Valdība pie apvāršņa • IR.lv

Valdība pie apvāršņa

20
Ieva Čīka, LETA
Askolds Rodins

“Zelta akcijas” turētāja ir apvienība PLL

Brīnumi mēdz gadīties. Tādi, kas tomēr nerealizējas, kā tas pirms pāris nedēļām notika ar viegli ieskicēto četru nākamās Saeimas partiju koalīciju. Būtu brīnums, ja nākamās nedēļas sākumā Valsts prezidents Valdis Zatlers jaunās valdības veidošanu uzticētu nevis tagadējam valdības vadītājam Valdim Dombrovskim, bet kādam citam.

Valdības veidošanas priekšdarbi apdarīti. Panākta vienošanās, ka “Vienotībai” tiks septiņas ministrijas, bet koalīcijas otrajam partnerim, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) – sešas.

Piepildījies ZZS “virsgana”, smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga vēlējums. ZZS tikusi pie Satiksmes ministrijas “stūrēšanas”. Tikai kā piedeva nākusi Veselības ministrija, un šī piedeva nav salda – šogad tās budžeta deficīts jau sasniedzis 26 miljonus latu. “Alternatīvā” Ekonomikas ministrija paliek “Vienotībai”. Amati zināmi, taču krēsli nav līdz galam sadalīti, tomēr tas ir tuvāko dienu jautājums.

Pabērna lomā uz brīdi nonāca Tieslietu ministrija, kas sākotnēji bija paredzēta “Visu Latvijai – TB/LNNK” (VL – TB/LNNK). Taču apvienība izbira no koalīcijas, un ministrijas nākamā pirmā persona pašlaik nav zināma, jo nav izlemts, kurai partijai tā tiks. Vēl komplicētāk bija ar Finansu ministrijas “gudrākās galvas” atrašanu. Bija zināms, ka ministrs Einars Repše netaisās turpināt politisko karjeru, ir gatavs aizslēgt kabinetu un atstāt atslēgu zem kājslauķa. Tas laikam gan tagad ir valstī smagākais amats, un darīt šo darbu piekritis makroekonomikas speciālists, Dombrovska padomnieks finansu jautājumos Andris Vilks. Piebildīsim, “Pilsoniskās savienības” biedrs, tātad arī “Vienotībai” piederīgs. Viņš jau paguvis paziņot, ka turpinās Repšes iesākto. Cerams, ka tā arī notiks. Lai nu kurā, bet šajā amatā “stingra mugurkaula” nekad nevar būt pārāk daudz. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka darbs sokas labāk, ja premjerministrs un finansu ministrs ir vienas partijas biedri. Trīs apvienībā “Vienotība” ietilpstošās partijas sakās esam ceļā uz vienas partijas izveidošanu, un tas tomēr nozīmē ciešāku sasaisti nekā vienkārši koalīcijas partneru attiecības.

Sagaidāms, ka jaunā valdība būs, ja var tā teikt, gan stabila, gan trausla. Stabila tāpēc, ka divpartiju kolīcijas apstākļos būs vienkāršāk vienoties par pieņemajiem lēmumiem. Trausla tā paša iemesla dēļ: ja partneri nespēs par kaut ko vienoties, klāt būs valdības krīze. Ar visiem saviem tiesu darbiem Lembergs līdz ar valdības apstiprināšanu tiks pie ietekmes, kādas viņam nav bijis nekad agrāk.

Šķiet, nekad agrāk nav bijis tā, ka Saeimā opozīcijā nonākušo partiju skaitliski ir vairāk nekā koalīciju veidojošo. VL – TB/LNNK laikam vēl nav attapusies pēc nedēļas sākumā saņemtā “sitiena pa muti”. Rāmi un klusi izturas arī otrs “astoņbalsnieks” – apvienība “Par labu Latviju” (PLL).

Toties publiskajā telpā aktīvi plosās “Saskaņas centra” (SC) tagadējās Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, viens no apvienības līderiem. Tas pats, kuram Biškeka parēgojusies un neliek mieru. Pēc viņa uzbrēciena apvienībā apklusa valodas par nākotnē iespējamo sadarbību ar “Vienotību”.

“SC mēģinās gāzt jauno Valda Dombrovska vadīto valdību jau Latvijas 2011.gada budžeta projekta apspriešanas gaitā,” tā Urbanovičs. Saskaņā ar likumu budžets jāapstiprina vēlākais četrus mēnešus pēc valdības darba uzsākšanas. Te Urbanovičam var piekrist, budžeta apspriešana parādīs, “kas ir kas” 10.Saeimā.

Jāpiebilst, ka intervijā, kas nebija domāta latviešu auditorijai, Urbanovičs sarunāja ne to vien. “Mums ir 29 deputāti, trešdaļa balsu. Ar to pietiek, lai patstāvīgi izstrādātu darba kārtību un uzspiestu to koalīcijai (..) mēs ne vienmēr varēsim izdarīt to, ko gribam, taču vienmēr varēsim apturēt to, kas nav pieņemami mūsu vēlētājiem”, bliež ārā Urbanovičs. Un ar “mūsu vēlētājiem” nepavisam nav jāsaprot tie latvieši, kas balsoja par SC.

Ar aritmētiku kā nu ir, tā ir. Lai patiešām liktu Saeimai un valdībai trūkties, vajadzīgas vismaz 34 balsis. Trūkstošās balsis var mēģināt atrast. Un iznāk, ka nākamās Saeimas “zelta akcijas” turētāja ir apvienība PLL. Cita varianta vienkārši nav.

Komentāri (20)

andrisskrastins 27.10.2010. 19.22

Vispār savā būtībā nekas nav mainījies. ZZS varēja nomest valdību pirms tam – varēs arī tagad. Tad kāda jēga tam? Lembergs uz brīvām kājām? Nav tā fāze, ka sēžot valdībā var kaut ko ietekmēt. SVF saistību nepildīšana? Pasūtot SVF budžets jāgriež daudz sāpīgāk – par spīti visai Lemberga retorikai, kas bija mērķēta uz SC vēlētāju, ZZS to ļoti labi zina. SC joprojām ir atklāti naidīgs latviešu partijām un vēlētājiem. Urbanovičs praktiski staigā ar lāpu un dedzina visu pēc kārtas – tikai aizmirst, ka Lembergs pilnībā ZZS parādi nekomandē.

Risks ir, bija un būs. Arī pēcvēlēšanu stress, kas novērojams speciālistu, žurnālistu aprindās, kuras sacer fantastiskākas teorijas vienu pēc otras, nedara neko labu. Nu nav objektivitātes tajā karstajā gaisā, kas valda ap valdības veidošanu.

+15
-5
Atbildēt

0

buchamona 27.10.2010. 22.26

Lai patiešām liktu Saeimai un valdībai trūkties, vajadzīgas vismaz 34 balsis. Trūkstošās balsis var mēģināt atrast. Un iznāk, ka nākamās Saeimas “zelta akcijas” turētāja ir apvienība PLL. Cita varianta vienkārši nav. +++ kaapeec citu variantu SC nav? Ebreju niideeji, chechenu mafijas uzpirktie radikalji VL tachu ir. Ar Osipovu tachu vinji draudzeejaas, kaadelj lai nedraudzeetos tagad ar SC? :)
Jeb tomeer tie ir meli, kuri tika peedeejaa laikaa sarunaati par VL/LNNK un neskatoties, ka ~ dabuujushi pa muti~ un izmesti no koaliicijas, tomeer laikam ir skaidrs, ka VL/TB/LNNK balstiis VD valdiibu ?
Protams, ka emocijaam – aizvainojumam nav vietas Saeimaa, tachu aarpus Saeima – veeletaajiem nevajadzeetu aizmirst tos, kuri nostraadaaja shiis cuucibas pret VL/TB/ LNNK un pie pirmaas izdeviibas vajadzeetu sodiit vinjus.

+9
0
Atbildēt

1

    P_Dancis > buchamona 28.10.2010. 09.24

    Piekrītu. Ar SC tomēr tā ceromonējās, kamēr VL, kā jau Rodins teica “dabūja pa muti”. Nesmuki. Valdībai būtu bijusi lielāka pilsoņu uzticība un tas jau ir ļoti daudz.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 27.10.2010. 19.56

Par to, ka PLL ir gatava apvienoties ne tikai ar SC, bet kaut ar pašu velnu, lai mēģinātu atgūt vismaz kaut kādu iespēju realizēt blēžu varzas Par izzagtu Latviju kredo: “Zodz visu, kas nav piesiets”, šaubu nav nekādu, bet es īsti nesaprotu, kādā veidā ar 33 balsīm var ietekmēt balsojumu … Iespējams, ka balsojumam par bud;žeta pieņemšanu ir kaut kādi citi noteikumi.

+6
0
Atbildēt

4

    andrisskrastins > kkristaps 27.10.2010. 20.06

    Nevar ietekmēt balsojumu, bet čakarēt valdības darbu var gan.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > kkristaps 27.10.2010. 20.11

    1/3 iesniedz pieprasījumus un tādējādi čakarē visus pēc kārtas

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > kkristaps 27.10.2010. 21.21

    bet Urbis jau destruktors Nr.1.
    ———
    Jā , ARTs.
    No viņa kontruktors, kā no manis vijolnieks…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > kkristaps 27.10.2010. 20.27

    markoni … 1/3 iesniedz pieprasījumus un tādējādi čakarē visus pēc kārtas
    ————————————————————–

    … un pofig viņiem valsts, budžets, konstruktīva darbība. Vēl Saeimas pirmā sēde nav bijusi, bet Urbis jau destruktors Nr.1. Eh, ka vajadzētu atrast pāris viņa izteicienus, cik “konstruktīvi” viņi solījās būt … :)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu