ASV Senātā kontroli neizdodas pārņemt republikāņiem • IR.lv

ASV Senātā kontroli neizdodas pārņemt republikāņiem

24
Republikāņu senatora Marka Kirka atbalstītāji Illionoisas štatā. Avots: EPA/LETA

Kongresa vēlēšanās demokrāti zaudējuši arī bijušo Obamas senatora vietu

Otrdien notikušajās ASV Kongresa vēlēšanās republikāņi pārņēmuši savā kontrolē Pārstāvju palātu un ievērojami iedragājuši demokrātu vairākumu Senātā, vēsta LETA.

Līdzšinējais Pārstāvju palātas republikāņu frakcijas līderis Džons Bēners jau īsi pirms pusnakts paziņoja, ka vēlēšanu rezultāti "ir Vašingtonas noliegums, lielas valdības noliegums un to politiķu noliegums, kuri atsakās ieklausīties tautā". Domājams, ka Bēners kļūs par nākamo apakšnama spīkeru, amatā nomainot Nensiju Pelosi.

Kaut arī līdz kontroles pārņemšanai Senātā republikāņiem trūka vien 10 vietu, līdzšinējais demokrātu vairākums ir krietni iedragāts, vēsta “Agencie France Presse”.

Savukārt pārstāvju palātas pārņemšanai republikāņiem bija nepieciešamas 39 papildus vietas, kas arī iegūtas. Tādējādi otrdienas balsojums varētu kļūt par vienu no smagākajām valdošās partijas sakāvēm vidustermiņa vēlēšanās ASV pēdējā gadsimta laikā.

Vēlētāju intervijas liecina par ārkārtīgu sarūgtinājumu, paužot maz simpātiju gan pret prezidentu Baraku Obamu, gan pret politiskajām partijām un valdību. Vairāk nekā trešdaļa aptaujāto atzinuši, ka viņu balsojums ir protests pret Obamu.

Republikāņi izcīnījuši vismaz sešas papildu vietas, tostarp Ilinoisas senatora vietu, kuru savulaik ieņēma Obama. Demokrāti zaudējuši arī savas līdzšinējās senatoru vietas Viskonsinā un Arkanzasā. Papildus republikāņi demokrātiem atņēmuši arī vairākas vietas, uz kurām nekandidēja līdzšinējie senatori. Sīvā cīņa viņu guvuši uzvaru Pensilvānijā, Ziemeļdakotā un Indiānā.

Tomēr demokrātiem izdevies paglābties no pazemojuma, kuru viņiem sagādātu līdzšinējā Senāta vairākuma līdera Harija Rīda vietas zaudēšana, jo viņam tomēr izdevies Nevadā gūt uzvaru.Kontrole pār Pārstāvju palātu republikāņiem dos ievērojamu ietekmi uz likumdošanas dienas kārtības noteikšanu, kā arī nodrošinās vadības pārņemšanu svarīgākajās komitejās, kuru pilnvarās būs izmeklēt prezidenta Obamas administrācijas darbību.

Jaunais Kongress savu darbu sāks nākamā gada janvārī.

Komentāri (24)

Alise Balode 03.11.2010. 16.28

superīgi !!!

+1
0
Atbildēt

0

gunasniedzina 03.11.2010. 17.13

Rezultāti nav tik jau spoži. Protams vairākums Pārstāvju Palātā ir svarīga lieta. Bet Kalifornijā Carli Fiorina zaudēja Barbarai Boxer un Nevadā Sharron Angle zaudēja Harry Reidam. Pelosi atkal ie ievēlēta, un pat Hank Johnson…
http://www.youtube.com/watch?v=zNZczIgVXjg

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu