Iespaidīgs rezultāts • IR.lv

Iespaidīgs rezultāts

26
Karls Bilts. Autors: Lauris Nagliņš, LETA
Pauls Raudseps

Zviedrijas ārlietu ministra Karla Bilta ekspresintervija Ir.lv

Mūsu pārjūras ziemeļu kaimiņvalsts Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts uzskatāms par Baltijas brīvības un demokrātiskas attīstības aizstāvi un veicinātāju. Ir.lv radās iespēja īsai sarunai ar autoritatīvo valstsvīru Ziemeļvalstu padomes sēdes laikā Reikjavīkā, Īslandē.

Pirms gada Zviedrijas valdības pārstāvji diezgan skarbi izteicās par to, kā Latvijas valdība tiek galā ar krīzi. Kāds tagad ir jūsu viedoklis par to, kā Latvijai iet?
Man šķiet, ka mēs esam ļoti atzinīgi izteikušies par to, kā Latvijas valdība ir tikusi galā ar krīzi. Un ne jau tikai mēs. Latvijas vēlētāji ir teikuši to pašu. Mums šķiet, ka ministru prezidenta un finanšu ministra panāktais rezultāts ir ļoti iespaidīgs. Mēs daudz ar viņiem runājām šī grūtā ceļojuma laikā, bet tagad mēs redzam, ka Latvijas ekonomikā ir noticis pozitīvs pavērsiens un ir labi priekšnoteikumi nākotnes attīstībai. Tāpēc Latvijas panāktais rezultāts mums šķiet ļoti iespaidīgs.

Kas varētu būt nākamie soļi Latvijas un Zviedrijas sadarbībā?
Mēs ceram par to runāt ar jauno Latvijas valdību, un es ceru, ka mans jaunais kolēģis no Latvijas varēs ierasties Stokholmā samērā drīz, lai mēs par to varētu runāt.

Kad jaunais ārlietu ministrs pie jums ieradīsies, kas būs jūsu dienas kārtībā?
Nākamgad apritēs 20 gadi, kopš Baltijas valstis atjaunoja savu neatkarību. Mums šī gada diena būtu jāizmanto, lai stiprinātu sadarbību, sevišķi ekonomiskajā jomā. Mēs dzīvojam “pēckrīzes pasaulē”, un ir jāskatās uz lietām no tāda rakursa. Mums būs laba saruna par visādiem ārpolitikas jautājumiem, bet, manuprāt, ekonomiskie būs pirmajā plānā.

No dažiem Latvijas politiķiem izskanējusi kritika, ka jūs neieradāties uz Baltijas reģiona ārlietu ministru tikšanos Rīgā šovasar.
Es neierados ģimenes apstākļu dēļ, par kuriem mans kolēģis no Latvijas bija gluži labi informēts.

Bijušajam ārlietu ministram Ronim bija priekšlikums izveidot kopīgu Latvijas – Zviedrijas komisiju, lai izmeklētu finanšu krīzi. Kāds ir jūsu viedoklis par šo priekšlikumu?
Mums jau ir tāda komisija Eiropas līmenī. Šī nebija Latvijas krīze vai Zviedrijas krīze, tā bija starptautiskās finanšu sistēmas krīze. Tāpēc skaidrojums, kurš aprobežosies ar Latviju vai Zviedriju, nebūs pietiekams. Kā mēs zinām, šī krīze sākās ASV ar Lehman Bros. sabrukumu un tad izplatījās pa visu finanšu sistēmu. Lai saprastu, kas notika, ir jāskatās no tāda rakursa.

Zviedrijas premjerministrs Reinfelds nesen minēja, ka varētu notikt ciešāka sadarbība starp Zviedriju un Latviju finanšu tirgus regulēšanas jomā. Vai jūs varētu pastāstīt ko vairāk par šo ideju?
Ir runa par Eiropas līmeņa regulatoru. Par to runā Eiropas Savienības prezidenta van Rompeja darba grupā, un es gaidu, ka decembrī par to tiks pieņemts lēmums. Kā mēs zinām, mūsdienās bankas darbojas vairākās valstīs vienlaicīgi, un tāpēc valstīm ir jākoordinē vismaz daļa no to darbības uzraudzības.

Kā, jūsuprāt, varētu attīstīties Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbība, sevišķi Ziemeļu padomes ietvaros? Vai Baltijas valstis varētu kļūt par Ziemeļu padomes dalībvalstīm kaut kad tuvākajā nākotnē?
Tas patlaban nav dienas kārtībā, bet tas ir ļoti kutelīgs jautājums, par to lemj Ziemeļvalstu parlamentārieši, un man nevajadzētu iejaukties viņu lēmumu pieņemšanas procedūrā. Tomēr ir jāturpina ļoti tuvā sadarbība starp Ziemeļu padomi un Baltijas Asambleju.

Jūs noteikti esat dzirdējis par Krievijas Newsweek publicēto dokumentu, kurā Krievijas ārlietu ministrija izklāsta savus plānus, kā palielināt ietekmi Baltijas valstīs, uzpērkot stratēģiskos uzņēmumus. Vai jūs satrauc pieaugošā Krievijas ekonomiskā ietekme tās kaimiņvalstīs, sevišķi Baltijas valstīs un Polijā?
Ne sevišķi. Agrāk šī ietekme bija daudz lielāka. Ja skatās uz Baltijas valstu ekonomikas attīstības vēsturi, pirms divdesmit gadiem tā bija gandrīz pilnībā orientēta uz Krieviju. Tagad tā ir orientēta uz Eiropu. Pats par sevi saprotams, ka būs cieša sadarbība ar Krieviju. Man šķiet, ka ilgtermiņā viena no Baltijas tautsaimniecību konkurences priekšrocībām ir iespēja kļūt par tiltu. Būdamas Eiropas Savienības dalībvalstis, tās var ielūkoties Krievijā, izmantot gan valodu, gan citas zināšanas. Nākotnē tā var būt priekšrocība. Turklāt tas ir dabiski, ka Krievijas uzņēmumi grib paplašināt savu darbību arī ārzemēs.

Komentāri (26)

Andris 08.11.2010. 23.19

Karl Bildts ir sapinies ar Gazpromu un iet pa Šrēdera un Kalvīša taciņu. Par Bildta kompromitējošu dalību naftas un gāzes biznesa rakstīts daudz (kaut vai http://telegrafua.com/338/world/6508/print). Viņa sapnis noteikti ir šrederveidīga vai kalvīšveidīga pensija Gazproma azotē. Čekistiem patīk uzpirkt citu valstu ministrus un diemžēl ne visi spēj atteikties no piedāvājuma, kā to izdarīja Širāks un tas amerikāņu senators, kuru vārdu es diemžēl piemirsu. Tāpēc ieklausīties Bildta viedoklī ir apmēram tas pats ka nopietni uztvert Šrēdera padomus. Abiem visa domāšana ir pakļauta savas kabatas un Gazproma darījumu interesēm. Šrēderu EE valdības pārstāvji jau vispār pāri slieksnim nelaiž, sakari ar viņu skaitas jau kaut kas kompromitējošs.

+9
-1
Atbildēt

2

    tetrapack > Andris 08.11.2010. 23.50

    Šim gan es piekrītu, galīgi apnicis jau klausīties par to tiltu, nepietiks jau pēc divdesmit gadiem par to runāt? Ko tas vispār nozīmē? Latvija ir neatkarīga valsts, nevis kaut kāds tilts uz Maskavu. Konkurences priekšrocība “ielūkoties Krievijā”, ha ha. Jau ielūkojāmies, pietika uz visiem laikiem.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > Andris 08.11.2010. 23.19

    (turp.)
    Labāk Raudseps kādu citu zviedru būtu intervējis. Apnicis jau klausīties tos mūzīgos gazpromiskus ieteikumus “kļūt par tiltu starp Rietumiem un Krieviju”. Visas citas valstis dzīvo normālu dzīvi, attīstās savā nodabā, tikai mums ir tas lāsts kalpot par kaut kādu mistisku tiltu. Tāpēc arī esam tādā pakaļā. (Un arī gāze mums, starp citu, dargākā kā citur Eiropā).
    Es negribu dzīvot uz/zem tilta, es gribu lai Latvija pieder Reitumeiropai un miers.
    Un te runa nav viss tikai par IKP, bet gan pārsvarā par domāšanas veidu. Nevajag uzspiest mums sovoku tikai tāpēc kā, lūk, mēs tur kādreiz bijuši un tāpēc labi izprotam to pīplu. Mēs savu dežūru esam beiguši, lai tagad citi kalpo par sovoka tiltu un korupcijas poligonu.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 09.11.2010. 10.26

Un vēl par šo:
…Kā mēs zinām, šī krīze sākās ASV ar Lehman Bros. sabrukumu un tad izplatījās pa visu finanšu sistēmu…

Sanāk, ka ne §ūda jūs nezināt. Latvijā krīze nav saistīta ar Lehman Bros., bet gan ar pašmāju politiķu apzināto lēnīgumu, kas viņiem un viņu sponsoriem deva iespēju nopelnīt miljonus uz NĪ spekulācijām. Ja laicīgi būtu pieņemta rinda likumu un noteikumu, tad mēs tāpat kā Polija pasaules krīzi nemaz nebūtu tā īsti jutuši.

+8
-1
Atbildēt

0

ilmisimo 09.11.2010. 10.03

Tilts…. 1992. gads Godmaņa runas.

Bildts tā kā būtu pamodies pēc padsmit gadu letarģiskā miega.

Pamēginiet dzīvot uz tilta… varbūt zem tilta?

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu