VK Liepājas slimnīcā konstatē nelietderīgu līdzekļu izlietošanu • IR.lv

VK Liepājas slimnīcā konstatē nelietderīgu līdzekļu izlietošanu

8
Lauris Vīksne, F64

Slimnīcas pārstāve apgalvojumam par neekonomiski tērētu naudu nepiekrīt

Publisko iepirkumu procedūru neievērošana un to iekšējās kontroles nenodrošināšana Liepājas Reģionālajā slimnīcā (LRS) radījusi neekonomisku, neefektīvu un nelietderīgu līdzekļu izlietošanas risku 145 116 latu apmērā, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK), vēsta BNS.

VK revīziju Liepājas Reģionālajā slimnīcā veikusi par laika posmu no 2009.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.oktobrim. Šajā periodā konstatēts, ka slimnīca apzināti izvairījusies no likumā noteikto iepirkumu procedūru izpildes. Iegādes līgumos bija rakstīts,ka kopējā gada līgumcena ir 3000 latu (bez PVN), taču vidēji mēneša laikā diviem piegādātājiem par precēm samaksāts attiecīgi 3685 un 8800 latu.

Pārbaudē konstatēts, ka preču pirkumi pamatoti ar spēkā neesošiem lūgumiem, kā arī preces iegādātas no piegādātāja, kurš nav uzvarējis iepirkuma konkursā. Atklāti arī citi pārkāpumi, piemēram, līgumos nav norādīti izpildes termiņi, iepirkumu priekšmetu apmēri un līgumcenas.

VK atklājusi, ka slimnīcas ārstiem apmaksātas dzīvojamās telpas renovētās mājās pilsētas centrā un pie jūras, kaut arī mikrorajonos dzīvokļi ir lētāki. Tādā veidā iztērēti vēl vairāk nekā 34 tūkstoši latu.

Pērn slimnīca neekonomiski izlietojusi 13 028 latus, uzturot valdes locekļiem lietošanā nodotās automašīnas. Izrādās, ka tikai 33% braucienu mērķu bijuši saistīti ar darba pienākumu veikšanu. Uzskaitēs un ceļazīmēs uzrādītie nobrauktie kilometri neatbilst norādītajiem maršrutiem, konstatēti arī gadījumi, kad vienā maršrutā vienā dienā vienlaicīgi brauc vairākas automašīnas.

Pamatojoties uz revīzijā konstatēto, VK aicina slimnīcu izvērtēt publisko iepirkumu konkursu kārtību, kā arī iekšēji uzraudzīt iepirkumu procedūras un nodrošināt to caurskatāmību.

Tikmēr Liepājas Reģionālā slimnīca nepiekrīt publiski izskanējušajam apgalvojumam par neekonomiski izlietotiem līdzekļiem. Šāds apgalvojums neesot arī Valsts kontroles ziņojumā, aģentūrai BNS pavēstījusi slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Grase.

Viņa norādīja, ka VK ziņojumā teikts, ka jāievieš efektīvāka publisko finanšu līdzekļu izlietojuma un publisko iepirkumu procesu kontrole, lai novērstu iespējamo līdzekļu neekonomiskas izlietošanas risku, un tam arī slimnīca piekrīt. Grase norādījusi uz samazinātu darbinieku skaitu administrācijā un “ļoti komplicētām” Iepirkumu likuma prasībām. Ir pieļautas atsevišķas neprecizitātes, bet tas, viņasprāt, nav iemesls apgalvojumam par neekonomisku līdzekļu izlietojumu.

Savukārt speciālistiem atvēlētos dzīvokļus Liepājas centrā Grase skaidro ar optimālu dzīves apstākļu nodrošināšanu tiem ārstiem, kas pārcēlušies uz Liepāju, jo “cilvēkresursu deficīts ārstniecībā neļauj rīkoties citādi, ja vēlamies nodrošināt reģiona iedzīvotājiem labu speciālistu pieejamību,” sacījusi Grase.

Komentāri (8)

sandramarciap 25.10.2010. 16.44

VISU LAIKU TIKAI KONSTATĒ,BET NEKAS NETIEK DARĪTS,LAI KĀDS NESTU ATBILDĪBU PAR MANTAS NELIETDERĪGU IZMANTOŠANU.
SODIET! VAI BEIDZIET TAUTU TRACINĀT AR ŠĀDIEM RAKSTIEM!

+4
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 25.10.2010. 18.30

… kam valstij tik bezzobains kantoris kaa Valsts Kontrole???, kaads ir taas budžets , mums ir KNABs , ir finanšu policija ar VIDu priekšgalaa … Sudrabas jaunkundze ir visiem piektais ritenis, paarkaapumi konstateeti kaaliem , teju visaas ministrijaas un valsts kantoros , bet eenu ekonomika mums pašaa spicee , valsts nozagta un mafija triumfee,jaunaas valdiibas dzemdiibas ļoti smagas … vai ir kaads caurums kuraa ir lietderiigi teereeti liidzekļi?

+4
-1
Atbildēt

0

silpurene2 26.10.2010. 01.50

Man Sudraba simpatizēja, bet nupat viņa paliek apnicīga. Beidzot ir jāvienojās no kura gala zivs pūst un tad arī no tā gala jāgriež.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu