Iesaka reverso PVN maksāšanas kārtību • IR.lv

Iesaka reverso PVN maksāšanas kārtību

9
Andrejs Terentjevs, F64

Butkevičs: PVN palielināšana nemazinās ēnu ekomonikas īpatsvaru

Lai nebūtu jāpaaugstina pievienotās vērtības nodoklis (PVN) no 21% uz 22% vai 23%, vajadzētu ieviest reverso PVN maksāšanas kārtību, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Politikas nodaļas vadītāja Jāņa Butkeviča teikto atreferē aģentūra LETA.

Reversās PVN maksāšanas mehānismā vietējais piegādātājs neiekasē PVN no nodokļa maksātājiem – pircējiem. Viņi paši ir atbildīgi par PVN nomaksu. Teorētiski ar šo procedūru vajadzētu spēt novērst PVN "karuseļa" krāpšanas iespējai, uzskata Butkevičs.

"Valsts negūst miljonus latu ienākumu no PVN tikai tādēļ, ka esošā PVN nomaksas kārtība ir neefektīva un pieļauj izvairīšanos no nodokļa nomaksas. LTRK iesaka vienkārši administrējamu un efektīvu "indi" PVN shēmām – reverso PVN maksāšanas kārtību, ko nekavējoties ir jāievieš tādās nozarēs kā būvniecība un konsultāciju pakalpojumi.

Reversās PVN nomaksas piemērošana ēnu ekonomikas riskam pakļautajās nozarēs dos būtisku ieguvumu valsts budžetā un, cerams, noņems jautājumu par PVN likmes palielināšanu no valdības dienas kārtības," skaidro Butkevičs.

Viņš stāstīja, ka PVN palielināšana nemazinās ēnu ekonomikas īpatsvaru un efekts drīzāk būs pretējs – lielāka likme radīs lielāku kārdinājumu iesaistīties nodokļu apiešanas shēmās un godīgie uzņēmēji būs zaudētāji.

Jau ziņots, ka darbā pie nākamā gada valsts budžeta patlaban tiek gatavoti daudzi sāpīgas izšķiršanās saturoši priekšlikumi jaunajai vadībai, starp kuriem ir arī turpmāka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšana, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu daļas samazināšana pašvaldību budžetiem. Patlaban PVN likme Latvijā ir 21%.

Komentāri (9)

janisholsteins 27.10.2010. 16.29

Reversais VAT novērsīs karuseļu shēmas, bet radīs jaunas – krāpšanos mazumtirdzniecībā, norakstot lielu daļu apgrozījuma kā iegūtu no juridiskām personām. Ne velti Sales Tax, kas tiek iekasēts tikai no gala pārdevējiem, ir zem 10%. Augstāk nevar – sākas masveida krāpšanās.

+4
0
Atbildēt

0

austrisv 27.10.2010. 13.54

Manuprāt, PVN iekasēšanas ieteiktais modelis tiešām labs, jo tālāk tā turpināties ar PVN maksāšanu nedrīkst, jo PVN zagļu kā biezs it sevišķi jau minētajās nozarēs! It sevišķi jau dažados reklāmu un citos pakalpojumos, kur neko nepierādīsi, bija tādi pakalpojumi par tūkstošiem vai nebija?
Domāju, ka ļoti saprātīgs ieteikums no Jāna Butkēviča !
Domāju, ka ES valstis brīnītos bez gala par Latvijas PVN likumu , it sevišķi par darījumiem ar kokmateriāliem!!! Tas ir “apbrīnas” vērts.

+5
-3
Atbildēt

0

::Vai cis :: 27.10.2010. 15.39

Tas ir ļoti saprātīgs ieteikums, kas aizsistu ceļu ļoti daudzām blēdībām.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu