu, Eigims pārkāptu koalīcijas vienošanos, tad viņš izšķīries iet “zelta vidusceļu”. Eigims skaidroja, ka viņa vēlētāji gribējuši, lai viņš strādā koalīcijā un pilda solījumus, bet balsojums pret to liegtu darīt, tāpēc viņš nolēmis balsojumā atturēties.

Jau vēstīts, ka PLL pieprasīja ministra demisiju pēc tam, kad portālā “pietiek.com” tika publiskota Kristovska privātā sarakste ar kādu radikāli noskaņotu partijas biedru – ārzemju latvieti, ārstu Aivaru Sluci. Šajā sarakstē Slucis nācis klajā ar viedokli, ka nevar vienlīdzīgi ārstēt latviešus un krievus, kā arī citām atziņām un priekšlikumiem. Par radikāliem, partijai nepieņemiem uzskatiem Slucis gan pirmdien izslēgts no PS, tāpat partija nolēmusi atmaksāt Slucim viņa ziedojumus partijai.

Komentāri (92)

daina_tabuna 09.11.2010. 13.46

Nu Zalāns, protams, ir malacis… Nosaukt pietiek.com par mediju :-)

Viena prozaiķa darbu reklāmas lapa. Tāds medijs, ka tik turies…

+33
-5
Atbildēt

3

    Elita Ļabe > daina_tabuna 09.11.2010. 17.38

    Zalaans nosauks ne tikai to vien, ja saimnieki prasiis.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > daina_tabuna 09.11.2010. 13.52

    Medijs ir starpnieks starp gariem un šo pasauli.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > daina_tabuna 09.11.2010. 14.28

    Medijs ir starpnieks starp gariem un šo pasauli.
    ———————————————————–
    un šamaņa ceļojumā mags ar lapsas totēmu.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 09.11.2010. 13.44

Šī balsojuma sausais atlikums ir – ZZS ļoti acīmredzami vairs nav vienota fronte kā agrāk. Kas ir labi – Lembergs tiek jūtami neitralizēts, bet arī slikti, jo nav 100% garantijas, ka ZZS būs vienota koalīcijas balsojumos.

Šķiet, tieši Lemberga tālākais liktenis noteiks, kas notiks ar ZZS un šo valdību. Būs aizraujoši. Un cerams, ar labām beigām.

+30
-4
Atbildēt

11

    daina_tabuna > andrisskrastins 09.11.2010. 13.48

    @Kristaps Freimanis
    Domā Vējonis sāk demonstrēt muskuļus?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    snjuu > andrisskrastins 10.11.2010. 00.45

    ZZS teica, ka strādās ar “visiem”.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > andrisskrastins 09.11.2010. 14.43

    =Kristovskim ir ietekmīgi draugi Ventspilī=
    ===
    Opzoīcijā šie gan ir pavisam īsu laiku.
    Liekas, ka arī “draugi” būtu pamatīgi pārspīlēts termins.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > andrisskrastins 09.11.2010. 15.56

    ZZS dabūja: 1. Lembja pielūdzēju balsis un 2. piesardzīgo “stabilitātes” cienītāju (džeki nemūk no problēmām, kā LPP/TP, bet nav arī īpaši eiropeiski vai vēl kaut kādi = ir nekādi) balsis. Un runa (arī Dombrovska gadījumā) nav par “kredītu”.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > andrisskrastins 09.11.2010. 17.32

    Ja ZZS pirms vēlēšanām būtu teikuši, ka viņi strādās ar SC un PLL, tad tāds PLL čiks vien sanāktu ar labi ja 8 vietām. Saprātīgā latvieša “uzticības kredīts” sadalījās starp V, VL/TB/LNNK un ZZS. Tagad būtu tikai muļķīgi teikt, ka kredītu deva V, bet ZZS nekāda kredīta nebija! Un kredītam visos gadījumos ir nozīme, jo tā ir arī attiecīgu partiju un to vadītāju nākotne. Sava veida eksistenciālisms ar stingriem nosacījumiem, ko un kā drīkst darīt, jo vēlētājs nav tik ļoti liels muļķis, kā visiem polittehnologam iepriekš likās.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > andrisskrastins 09.11.2010. 14.09

    …Dolārs…ne tikai Vējonis…arī Brigmanis…:))

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > andrisskrastins 09.11.2010. 13.45

    Lembis, visdrīzāk, īpaši nespieda, tikai izmantoja gadījumu ieknābt Kristovskim. Cita lieta, ka ZZS jau kādu brītiņu nav tikai Aiviņš.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > andrisskrastins 09.11.2010. 13.51

    Šo konflikts ir ļoti, ļoti sens. “Lemberga Balss” Kristovski ir gānījusi no laika gala, izmantojot katru iespēju.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 09.11.2010. 13.47

    Nu nu…Lembergs pazaudēja savu vēso saprātu, kas viņam parasti piemita, gānot Kristovski, it kā viņš būtu viņa mātei uzbraucis. Šķiet, ka problēmas ir drusku dziļākas par vienkāršu hūtes vēlmi pazīmēties presē.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > andrisskrastins 09.11.2010. 14.20

    Pēcik!
    Vai tad Tu nezini, ka sen jau atpakaļ uz Ventspils mēra amatu kandidēja ventspilnieks Ģ. Kristovskis!
    Kristovskim ir ietekmīgi draugi Ventspilī, kuri, kā par brīnumu, ir opozīcijā lembim! te nu ir tā lemberga lielā nepatika, kuru izmantoja opozīcijā esošais PLL un SC!

    +14
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > andrisskrastins 09.11.2010. 15.35

    Brigmanis un Vējonis ļoti labi apzinās, ka arī viņi ir saņēmuši “uzticības kredītu” no vēlētājiem, kā arī to, ka Vienotība tomēr ir dāsni padalījusies ar varu – dodot vairāk nekā pirms vēlēšanām bija iecerēts! Ne SC, ne PLL nebūs gatavi padalīties varā – šādā kombinācijā viņi būs pastarīši. Taisnība ir tam, kas teica, ka koalīcija ir stipra – abas puses apzinās, ka nevienai no pusēm nav nevienas labākas kombinācijas!

    +15
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 09.11.2010. 13.55

Lai labāk nacionālists Kristovskis, nevis kurmis Bendrāte. Labāk, lai darbojas ar atklātām kārtīm, nevis atstrādā trasta līgumus, darbojoties citu interesēs.

Un vēl ļoti interesanti- Lapsa par to, ka ir nozadzis privātu informāciju (jā Neo, tā ir zagšana!), prasa kompensāciju. Tas, ka viņš ir pārkāpis personas datu aizsardzības līkumu, viņam un lielai daļai Latvijas iedzīvotāju šķiet sīkums.. Nav taču desmitnieku no maka paņēmis!

+26
-1
Atbildēt

1

    snjuu > Ieva 09.11.2010. 14.46

    =Lapsa par to, ka ir nozadzis privātu informāciju=
    ===
    Muahahaha…
    Esmu pilnīgi pārliecināts, ka Lapsa šajā gadījumā info ir dabūjis no PUBLISKĀS (partijas biedru sarakstes liste tomēr drīzāk ir publiska, uz to norāda arī izmantotais sarakstes stils) PS biedru e-pasta sarakstes dalībnieka.
    ===
    Par žurnālistu papildtiesībām diskutēt pat nav jēgas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu