Līdz galam nepateiktais • IR.lv

Līdz galam nepateiktais

102
Ģirts Valdis Kristovskis. Autors: Elmārs Rudzītis, F64
Askolds Rodins

Nekad vēl ministra atlaišana nav prasīta dienu pēc apstiprināšanas

Vēl neviena Saeima nav sākusi savu darbu ar pamatīgu skandālu jau trešajā pastāvēšanas dienā. Ceturtdien divas opozīcijas partijas – ''Par labu Latviju'' (PLL) un Saskaņas centrs (SC) – pieprasījušas nule kā aizsardzības ministra amatā tikušā Ģirta Kristovska (''Vienotība'', PS) atsaukšanu no amata.

Pamatojums: publiskajā telpā nonākusi Kristovska interneta sarakste ar Amerikas latvieti, ārstu Aivaru Sluci. Tā atrodama interneta portālā Pietiek.com. Abām partijām kopumā ir 37 balsis un dod iespēju pieprasīt Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu. Ja nekas nemainīsies, tā notiks nākamajā otrdienā.

Pēc opozīcijas domām, Kristovskis paudis atbalstu Sluča “demokrātiskā sabiedrībā nepieņemamiem uzskatiem”. Ziņu aģetūras ir pārstaigājusi Sluča frāze, ka viņš “kā ārsts Latvijā nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem”. Skan pabaisi, pat, ja to pauž pazīstams rusofobs. Taču teikums nebeidzas ar “vienlīdzīgi latviešiem”, tas turpinās – “Latvijā un tas nav atļauts un tādēļ es gaidu”. Pilnam teikumam tomēr ir cita jēga. Vēl mulsina Sluča vēstulē rakstītais: “Kādēļ viņiem palīdzēt, Ingvar?” Par politiķiem mēdz patrīt mēles. Arī par Kristovski. Taču, ka viņš būtu ne tikai Ģirts un Valdis, bet vēl arī Ingvars – nudien, pirmā dzirdēšana!

Internetā izlikatajai Sluča vēstulei piemīt vēl šis tas neparasts. Sluča vēstulē nav uzrunas. Tajā parādās e-pasta parastās ziņas par nosūtītāju, taču nav atrodams adresāts. Citiem vārdiem sakot, “nav zvanīts”, ka citētā vēstule bijusi domāta Kristovskim, ka patiesībā viņš saņēmis citu. Palīdzēt tikt skaidrībā šajā jautājumā bez grūtībām varētu divi cilvēki – Kristovskis un Slucis.

Ar Kristovska vēstuli ārēji viss kārtībā: redzams, kas sūtījis, kam sūtījis. Vēstule sākas ar tradicionālu uzrunu. Vēstule sākas ar atkal jau ne reizi vien citētu teikumu: “Piekrītu tavam redzējumam un vērtējumam.” Te nu rodas jautājums, kas ir “redzējuma” objekts un kā to vērtējis Slucis. No Kristovska vēstules tas nav saprotams. Viņam būs jāatbild uz šiem jautājumiem, to vienkārši nevar nedarīt.

Pirmo reizi ziņa par Kristovska un Sluča saraksti parādījās LNT trešdienas vakara ziņu izlaidumā. Bija pietiekami daudz laika, lai sagatavotu izsmeļošas atbildes, lai ceturtdienas rītā, uzsvērsim, rītā sarīkotu speciālu jau uzvirmojušajam skandālam veltītu preses konferenci. Tad, iespējams, izpaliktu demisijas pieprasījums. Nav skaidrs, kāpēc šī iespēja netika izmantota.

Taču izlietu ūdeni nesasmelsi, un tālākais jau ir notikumu dabiskā gaita. Opozīcija izmantoja savas tiesības, jo iegansts patiesībā bija labu labais. Ārlietu ministra demisijas pieprasīšana nevar palikt nepamanīta ārpus Latvijas. Nemaz jau nerunājot par žurnālistiem, kuru otrdien Saeimā droši vien būs ka biezs, Rīgā ir arī diplomātiskās pārstāvniecības, kas, dabiski, sūtīs “uz mājām” savus pārskatus – vērtējumus. Ir lietas, kas šķietami būtu mūsu iekšējā lieta, bet patiesībā tas tā nav. Kristovska demisijas pieprasījuma apspriešana Saeimā akurāt pieder pie tādām lietām. Jo ārlietu ministrs ir viena no “lielākajām” sejām. Šajā notikumā ir arī kāda mācībstunda citiem politiķiem: kas grib saglabāt mērenu uzskatu cilvēka reputāciju, tam nelon pīties ar radikāļiem. Vai mums paliks līdzšinējais ārlietu ministrs, vai būs jālūko pēc cita, tas tuvākajās dienās jāizlemj “Vienotībai”, protams, atskatoties arī uz koalīcijas partneri – Zaļo un zemnieku savienību.

Komentāri (102)

Aija Neļķe 05.11.2010. 01.26

Tas taču ir acīmredzami, ka sarakste ir sagraizīta un sakompilēta. Turklāt aizvien aktīvāk uzmācas aizdomas, ka Pietiek.com spēlē SC komandā. Pavērojiet, par ko ir viņu raksti – par Vienotību katru dienu, par ZZS arī, gāž virsū arī VL-TB/LNNK, jau daudz mazāk PLL, bet par SC vispār nekā – Dieva baltākie jēri, lai gan Rīgā šeptējas trakāk par visiem pārējiem.

+43
-6
Atbildēt

1

    mary75 > Aija Neļķe 06.11.2010. 23.07

    Nabadziņi, atkal jūs apbižo ( aizvaino, pazemo, noniecina).
    UN jūs esat tik vārgi, ka nespējat atbildēt ne ar ko citu, kā gaušanos internetā?
    Nevajag aizsūtīt pampēru paku?

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

buchamona 04.11.2010. 23.30

Protams, Kristovskim ir jaaieviesh skaidriiba, nekur vinjsh neliksies, tachu peec buutiibas shitaa piile nav lielaaka par to, kuru centaas uzpuust par Druvieti :) Patiesiibaa Bendraates, Druvietes, Chigaanes, Kristovska ~ lietas~ buutu jaaskata pavisam citaa konteksta, kaa tas tika dariits liidz shim. Shiis ~ lietas~ ir jaapvieno vienaa patiesiibaa – kaads ar lieliem resursiem un iespeejaam filtreet info plaanveidiigi meeghina ietekmeet valstii notiekoshos procesus sev labveeliigaa gultnee. Citaadi es nespeeju izskaidrot to, kas shobriid notiek

PS – pavisam mieriigi shiim chetraam epizodeem veel klaat var pievienot leghendu par chechenu mafiju un VL. Cik atceros, Paraadnieks bija apnjeemies noskaidrot avotus shiim pasakaam, tad ceru, ka vinjsh to nebuus azmirsis

+41
-6
Atbildēt

1

    gundega_heiberga > buchamona 05.11.2010. 18.37

    Bendrāte un Pindacīša nav vienā “svara kategorijā” liekamas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

andris902 04.11.2010. 23.51

…jautājums, kurš lielāku kaitējumu valsts prestižam nodarījis…Kristovskis vai trulie bezsmadzeņu radījumi, kas mērķtiecīgi cenšas radīt skandālus, izmantojot jebkuras metodes….kā privāta sarakste var nokļūt publiskā telpā un nevienam par to nerodas jautājumi?…kurš būs nākošais….kuram uz uzpūsta skandāla pamata ķersies pie rīkles?…nāk atmiņā Lapsas izteiktā frāze par grāmatas rakstīšanu…par S.Ēlerti…tikai viņš paskatīšoties, kādus rezultātus Vienotība iegūs vēlēšanās….vai draudi realizējas?…Vienotība ieguvusi vairāk, kā kādam to gribējies?…kas noslēpies aiz Lapsas muguras un lūr pār tā plecu?….

+38
-5
Atbildēt

6

    ivetao2007 > andris902 06.11.2010. 16.29

    Betija, man porms vēlēsānām bija oficiāla saruna ar Krievijas vēstnieku Vešņakova kungu par Krievijas parādu man, par 20 gadiem neizmasātas pensijas dēļ. Tad dabūju dzirdēt, ka, ja lūk, pie varas nāktu Urbanovča centrs, tad lietas varētu kārtot. No tā izriet, ka Urbanoviču kā marioneti vada no Krievijas vēstniecības. Bet Reinikam par to, izskatās, nav ne varēšana ne gribēšana zināt. Tas, ko redzu, ir centrāli organizēts uzbrukums jaunajai valdībai, vispirms tās stiprākajam un nenoperkamajam balstam Kristovskim. Klusē arī brigādes ģenerālis Kažociņš. Vai man viņam ar pirkstu parādīt, kur atrodās GRU rezidence? Vai piedāvājums man pāriet Krievijas pavalstniecībā ir joks? Es, droši vien, neesmu vienīgais. Reinika un Kažociņa kungi – vai variet atrast diegus, kuri te Latvijā rausta valstij naidīgas marionetes.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > andris902 05.11.2010. 18.43

    zanE, betijacelmale!
    Nauda nesmird – īpaši, ja smaku nomāc maniakāla misijas apziņa(uz pleciem).

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > andris902 06.11.2010. 08.44

    Piekrītu Pīlādzim. Arī vakar meklēju mājas lapā – ko tad šie ēd un kas viņus baro? Neatradu. Tikai aicinājumus – dodiet! Dodiet materiālus un maksājiet! Bezmaz vai iznāk – ja samaksāsiet, jekuru h….. par jums nemīlamiem personāžiem nopublicēsim.
    Runājot par Reiniku, izskatās, ka vīram 20 gados vienā krēslā sēžot viss entuziasma pulveris sen izšauts un vairāk par pensionāres baidīšanu par vēstules nosūtīšanu Kalvītim enerģijas nepietiek. Derētu par pensiju padomāt…

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 06.11.2010. 00.22

    ….kas notiek ar mūsu DP un tās priekšnieku Reiniku?….viņi pametuši valsti un nezin, kas šeit notiek?….kāpēc nav nekādas reakcijas, ja publiskajā telpā izskan…ka, kāds kaktu portāls izplata melīgu un safabricētu informāciju, kas tiešā veidā grauj valsts prestižu…vai viņiem tas nav jāpārbauda?….

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    Elūnīts > andris902 05.11.2010. 23.27

    Smieklīgākais ir tas, ka pazīstu Ingvaru – viņš Slucim tajā sarakstē riktīgi uzbrauca, tāpēc šāda uzruna. Ingvars, ja kas, PS vairs nav.
    Mani interesē kaut kas cits. Demokrātiskā vakstī jābūt pieeejamai informācijai par mediju finansētājiem. Kāds mums patīk, kāds ne, bet ja zinām, kas ko maksā, informāciju var izvērtēt pats. No kurienes uzradās Pietiek.com? Tā ir milzu nauda, kas tur iegāzta. Bet finansētāju nav. Kā lai uzticos informācijai, kuru man pasniedz kāda “brīvprātīgā kaujiniece Agnese” vai cits nesavtīgs censonis?

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > andris902 05.11.2010. 01.31

    Zane, lūrēšana pār plecu vēl ir diezgan nevainīgi – nu, ziņķārība moka. Kurš vada viņa roku, vai groza galvu – tas ir svarīgāk.

    +16
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu