Panāk labvēlīgākas nozvejas kvotas 2011.gadam • IR.lv

Panāk labvēlīgākas nozvejas kvotas 2011.gadam

22
Lita Krone, LETA

Iespējams, nākamgad pārskatot jautājumu, izdotos iegūt pat kvotu palielinājumu

Latvija, iebilstot Eiropas Komisijas piedāvātajam pārmērīgajam samazinājumam, panākusi labvēlīgākās nozvejas kvotas 2011.gadam, pavēstījis Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāres vietnieks Aivars Lapiņš, vēsta aģentūra BNS.

Tas panākts otrdien notikušajā Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē. Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Kaspars Funts sacījis, ka, salīdzinot ar 2010.gadu, Baltijas jūras ceturtajā daļā reņģu nozvejas kvotu samazinājums nebūs lielāks par 15%, bet Rīgas jūras līcī reņģu nozvejas kvota netiks samazināta vispār.

Funts norādīja, ka brētliņu nozvejas kvotu jautājumā tika pieņemta deklarācija, kas pieļauj iespēju, ka EK, balsoties uz dalībvalstu iesniegtiem zinātniskiem argumentiem, nākamgad varētu pārskatīt un, iespējams, palielināt brētliņu nozvejas kvotas.

Savukārt mencu zvejai 2011.gadā nozvejas kvotas būs palielinātas par 15% Baltijas jūras austrumu daļā un par 6% rietumu daļā, salīdzinot ar 2010.gadu.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs uzsvēra, ka sarunas bijušas ļoti grūtas, un Latvijas puse aizstāvējusi savas intereses, sakot, ka tik liels nozvejas kvotu samazinājums gan no zinātnisko, gan sociālekonomisko argumentu viedokļa nav pieļaujams.

Iepriekš Latvijas Zivsaimnieku asociācijas priekšsēdētājs Inārijs Voits paziņoja, ka nozvejas kvotu iespējamā samazināšana nozīmētu ne tikai gatavās produkcijas jūtamu samazināšanos, bet arī bezdarbu zvejnieku rindās un kuģu sagriešanu lūžņos, līdz ar to nopietni apdraudot zivsaimniecības kopējo attīstību.

Komentāri (22)

buchamona 27.10.2010. 10.05

Par shii briizha ~ kvotu kariem~ neesmu spriestspeejiigs. Bet celonji, kaadeelj shaada kvotas Baltijas juuraa tiek ieviestas, liekas, ka skaidri. Jauniibaa zvejoju Baltijas juuraa. Redzeeju, kaadus briesmu darbus dara ~austrumzonas zvejnieki~ , liekot ~ kreklus~ tralju astees, izgaazhot paari bortam ~ nestandarta~ beigtu zivju tonnas. Shiis dienas zvejniekiem aciim redzot naakas izpirkt savu teevu greekus, jo zivju vairs vnk nav tik daudz, cik to bija pirms 30 gadiem

+2
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 27.10.2010. 09.13

Izlasot tā arī netapa skaidrs, vai būs kvotu palielinājums vai arī samazinājums nebūs tik straujš, kā bija iecerēts! Ja Latvija būs “izkarojusi” labākus nosacījumus, tad tas ir precedents Latvijas-ES dalības kontekstā un IESPĒJAMS Zemkopības ministrijas darbs ir kļuvis kvalitatīvāks!

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu