Eksperti: VL-TB/LNNK vajadzība koalīcijā būs jāpierāda • IR.lv

Eksperti: VL-TB/LNNK vajadzība koalīcijā būs jāpierāda

193
Raitis Plauks, F64

Sliktākajā gadījumā varētu tikt atcelta prezidenta Zatlera vizīte uz Krieviju

Eksperti ir uzskata, ka jaunajai valdībai ārvalstīm būs jāpierāda tā sauktās nacionālās apvienības jeb apvienības “Visu Latvijai!”/TB/LNNK nepieciešamība koalīcijā. Viņuprāt, jautājumus par apvienības iekļaušanu rada tās “otra puse” – “Visu Latvijai!”, ziņo aģentūras.

Jaunveidojamā koalīcija nebūs patīkama ne Krievijai, ne Eiropai, turklāt iespējams, ka attiecības ar Krieviju var pasliktināties līdz pat Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītes atcelšanai, prognozē politologs un Krievijas lietu eksperts Kārlis Daukšts, vēsta BNS.

Sarežģījumus prezidenta vizītes sakarā paredz arī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds: “Manuprāt, diezin vai tuvākajā laikā var runāt par Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīti Krievijā.”
Daukšts apgalvo, ka Krievija jau patlaban pārmetot, ka Zalters ir cilvēks, kurš risinās sarunas ar partiju "Visu Latvijai!", kuru kaimiņvalstī uzskata par neofašistisku organizāciju "ar etnisku piesitienu".

Daukšts arī atgādina, ka Eiropā ir ļoti spēcīga Krievijas masu mediju ietekme un Krievijas pozīcija. Īpaši šī tendence pastiprinājusies pēc nesenās Vācijas Francijas un Krievijas valstu vadītāju tikšanās.

Savukārt politologs Ivars Ijabs uzskata, ka nākamajam ārlietu ministram būs jāapliecina visas savas diplomātiskās spējas un talants, lai pasaulei pierādītu, kādēļ koalīcijā vajadzēja iekļaut VL-TB/LNNK. Ijabs norāda, ka par VL-TB/LNNK ir nobalsojuši gandrīz 8% Latvijas pilsoņu, tādēļ nevar teikt, ka viņi nav nekas. "Taču, no otras puses, tā ir partija, kura atklāti sludina autoritārismu un svin 15.maija apvērsumu, kas cilvēkiem, kuri respektē Latvijas Satversmi, var radīt pārdomas. VL-TB/LNNK savos reklāmas izdevumos un avīzēs fotogrāfē apvienības līderus nacistu formas tērpos ar automātiem kaklos, atklāti runā par Latvijas iedzīvotāju deportāciju – kā lai Rietumi mūs uztver?" vaicā Ijabs.

Ijabs uzsver, ka Latvija nav ne pirmā, ne vienīgā valsts, kurā ir nacionāli radikālas kustības, kuras nonāk arī parlamentā. Tādas parlamentos vai pašvaldībās atrodamas gan Vācijā, gan Lielbritānijā un Nīderlandē. Tomēr problēma, pēc politologa teiktā, būšot problēmā paskaidrot, kāpēc VL-TB/LNNK tika iekļauta koalīcijā, jo bez tās varēja iztikt.

Jau ziņots, ka valdības koalīciju Latvijā veidos pašreizējā premjera pārstāvētā "Vienotība", ZZS un VL-TB/LNNK jeb nacionālā apvienība, bet opozīcijā paliks apvienība “Par labu Latviju!” un “Saskaņas centrs”. Patlaban panākta vienošanās, ka ZZS iegūs sešus ministru amatus, bet VL-TB/LNNK tiek piedāvāts viens – tieslietu ministra – portfelis. Koalīcijas partneri sarunas turpinās nākamnedēļ.

Komentāri (193)

dro 22.10.2010. 23.56

Daukšts, Rozenvalds, Ijabs! Vēl trūkst Runcis, Rajevskis, otrā plāna bada dzeguzes Kreituse, Jurkāns, kurš jau pēc 2002. gada vēlēšanām apgalvoja, ka SC būs valdībā un ka bez 0 varianta Latvija netiks uzņemta ne NATO, ne ES, bet pavisam nesen draudēja ar Polijas prezidenta likteni visiem tiem, kuri nerespektēs Krievijas gribu:))
Pirmskara Latvija pieņēma Krievijas ultimātu tad, kad tās karapūļi pārgāja robežu, šodien Putinam vajag tikai saraukt uzacis, un mūsu vadĀtāji un viņu pakalpiņi jau meklē tualeti:)

+47
-6
Atbildēt

3

    dro > dro 23.10.2010. 12.55

    Bet. Tev kā vienmēr taisnība:)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Pēterītis > dro 23.10.2010. 12.24

    Mūsu “ekspertiem” tuvāki mafijas astoņkāji, kuri to vienīgā interese nozagt un izzagt valsti. Tik tālu esam nodzīvojušies. Pat Labvēlīgā tipa dziedāto “Eiropa mūs nesapratīs” tā arī līdz šim nav sapratuši.
    Paldies Dievam, ka latviešu vēlētājs kļuvis gudrāks, ko lieku reizi apliecina nepārprotamais balsojums vakar 100. panta preses klubā. Esam pratuši tikt pie labākša koalīcijas pēc neatkarības atgūšanas. Nav vairs jākaunas ne leišu, ne igauņu priekšā

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > dro 23.10.2010. 12.32

    Aldi!
    Piekrītu 100% teiktajam, jo cik var latvieši zemu nolaisties Krievijas priekšā?
    Atdeva Abreni par ēzeļa ausīm, pat TEC 2 gatavi būvēt Krievijas gāzes dēļ. Paturēja PSRS laika padomju virsniekus ar visām ģimenēm utt!
    Esam tuvu bankrota priekšā, bet vēl nāk kaut kādas prasības, jo jūt, ka latvieši ir ar salīkušām muguriņām, bet , tiešām izskatās, ka vienreiz arī latviešiem pietiek locīties vai būt kolobracionistiem un noliegt savu tautu!

    +17
    -2
    Atbildēt

    0

andris902 23.10.2010. 00.01

…kas notiks, ja Zatlers uz Maskavu neaizbrauks?…iestāsies pasaules gals?…pārtrauks diplomātiskās attiecības?…kaut kāds nesakars!… :))
…manuprāt, mēs paši esam sacēluši lielāku brēku – sapratīs vai nesapratīs?…ja VL pieturēsies pie šodien paustā un ievēros sadarbības līgumu, nekādi ekscesi nebūs!…ja politiķi nespēs kādam izskaidrot,kāpēc VL strādās valdībā, tad rodas jautājums…ko tāds politiķis vispār spēj!?…būtu jāskaidro arī otra lieta, kāpēc šobrīd SC Klementjevs atklāti draud, ja netiks koalīcijā…tad izvedīs ļaudis ielās…un būs ārkārtas vēlēšanas….tās ir lietas, kuras jāmāk paskaidrot….nu tad, politiķi, rādiet…ko mākat!…

+43
-4
Atbildēt

5

    Pauls Puķītis > andris902 23.10.2010. 13.34

    ja politiķi nespēs kādam izskaidrot,kāpēc VL strādās valdībā, tad rodas jautājums…ko tāds politiķis vispār spēj!?

    zanE,
    es pat teiktu, ka tā nebūs politiķa problēma , bet gan “kādu”…:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > andris902 23.10.2010. 19.05

    Jā, Pabriku pie teikšanas noteikti nedrīkst laist. Viņš iepriekšējos gados jau ir parādījis sevi visā savā niecībā. Nekas viņu nespēs nomazgāt. Paliks vēsturē vienā rindā ar Andrievu Niedru, tikai zemākā līmenī.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    reksa > andris902 23.10.2010. 19.02

    SC uztraucas par to, ka netiks valdībā tāpēc, ka SC lieliski saprot, ka nākamajās vēlēšanās viņiem vairs neizdosies atkārtot šādus panākumus.

    Pirmkārt, daļai krievu vienkārši apniks balsot par lūzeŗiem.
    Otrkārt, laiks iet, paaudzes mainās, nebūt ne visi krievi kļūst par krievu nācistiem, daži arī labprāt asimilējas latviešos.
    Treškārt, ļoti iespējams, ka tuvāko 4 gadu laikā citās partijās pieaugs krievu skaits, un nekādas krieviskas partijas vispār nebūs vajadzīgas.
    Ceturtkārt, nekur nav teikts, ka daudzi SC biedri 4 gadu laikā neaizmuks no SC uz citām partijām. Polītiķiem taču ir mērķis tikt pie varas. Kāpēc sēdēt šajā sūdu bedrē (SC), kas nekad nekur netiek?

    Saskaņas centram tā ir pēdējā iespēja. Pēc tam viņi izzudīs tāpat kā PCTVL.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > andris902 23.10.2010. 13.43

    zanE….tās ir lietas, kuras jāmāk paskaidrot….nu tad, politiķi, rādiet…ko mākat!…
    _______________________
    Precīzi! Bet tad Pabriks nevar būt ārlietu ministrs: mēs taču nevaram prasīt no viņa rīkoties pret savu sirdsapziņu un pārliecību, ja viņam tāda kādreiz bijusi:))

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > andris902 23.10.2010. 10.25

    kāpēc šobrīd SC Klementjevs atklāti draud, ja netiks koalīcijā…tad izvedīs ļaudis ielās…un būs ārkārtas vēlēšanas…+++ tur jau ir taa probleema, ka tas ir SC, kursh pretstata savu elektoraatu paareejai LV sabidriibas daljai, nevis balstoties uz kaadu konstruktiivu risinaajumu ar kuru LV izvest no krizes, bet pretstata krievvalodiigos latvieshiem. Tas ir vinju galvenais arguments un kara pieteikums shii briizha Latvijas valstij. Smagi jau tas ir, bet buus veel smagak, ja piekritiisim ar vinjiem runaat uz shaadiem noteikumiem.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

zigis 22.10.2010. 23.58

Pamuļķiem ekspertiem būtu jāzin, ka par repatriāciju runā Saeimas pieņemtie likumi. Vispirms 1996.g. Deklarācija par okupāciju, tad 2005.g. Totalitārā komunisma nosodīšanas deklarācija. Pēdejā partedz, ka Ministru kabinets noslēdz līgumu ar Krieviju, lai veicinātu nepilsoņu izbraukšanu.

+43
-8
Atbildēt

8

    kkristaps > zigis 23.10.2010. 08.13

    Man gribētos atgādināt muļķim Kiršteinam, ka viņš Saeimā nav ievēlēts, tātad vēlētāji arī būs pamanījuši, ka Kiršteins ir muļķis. Nekā personiska, tikai fakta konstatējums.

    +9
    -25
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > zigis 24.10.2010. 02.44

    Apsaukāšanās jums godu nedara, Kiršteina kungs. Vai tādā veidā izpaužas rūgtums par neiekļūšanu Saeimā?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > zigis 24.10.2010. 02.45

    Eh, Ino, no citiem prasi, lai tev kaut ko pierāda “ar faktiem”, bet pats kaut vienu savu apgalvojumu kādreiz būtu mēģinājis pamatot.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    kkristaps > zigis 23.10.2010. 10.01

    Ino: Ne Šmits, nedz arī Jaundžeikars šajā Saeimā nav ievēlēti, toties no ZZS, kurā Kiršteins iespruka pēc patriekšanas no TP un nepieņemšanas TB, ir ievēlēts prāvs bariņš ļaužu. Cik atceros (tiesa, varbūt maldos, slinkums meklēt CVK datus) Kiršteinam ZZS sarakstā bija visvairāk mīnusu, tātad viņa prognozes par iespējamo ievēlēšanu Saeimā ir bijušas muļķa sapnis, ko arī vajadzēja pierādīt. Parasti citus par pamuļķiem apsaukā zema intelekta ļauži, kuri zemapziņā apzinās paši savu pamuļķību, projicē to uz citiem cilvēkiem un kritizē šos citus cilvēkus.

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > zigis 23.10.2010. 17.54

    1. Kiršteina kunga minētās Saeimas deklarācijas ir tās, kuras Latvijā pieņem lai izpatiktu patriotiskam vēlētājam, bet kuras neviens pat negrasās pildīt. Lai cik nebūtu dīvaini – bet tieši pateicoties Saeimas Deklarācijai par okupāciju Latvijas valstij izdevās uzvarēt prāvā pret SC varoni Kononovu. EP tiesas lēmumā visu laiku ir atsauces uz šo Deklarāciju…
    2. Kiršteina kungs, sakiet lūdzu, kāda ir jūsu partijas un jūsu partijas saimnieka attieksme pret repatriāciju? :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > zigis 23.10.2010. 15.59

    ABC Man gribētos atgādināt muļķim…
    ——————————————–
    ņervi ABC,ņervi…

    Vaļerijanku ar brendiju, par piemēru.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > zigis 23.10.2010. 09.11

    ABC. Gudrības kritērijs – ievēlēšana vai neievēlēšana saeimā? Vai gudrības etalons būtu Šmits vai Jaundžeikars? Pierādi ar faktiem, ka Kiršteins raksta muļķības.

    +21
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > zigis 23.10.2010. 10.13

    ABC. Kiršteins nav mans favorīts, bet no ZZS /arī no citām partijām/ ir ievēlēti
    nesalīdzināmi zemākas kvalifikācijas cilvēki. Sliktus cilvēkus no TP nepatriec, un viņa atvadu pēcvārds saeimā bija lielisks. Nu ja minētie politologi nav pamuļķī, tad blēži /pilnam komplektam/:)
    Man nav svarīgi, kurš saka, bet ko saka:)

    +21
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu