Par naudas atmazgāšanu apcietina bijušo deputātu • IR.lv

Par naudas atmazgāšanu apcietina bijušo deputātu

24
Jānis Saliņš, F64

Noziedzīgais grupējums pusostrā gadā legalizējis 7,8 miljonus

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa 5.novembrī piemērojusi apcietinājumu diviem cilvēkiem par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu un naudas līdzekļu legalizēšanu, no kuriem viens ir kāds bijušais novada domes deputāts. Raidījums ''Nekā personīga” (NP) svētdien ziņoja, ka runa ir par bijušo Ogres novada deputātu Arvi Auziņu.

Kā BNS informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde, grupa pirmo reizi pieķerta jūnijā. Izmeklēšanā atklāts, ka noziedzīgais grupējums kopš 2009.gada sākuma legalizējis vairāk nekā 7,6 miljonus latu un, nesamaksājot PVN, nodarījis valsts budžetam kaitējumu aptuveni 1,3 miljonu latu apmērā. Rudenī likumsargiem radās aizdomas, ka noziedzīgās darbības turpinās. Atklājies, ka dažu mēnešu laikā grupa legalizējusi gandrīz miljonu latu, tā nodarot kaitējumu valsts budžetam 215 tūkstošu latu apmērā.

Grupējums darbojās ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo PVN apmēru vairākiem desmitiem reāli strādājošu uzņēmumu un legalizēt noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus. Shēmas klienti savos PVN pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tā samazinot uzņēmuma nodokļu maksājumus. Finanšu policija konstatējusi, ka grupas pakalpojumus turpināja izmantot liela daļa klientu, kas shēmā bija iesaistījušies jau jūnijā.

Krāpšanas shēmu izmantojuši vismaz divi Latvijas lielākie gaļas pārstrādes un vairumtirdzniecības uzņēmumi, kas savu produkciju piegādāja lielveikalu tīkliem, kā arī kāds inkasācijas pakalpojumu uzņēmums. Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā norēķinu kontos Latvijas kredītiestādēs apturēti 16 noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu līdzekļi.

NP par bijušo Ogres novada deputātu Auziņu ziņoja jau iepriekš, kad viņš piedāvāja raidījumam kukuli, lai netiktu sniegta informācija par tautas kalpa bīdīto ieceri par Eiropas naudu uzstādīt Kombuļu pagastā lāzeriekārtas, kas patiesībā bijušas domātas Ogres estrādei. Projekts netika īstenots.

Komentāri (24)

kkristaps 09.11.2010. 10.54

Redz tik, kādi Zaļajā partijā biedri nolasījušies, gluži pēc plaši pazīstamā stipendiju pastnieka ģīmja un līdzības. Nav brīnums, ka Silenieks publiski paziņo, ka Vienotība esot viņa partijas politiskais ienaidnieks.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu