Kravas sūtījumos uz ASV atrastas jaudīgas sprāgstvielas • IR.lv

Kravas sūtījumos uz ASV atrastas jaudīgas sprāgstvielas

41
EPA/LETA

Lielbritānijas premjers: Bumba bija paredzēta eksplodēšanai lidmašīnā

Lielbritānijas premjerministrs Devids Kamerons paziņojis, ka no Jemenas sūtītais sainis bija paredzēts eksplodēšanai kravas lidmašīnā. Vienlaikus premjers arī informējis, ka izmeklētāji pagaidām nav noteikuši, kad bumbai bija jāsprāgst, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Dubaijā un Lielbritānijā pārtvertas uz ASV sūtītas aizdomīgas pakas, kas saturēja jaudīgu sprāgstvielu, tā sestdien paziņojušas abu valstu varasiestādes Dubaijā un Londonā, vēsta LETA.

Vairākās ASV lidostās piektdien tika izsludināta trauksme, jo tika atklāts, ka uz Savienotajām Valstīm pasta kompānijas "UPS" kravas lidmašīnā atrasta aizdomīga paka. Krava tobrīd atradās kādā Lielbritānijas reģionālajā lidostā, pusceļā no Jemenas uz Čikāgu ASV.

Līdzīgu aizdomīgu sūtījumu citas pasta kompānijas "FedEx" lidmašīnā atrada Dubaijā. Arī šī paka bija ceļā no Jemenas uz ASV. Aizdomīgajās pakās atradās pārveidotas printera krāsvielas kasetnes, kurām bija pievienoti vadi, un kaut kāds pulveris.

"Ierīce bija sagatavota profesionāli un aprīkota ar elektrisko ķēdi, kas savienota ar printerī paslēptu mobilā telefona karti. Veids, kādā ietaise sagatavota, satur tādu teroristu organizāciju kā "Al Qaeda" pazīmes," paziņojusi Dubaijas policija.

Pēc policijas teiktā, bumba bija profesionāla un sarežģīta ierīce, kas gatavota no tetranitropentaeritrīta (PETN) un svina – ārkārtīgi eksplozīvas kombinācijas, kas var nodarīt lielus postījumus.

Bīstamo savienojumu – PETN – pērn Ziemassvētkos neveiksmīgā terorakta mēģinājumā centās uzspridzināt nigērietis Umars Faruks Abdulmutallabs, kurš pasažieru lidmašīnā devās uz ASV. PETN izmantoja arī Lielbritānijas pilsonis Ričards Rīds, kurš 2001.gada 22.decembrī mēģināja uzspridzināt aviosabiedrības "American Airlines" lidmašīnu ar kurpēs paslēptām sprāgstvielām.

Tikmēr Lielbritānijā vēl nav zināms, vai pakā bija sprādzienam sagatavota bumba, paziņojusi iekšlietu ministre Terēza Meja. "Pašlaik varu teikt, ka ierīce saturēja sprāgstvielas. Taču pašlaik nav skaidrs, vai tā bija strādājoša sprāgstoša ierīce. Kriminālistu darbs turpinās," sacīja ministre.

Piektdien un sestdien tika sasaukta Lielbritānijas valdības ārkārtas plānošanas komiteja un Lielbritānija steidzamības kārtā apsver drošības pasākumus aviosūtījumiem no Jemenas.

ASV tiesībsargājošās iestādes sestdien turpina meklēt aizdomīgus sūtījumus kravas lidmašīnās, savukārt ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka divās pakās no Jemenas esot bijušas sprāgstvielas un tie bijuši "ticami teroristu draudi". Pakas bijušas adresētas sinagogām Čikāgā, paziņoja Obama.

Obama skaidri norādīja, ka viņš par plānu tur aizdomās "Al Qaeda" Jemenas atzaru, kurš varētu atstāt smagas sekas uz globālo kravu pārvadāšanas industriju.

Komentāri (41)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu