Marta Staņa aiz priekškara • IR.lv

Marta Staņa aiz priekškara

5

Atklās Dailes teātra 90 gadu jubilejas sezonas izstādi «Aiz priekškara. Arhitekte Marta Staņa»

No 5. novembra līdz 19. decembrim laikmetīgās mākslas projekta «kim?» galerijā «FK» Spīķeros būs skatāma izstāde «Aiz priekškara. Arhitekte Marta Staņa», ko pēc Dailes teātra pasūtījuma rīko Arhitektūras veicināšanas fonds.

Izstāde sniegs ieskatu latviešu arhitektes Martas Staņas (1913 – 1972) veikumā, īpaši akcentējot eksperimentālus projektus un konkursu darbus no Latvijas Arhitektūras muzeja krājuma.

Dailes teātra ēka ir nozīmīgākais Staņas darbs, kura pabeigšanu 1976. gadā arhitekte nepiedzīvoja. Lai arī projektēšanas un būvniecības procesā teātris mainījās, ir saglabājusies galvenā ideja par funkcionāli nodalītajiem apjomiem un plašo, stikloto vestibilu skatītājiem ēkas otrajā stāvā.

Tā ir emocionāli iedarbīga ēka Rīgas centrā, ko 90 gadu jubilejas notikumi šogad atdzīvinās tā, kā arhitekte bija iecerējusi, zīmējot svētku tērpos ģērbtus cilvēkus stiklotajā foajē – gaišu, mirdzošu notikumu pilsētas vakara dzīvē. Izstāde pievērsīsies arī feminisma jautājumiem un arhitektūras kritikai padomju Latvijā 20. gadsimta 50. – 60.gados.

Izstādes kuratore arhitekte Ieva Zībārte ekspozīciju veidojusi kopā ar arhitektu Mārtiņu Pīlēnu un grafikas dizaineru Edgaru Zvirgzdiņu, radot sinerģisku satura, telpas un vizuālās komunikācijas pieredzi, kas pārvērtīs ierasto «kim?» vidi.

Ar vizuāli verbālu kritiku par nozīmīgiem Martas Staņas darbiem izstādē piedalās arī arhitektu biroji «MARK arhitekti», «MADE arhitekti», «Jaunromāns un Ābele» un «NRJA». Konteksta stiprināšanai tiks demonstrēti aizraujoši sižeti no 60. gadu dokumentālajām filmām un kinožurnāliem par tā laika arhitektūru un dizainu Latvijā.

 

 

Komentāri (5)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu