Pirmo reizi kopš 2008.gada IKP varētu pieaugt • IR.lv

Pirmo reizi kopš 2008.gada IKP varētu pieaugt

19
Saulius Žiūra, F64

Dažas iekšējā pieprasījuma nozares vairs nav enkurs ekonomikas kaklā

Banku analītiķi prognozē, ka šā gada trešajā ceturksnī Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) gada izaugsme pirmo reizi kopš 2008.gada otrā ceturkšņa būs atgriezusies pozitīvā gultnē, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā aptauja. Līdz šim abos ceturkšņos gada griezumā IKP uzrādīja kritumu.

Gadā kopumā IKP varētu būt pieaudzis par 0,8% līdz par 1%, portālam prognozēja banku analītiķi.

"Pieaugumu pamatā virza preču sektori – apstrādes un ieguves rūpniecība, lauksaimniecība un mežsaimniecība. Taču arī dažas iekšējā pieprasījuma nozares vairs nav enkurs ekonomikas kaklā, pirmkārt, jau tirdzniecībā ir vērojams pieaugums. Kaut arī situācija celtniecībā sākusi uzlaboties, gada griezumā te noteikti vēl būs mīnusi, tas pats arī finanšu starpniecībā," prognozēja "DnB Nord bankas" analītiķis Pēteris Strautiņš. Viņš domā, ka gada griezumā IKP būs pieaudzis vismaz 1%. Arī trešajā ceturksnī pret otro IKP pēc viņa prognozēm varētu būt audzis par 1%.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašputis ir piesardzīgāks un pieļauj, ka IKP gada laikā varētu būt uzrādījis 0,8% pieaugumu, kā arī ceturkšņu griezumā IKP turpinās uzrādīt pieaugumu.

"Swedbank" analītiķi prognozē, ka šis gads noslēgsies ar 1%-1,5% kritumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Kā skaidro bankas ekonomisti, pēc būtības IKP pieaug visu šo gadu un prognozētais kritums ir tikai bāzes efekta dēļ, proti, IKP sarukums pagājušā gada laikā bija tik straujš, ka šīgada izaugsme to nevar nokompensēt.

Centrālās statistikas pārvalde (CSP) ātro novērtējumu par IKP šā gada trešajā ceturksnī publicēs otrdien.

Komentāri (19)

cheszz 07.11.2010. 21.14

Labas ziņas nav nekādas ziņas, tāpēc pajautāšu, ko jūs redzat attēlā?
1) daltonisma testu,
2) Lembergu (sarkano) un ZZS (zaļos)
3) vienkārši paprikas

Citas versijas?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu