Bārzdiņš cer atjaunot uzticību veselības sistēmai • IR.lv

Bārzdiņš cer atjaunot uzticību veselības sistēmai

17
Juris Bārzdiņš. Autors: Kaspars Krafts, F64

Jaunais veselības ministrs neatzīst izšķērdību viņa vadītajā slimnīcā

Jaunais veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS, "Liepājas partija") cer atjaunot iedzīvotāju uzticību veselības sistēmai. Tā viņš otrdien pauda intervijā Latvijas Radio, nepiekrītot pārmetumiem par nelietderīgu līdzekļu tērēšanu viņa vadītajā Liepājas reģionālajā slimnīcā.

"Vairot uzticību nav tik vienkārši ar kādu rīkojumu panākams. Tas ir dialogs ar visām ieinteresētām pusēm," ministra teikto citē aģentūra BNS. Viņš apstiprināja valdības deklarācijā iekļauto vienošanos, ka veselības aprūpē finansējums amata funkciju veikšanai nebūs mazāks kā šajā gadā. "Veselības aprūpē nevar ņemt nevienu latu nost, bet tas nenozīmē, ka veselības aprūpē nav lietas, ko nevar izdarīt efektīvāk," atzina Bārzdiņš.

"Jebkurš lats, kas atbrīvojas, ir jānovirza pacientu līdzmaksājumiem, jo cilvēki nav pelnījuši tik nežēlīgi augstus maksājumus no savas kabatas par veselības aprūpi, un daudzi līdz ar to palīdzību meklē jau par vēlu," teica Bārzdiņš. Viņš gan nesolīja līdzmaksājuma samazināšanu.

Komentējot Valsts kontroles (VK) revīzijā Liepājas slimnīcā konstatēto, Bārzdiņš uzsvēra, ka ziņojumā nav norādes par 146 000 latu nelietderīgu izlietošanu, bet gan par "neekonomiskas tērēšanas risku", un tāds esot jebkurā uzņēmumā, citē aģentūra LETA.

Ministrs piekrīt vairākiem VK minētajiem tehniskajiem pārkāpumiem Liepājas slimnīcas finanšu izlietojumā, taču nepiekrīt, ka līdzekļi būtu tērēti nelietderīgi. "Par šiem līdzekļiem ir iegādāts slimnīcai nepieciešamais aprīkojums, medikamenti. Iespējams, kaut kur kaut ko varēja nopirkt lētāk, bet tikpat labi bija risks to nopirkt arī dārgāk. Šāds risks uzņēmuma vadībā, ka par vienu latu var iegūt atšķirīgus rezultātus, pastāv vienmēr," skaidroja Bārzdiņš.

Kā ziņots, VK revīzijā par laika posmu no 2009.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 31.martam konstatēja, ka publisko iepirkumu procedūru neievērošana un to iekšējās kontroles nenodrošināšana SIA "Liepājas reģionālā slimnīcā" ir radījusi neekonomisku, neefektīvu un nelietderīgu līdzekļu izlietošanas risku 145 116 latu apmērā.

Komentāri (17)

Eva Jēkabsone 04.11.2010. 13.07

Es novēlētu jaunajam ministram vairāk koncentrēties ne uz “sistēmu”, bet uz veselības aprūpes pieejamību – jo “sistēma” jau mums ir šobrīd, ko arī visi veiksmīgi uzturam, bet labums no tās tikai tāds, ka cilvēkiem nepaliek garlaicīgi staigājot no viena kabineta uz otru, vācot parakstus, par katru no tiem maksājot.

+3
0
Atbildēt

0

Ieva 04.11.2010. 13.07

Šobrīd „normālam”iedzīvotājam, tikko ir kaut kas vairāk par vienkāršu ģimenes ārsta apmeklējumu, valsts garantētā bezmaksas medicīna izmaksā ļoti dārgi. Tas tāpēc, ka nezini, cik un kam ir jāmaksā par konsultāciju un operāciju, jo, ja būs par maz, tas var novest pie fatālām sekām. Jo dakteri var ņemt sliktus vai labus diegus, pasaukt palīgā pieredzējušu palīgu, vai iztikt ar praktikantu. Un visos gadījumos viņam būs taisnība. To, ka pateicības ir jādod, skaidri pateica KNABs Zatlera lietā. Pateicības, pēc viņu interpretācijas, nav kukulis.

Tāpēc paradoksālā kārtā atrisinājums ir pilnīga maksas medicīna, paralēli garantējot neatliekamo palīdzību. Tā, kā tas šobrīd ir zobārstu privātpraksēs. Aizejot, skaidri zini, cik Tev tā plombe maksās, nezīlē un pat nedomā kaut ko dot vēl ķešā… Tam plusā vēl būtu jānāk normālai apdrošināšanai. Tipa maksā drusku katru mēnesi, bet nemaksā tūkstošus, tad kad, nedod dievs, tev ir vajadzīga operācija..

+2
0
Atbildēt

2

    Ilziiiic > Ieva 04.11.2010. 22.58


    domāju, ka būs tikai izņēmuma alkatīgie ārsti, kas Tev nepiekritīs.
    bet tad par vizīti, nerunājot nemaz par visiem citiem pakalpojumiem, pie jebkura speciālista būs jāmaksā to pašu, ko privātklīnikās.

    cilvēki dzīvo ilūzijās, ka ārsti pie mums ir megabiezi. tāda ir tikai ļoti maza daļa. pārsvarā pat augstas kategorijas speciālists par vienu slodzi saņem pēc nodokļiem zem 400Ls par ko vēl jānotur kvalifikācija un jāuztur sertifikācija. un tas par 10 gadiem grūtu mācību i atbildību ne jau par gaļas svaiguma pakāpi vitrīnā, kur alga mēdz būt līdzvērtīga.

    un nav tā, ka konverts izšķir ārstēšanu. caurmērā tā nav. ir alkatīgi ārsti, bet par tiem vajag ziņot Veselības inspekcijai. bet to neviens nedara, tikai īd publiski šādās vietnēs. ja kas, mums ir ļoti un ļoti daudz vienkārši izcili ārsti. un ļoti jo ļoti daudz vienkārši vienaldzīgi ārsti. un ja pacients nemāk izšķirt vienu no otra, tad pats vainīgs.
    ja kas, esmu sistēmas ilglaicīgs lietotājs, ne pārstāvis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 04.11.2010. 13.11

    Bārzdiņam būt jāstrādā sistēmas reformas virzienā, nevis jāplēšas par vienu vai otru gultu izbijušā rajona centrā. Sakartojot sistēmu, tās radīsies vai pazudīs pašas, jo tad to diktēs iedzīvotāju vajadzības, nevis Veselības ministrijas direktīvas. Novēlu Bārzdiņam veiksmi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Ilziiiic 04.11.2010. 22.15

a kur segums kārtējiem Sudrabas apgalvojumiem, kur fakti? es pats zinu, kas notiek medicīnā, man par to stāsta pirmavoti.
viņas klātbūtne sāk arvien vairāk kaitināt.
kantoris tāpat jau nav ar izpildvaru apveltīts, tad vismaz konkrētus faktus mestu galdā. bet nē, katru reizi Sudraba personīgi (ne preses sekretārs utt.) svarīgu ģīmi paziņo, ka šis ir slikti. un tauta uzraiz aizskrien pakaļ pamestajam kaulam, da slavina patiesības iemiesojumu.
visu laiku gaidu, kurā brīdī viņa parādīsies politikā ar visai apšaubāmiem mērķiem un kaudzi kompromāta padusē.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu