ZZS par ministri iesaka LM preses sekretāri • IR.lv

ZZS par ministri iesaka LM preses sekretāri

33
Ilona Jurševska. Autors: Kristaps Kuhaļskis, F64
Indra Sprance

Apvienība labklājības jomu grib uzticēt Ilonai Jurševskai, veselības – Jurim Bārzdiņam

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde pirmdien vakarā nolēma piekrist premjerministra Valda Dombrovska (“Vienotība”) piedāvājumam veidot kopīgu valdību, izvirzot savus kandidātus sešiem ministru amatiem.

Labklājības ministres amatam ieteikta Labklājības ministrijas Komunikāciju nodaļas vadītāja Ilona Jurševska, zemkopības ministra amatam izvirzīts pašreizējais ministrs Jānis Dūklavs, satiksmes ministra amatam – līdzšinējais labklājības ministrs Uldis Augulis, izglītības un zinātnes ministra amatam – Rolands Broks.

Veselības ministra amatam nosaukts Liepājas slimnīcas vadītājs Juris Bārzdiņš, kuras vadītajā ārstniecības iestādē Valsts kontrole konstatējusi iespējamu nelietderīgu līdzekļu izlietojumu vairāk nekā 100 tūkstošu latu apmērā. Savukārt apvienoto vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju vadīs līdzšinējais vides ministrs Raimonds Vējonis.

Pēc valdes sēdes, kurā piedalījušies Latvijas Zemnieku savienības, Zaļās partijas un partijas “Latvijai un Ventspilij” pārstāvji, tostarp Ventspils mērs Aivars Lembergs, Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem sacīja, ka ZZS “pieņem šo izaicinājumu”. Brigmanis norādīja, ka ZZS konceptuāli atbalsta sagatavoto valdības deklarācijas projektu, ko tuvākajās dienās varētu parakstīt.

ZZS arī pēc šīs valdes sēdes skaidri nepauda viedokli, vai apvienībai vairs nav nekādu iebildumu, piemēram, par to, vai tai pienāktos kādas “spēka ministrijas'', šo jautājumu ZZS pirmdien atlikusi. Kā skaidroja Brigmanis, šajā jautājumā Ventspils partija paudusi neapmierinātību, “viņu viedoklis piefiksēts kā īpašais viedoklis”.

Arī par Lindas Mūrnieces (JL) virzīšanu atkārtotai apstiprināšanai iekšlietu ministres amatā, bet Aigara Štokenberga (SCP) nosaukšanu par tieslietu ministra kandidātu Brigmanis runāja izvairīgi. “Šodien mēs šo jautājumu neskatījām,'' sacīja politiķis. “Mums ir joprojām ieteikums – diez vai ir korekti veidot premjera biedra amatu. Mēs paši nepretendējam uz tādu godu, bet mūsu apvienībai šķiet, ka tas nav pareizs solis,'' sacīja Brigmanis.

Jau vēstīts, ka vēl pirmdien no rīta ZZS pārstāvji Viesturs Silenieks un Aivars Lembergs pauda dažādus iebildumus gan par topošo valdības deklarāciju, gan ministru portfeļu sadalījumu. Tomēr pēcpusdienā pēc ZZS un ''Vienotības'' pārstāvji tikšanās premjerministrs Valdis Dombrovskis (''Vienotība'') un ZZS vadītājs Vējonis informēja par panākto vienošanos, kas paredz iepriekš piedāvāto amatu sadalījumu un vien detaļās papildināmu deklarāciju. Dokumentu Dombrovskis pirmdien pulksten 18 iesniedza Valsts prezidentam Valdim Zatleram.

Jurševska preses konferencē žurnālistiem sacīja, ka ir piemērota labklājības ministra amatam. “Mana kandidatūra būtu laba tādā ziņā, ka esmu strādājusi ar ministru Auguli “plecu pie pleca” visu šo laiku.(…) Ir padarīts ļoti liels darbs gan pie dažādu politikas dokumentu izstrādes, gan sadarbībā ar nevalstisko sektoru, gan sadarbībā ar sociālajiem partneriem,” stāstīja ministres kandidāte. Viņa ieguvusi maģistra grādu komunikāciju zinātnēs, bakalaura izglītību ieguvusi pedagoģijā. Uz Ir.lv jautājumu, vai, viņasprāt, ar to pietiek, lai uzņemtos šādas smagas ministrijas vadību, Jurševska atbildēja: “Es domāju, ka izglītības nekad nav par maz un vienmēr izglītību un kvalifikāciju var paugstināt, bet tas, ko var veikt praksē, uz vietas strādājot, ir neatsverami lielāks ieguldījums šobrīd, nekā akadēmiski studējot politikas zinātnes jeb socioloģiju, un varbūt atrauti no dzīves būt vairāk iekšā zinātnēs nekā praktiski redzēt, kas notiek, un darīt darbu.”

ZZS atvēlētas sešas, bet "Vienotības" pārziņā būs septiņas ministrijas. "Vienotība" un ZZS iepriekš vienojās, ka tiks likvidēta Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija, kuras galvenās funkcijas pārņems Vides ministrija. Līdz ar to paliks 13 ministrijas. Galvenās nesaskaņas bija par to, ka ZZS nav atvēlētā neviena no tā dēvētajām "spēka" ministrijām – Aizsardzības, Iekšlietu vai Tieslietu, bet tā vietā piešķirta problemātiskā Veselības ministrija. "Vienotība" iegūs Saeimas priekšsēdētāja amatu, kuru varētu ieņemt partijas "Jaunais laiks" līdere Solvita Āboltiņa.

"Vienotība" finanšu ministra amatam virzīs bijušo "SEB bankas" ekonomistu Andri Vilku, ekonomikas ministra amatam – pašreizējo ministru Arti Kamparu (JL). Ārlietu ministra amatam "Vienotība" virzīs "Pilsoniskās savienības" (PS) līderi Ģirtu Valdi Kristovski, aizsardzības ministra amatam – bijušo ārlietu ministru Arti Pabriku (SCP), kam varētu tikt uzticēti arī premjerministra biedra pienākumi Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā sagatavošanai.

Tieslietu ministra amatam pretendē Aigars Štokenbergs (SCP), kura nosaukšanā Ventspils mērs Lembergs saskatījis oligarhu ietekmi. Iekšlietu ministra amatam tiks virzīta esošā ministre Linda Mūrniece (JL), kura vēlētāju svītrojumu dēļ neiekļuva 10.Saeimā. Savukārt kultūras ministra postenim pretendēs Sarmīte Ēlerte (PS).

Komentāri (33)

tetrapack 01.11.2010. 18.04

25. oktobris: Valsts kontrole revīzijā konstatējusi, ka publisko iepirkumu procedūru neievērošana un to iekšējās kontroles nenodrošināšana Liepājas Reģionālajā slimnīcā radījusi neekonomisku, neefektīvu un nelietderīgu līdzekļu izlietošanas risku 145 116 latu apmērā.

1. novembris: ZZS veselības ministra amatam nosauc Liepājas slimnīcas vadītāju Juri Bārzdiņu.

Atraduši savējo.

+20
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 01.11.2010. 17.53

Domājams, ka Dombrovskim ir ko teikt par šādiem kandidātiem! Izvirzītie kandidāti ir vēl vājāki kā medijos pirms tam aprunātie! Lambi, sabiedrības viedoklī nevajag ieklausīties?
Vai tas ir tāds triks speciāli? Ja Dombrovskis iebildīs par kandidātiem, tad ZZS pieprasīs nomainīt Vienotības kandidātus. ZZS – tautas glābēji – kārtējo reizi apliecina centīgu strādāšanu sabiedrības labā! Vemt gribās!

+14
-2
Atbildēt

1

    www.vecamate.lv > Una Grinberga 01.11.2010. 19.04

    A man piemēram konkrēti slikti sametās no smalkā Valda/Arta tandēma svīšanas par krēsliem.Ta vienam šis,nē, davai,bračka labāk otrādi :)Lieģis-bija superīgs AM,ar NATO tēmām vispār ideāli… bet nē, vienam kadram re gribās,..pat nē,viņš cik saprotu,vienkārši pieprasa sev beņķi,..regālijas,vizītes…:) Nu kas tas ir,ja ne kapitāls provinciālas uzpūtības paraugs.Ar Latvijas nākotni,tam nu pilnīgi nekāda sakara.Pāvs pagorīsies,labi ja Blumbergā neizgāzīsies, un tas arī viss..

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 01.11.2010. 15.52

ZZS mutiski priektīt…ZZS par kaktiem čukstās…Lembergs to…Lembergs šito…ZZS atkal mutiski piekrīt…

pietiek dot com :)

+10
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu