Lembergs: “Vienotība” apspēlēja ZZS • IR.lv

Lembergs: “Vienotība” apspēlēja ZZS

157
Ventspils mērs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”). Autore - Nora Krevņeva, F64
Indra Sprance

Ventspils mērs uzskata, ka veselības nozare “zaļzemniekiem” “iesmērēta”

Lai arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) vadība trešdien no rīta pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (“Vienotība”) paziņoja, ka piekrīt piedāvājumam pārraudzīt sešas ministrijas, tajā skaitā Veselības ministriju (VM), ZZS līderis, smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) uzskata, ka “Vienotība” “ir apspēlējusi ZZS”.

Ir. lv neizdevās sazvanīt Lembergu,  taču “Neatkarīgās Rīta Avīzes” portālam viņš norādīja:  „”Vienotība” ir apspēlējusi Brigmani, iesmērējot viņam Veselības ministriju, kurai jau šogad bija 26 miljonus latu liels deficīts. Šo nozari var pārraudzīt tikai tad, ja tās vadību uzņemas premjera partija. Mēs labi atceramies, kas notika, kad veselības nozari vadīja Tautas partijas politiķe Baiba Rozentāle: viss tika „apgriezts” un samazināts! Tā būs nozares pašnāvība.”

Jau vēstīts, ka arī kāds cits ZZS vadībā esošs cilvēks  Ir.lv sacīja, ka "Vienotības"  piedāvājums "spēka ministrijas" vietā saņemt veselības ministra portfeli "ir ņirgāšanās". Savukārt ZZS priekšsēdētājs Raimonds Vējonis Ir.lv gan apgalvoja, ka „ZZS ar vārdiem nemētājas”. Līdz ar to, pēc Vējoņa teiktā, ZZS ir piekritusi „Vienotības” piedāvājumam.

“Vienotība” trešdien no rīta panāca vienošanos ar ZZS, ka tā jaunajā valdībā iegūs sešu ministru portfeļus: Zemkopības, apvienotās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Izglītības un zinātnes, Labklājības, Satiksmes, kā arī Veselības ministrijas.

Saskaņā ar vienošanos "Vienotībai" būs finanšu, ārlietu, tieslietu, ekonomikas, aizsardzības, kultūras un iekšlietu un ministra portfeļi, kā arī Saeimas spīkera amats, kam tiks virzīta partijas „Jaunais laiks” priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Ne Dombrovskis, ne ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nevēlējās atklāt potenciālos ministru kandidātus, taču zināms, ka finanšu ministrijas vadība varētu tikt Dombrovska un iepriekšējā premjera Ivara Godmaņa (PLL) padomniekam Andrim Vilkam, ekonomikas ministra amatu varētu saglabāt Artis Kampars,  ārlietu ministra amatam varētu tikt virzīts Ģirts Valdis Kristovskis (PS), aizsardzības – Artis Pabriks (SCP), kultūras ministra amatam – vai nu pašreizējais ministrs Ints Dalderis (JL) vai bijusī laikraksta „Diena” galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte (PS), bet iekšlietu ministra amatam esošā ministre Linda Mūrniece (JL).

Pēc Ir.lv rīcībā esošās neoficiālās informācijas tieslietu ministra amats varētu tikt vai nu deputātam Aigaram Štokenbergam (SCP) vai premjera padomniekam Jānim Bordānam (PS). Atkarībā no vienošanās par šo amatu attiecīgi izmaiņas varētu skart Kultūras ministrijas vadību. Ja TM amatā tiktu Bordāns, tad KM vadība varētu palikt esošā ministra Daldera rokās, savukārt, ja TM vadība tiktu SCP politiķim, tad, iespējams, KM groži tiktu uzticēti PS politiķei Ēlertei. Tiesa, viņa pati gan īpaši nevēloties uzņemties ministra pienākumus, turklāt līdz šim atzinīgi vērtējusi Daldera veikumu.

Ēlerte Ir.lv sacīja, ka ir saņēmusi piedāvājumu uzņemties kultūras ministra pienākumus. “”Pilsoniskā savienība” man ir ļoti stingri lūgusi šo amatu uzņemties. Es ļoti augstu vērtēju Intu Dalderi un to, ko viņš ir izdarījis, tāpēc es redzu viņu kā kandidātu. Taču, ja paliks tā, ka šis amats ir jāuzņemas “Pilsoniskajai savienībai”, tad es būšu gatava to uzņemties, “ sacīja Ēlerte. Pēc viņas teiktā, iespējams, lielāka skaidrība šajā jautājumā varētu būt pēc ceturtdienas “Vienotības” valdes sēdes.

Zemkopības ministriju varētu turpināt vadīt Jānis Dūklavs, apvienoto VARAM – Raimonds Vējonis (ZZS).

Komentāri (157)

marčiks 27.10.2010. 15.08

A kāpēc sorosologs Lembergs pats neuzņemas Veselības ministrijas vadību? Nevar taču būt, ka kaut kas tāds diženajam ģēnijam no Puzes būtu par grūtu. Viņš noteikti VM ieviestu kārtību viens divi, pēc pāris mēnešiem nevienam vairs rindā uz operāciju nebūtu jāgaida, zāles būtu par velti, bet ātrā palīdzība brauktu uz izsaukumiem ar BMW X7.

+22
-3
Atbildēt

3

    kkristaps > marčiks 28.10.2010. 06.22

    Nasing Spešal, par šo repliku es skaļi un nerimstoši aplaudēju. Reti labs un trāpīgs konstatējums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kaskadieris > marčiks 27.10.2010. 15.50

    Jā, un zārkus pirktu PATS lembergs…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > marčiks 27.10.2010. 17.51

    Nē, zārkus ražotu Lemeberga ģimenes uzņēmums pēc valsts pasūtījuma par 1000Ls gabalā!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 27.10.2010. 10.13

Neesmu ZZS ~ karseejs~ :) , bet vinju iebildums, protams, bija logisks. Kaadelj koaliicijas modelii, kur vietas bija paredzeetas 3 partijaam, ZZS vareeja rekjinaaties ar 6 portfeljiem, bet koalicijaa ZZS+V tikai ar 5? :)

Izskaidrojums, liekas, shim tirgum vienkaarshs, bet man, kaa Vienotiibas veeleetaajam, beedigs. Manu praat, Vienotiibas iekshienee ambiciozaas zvaigznes nespeej sadaliit savaa starpaa kreeslus

+23
-5
Atbildēt

6

    ievuliitis > buchamona 27.10.2010. 17.41

    VIDam jau šogad divas reizes palielinātas algas. Nevis dubultotas – lai kāds nepārprot, bet nedaudz palielinātas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 27.10.2010. 10.25

    Iebildums ir pretrunā ar proporcionalitātes principu 7:6 /= 33:22, kuram ZZS piekrita no paša sākuma. Protams skaits nav tas precīzākais indikators, jo Kultūras un Labklājības ministriju nevar salīdzināt ne pēc nozīmīguma, ne arī pēc pārvaldītā finansējuma, tomēr tagad ZZS ir izdevumu ministrijas, savukārt Vienotībai ieņēmumu ministrijas, kas ir diezgan liela pretrunas un arī iemesls kašķiem savā starpā!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    vismantsk > buchamona 27.10.2010. 10.45

    “Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un partiju apvienības “Vienotība” pārstāvji trešdien no rīta vienojušies, ka ZZS jaunajā valdībā iegūs sešu ministru portfeļus”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 27.10.2010. 11.04

    @riņķī apkārt
    Budžetnieki var cerēt uz nelielu pieaugumu nākamā gada otrajā pusē un vēlāk saistībā ar kadru skaita samazināšanu un darbinieku motivēšanu, jo būs lielas problēmas ar kvalitāti.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 27.10.2010. 10.39

    pecisk – Tu esi optimists un es girbeetu, lai Tev ir taisniiba, bet tomeer shaubos, ka shiis Saeimas sasaukumaa laikaa ~ budzhetnieki~ var cereet uz algas pielikumiem

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > buchamona 27.10.2010. 10.33

    Hmmmm, nav tik traki. Es domāju ZZS aprēķins ir ilgtermiņā – griešana beigsies aiznākošgad (cerams), bet pēc tam viens gads jau varētu būt kad varam atsākt palēnām palielināt piemēram skolotāju algas, utt. Un tad jau pašvaldību vēlēšanas klāt. Lieliska iespēja lepoties ar citu lauriem – piemēram, VD, Kampara un Vilka panākto (ja viņiem protams izdosies).

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

kkristaps 27.10.2010. 10.19

Sadalījums, manuprāt, ir labākais iespējamais šajā situācijā. Daudz sliktāk būtu, ja zzs būtu tikusi pie tieslietu, ekonomikas vai finanšu ministra portfeļiem.

+18
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu