Koļcovs Arsenālā • IR.lv

Koļcovs Arsenālā

24

Šodien plkst.18 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" Radošā darbnīca pārtaps par savdabīga eksperimenta telpu, kurā līdzdarbosies mākslinieks Roberts Koļcovs un ikviens viņa personālizstādes "Botāniķa binoklis" apmeklētājs, ziņo aģentūra LETA.

Eksperiments būs mākslinieka inscenēts pētījums, kur pētāmo objektu katrs skatītājs sajutīs pats.

Roberta Koļcova izteiksmes veids ir kļuvis par raksturīgu un nešaubīgi atpazīstamu mākslinieka rokrakstu. Viņa radošais veikums visvairāk asociējas ar figurālām kompozīcijām, kurās, atsaucoties uz jūgendstila estētiku un līniju ritmu dekorativitāti, dominējošu vietu ieņem eleganta, skaidra līnija. Dažādie tēli iedzīvināti grafikās, stājglezniecības un monumentālās glezniecības darbos.

Pēdējos gados Roberts Koļcovs pievērsies botānikas tematikai, kura kā personiska apjausma par dabā pastāvošo organisko formu mijiedarbību atklājas mākslas darbos. Autora kompozīcijās cilvēka figūra saplūst ar augu valsts motīviem, rodot vienota veseluma sajūtu. Tēli galvenokārt ir sievietes – kā fantastiskas, distancētas būtnes, kas graciozi vienojušās kopīgā kustībā.

Izstādē "Botāniķa binoklis" iecerēts turpināt iesākto tēmu par augu un cilvēku neatdalāmu līdzāspastāvēšanu, tomēr vienlaicīgi mākslinieks vēlas pārsteigt ar speciāli šim projektam radītiem sev netipiskiem darbiem. Izstādes idejas pamatā ir sajūtas par botāniķa – dabas pētnieka klātesamības radīšanu un skatītāju iesaiste autora veidotā pētījuma norisē.

Botānika kā bioloģijas nozare pēta augus un to dzīvības norises. Kā jebkurā zinātnē, arī botānikā nozīmīga loma pieder tehniskajiem palīglīdzekļiem. Roberta Koļcova botāniķis izmanto binokli, ar ko iespējams pietuvināties vizuālajam tēlam un aplūkot to vissīkākajās niansēs. Mākslinieks ir pārliecināts, ka dabā pat vismazākajiem elementiem ir neaptverami liela ietekme uz apkārtējo vidi. Katra mikroskopiskā daļiņa ir spēcīgs impulss, kas izraisa reakciju uz jebkuru organismu, ar ko mijiedarbojas. Tieši tādi paši impulsi ir mākslas darbi, jo ikviens uzlūkots darbs var būtiski izmainīt cilvēka priekšstatu par pasauli. Izstāde "Botāniķa binoklis" aicina aizdomāties par šādu dabisko procesu virkni. Tas ir eksperiments, kurā pētāmais objekts ir nevis mākslas darbs, bet gan pats skatītājs.

Roberts Koļcovs (1966) beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Tēlniecības nodaļu, studējis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā. Regulāri piedalās izstādēs, pēdējā gada laikā darbus izstādījis Jūrmalas pilsētas muzejā. Roberts Koļcovs ir pazīstams interjera gleznojumu meistars, darbi tapuši sabiedriskajās telpās un privātmājās gan Latvijā, gan ārzemēs. Viņš veidojis ilustrācijas vairākām grāmatām un preses izdevumiem. Mākslinieka darbi atrodas privātās kolekcijās Latvijā, Norvēģijā, Krievijā, ASV, Austrālijā u.c.

Roberta Koļcova personālizstāde "Botāniķa binoklis" būs apskatāma līdz 21.novembrim.

Komentāri (24)

ilmisimo 28.10.2010. 20.36

Botāniķa binoklis…..
un Gastronoma horoskops?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu