Opozīcija panāk pretrunīgus grozījumus Krimināllikumā • IR.lv

Opozīcija panāk pretrunīgus grozījumus Krimināllikumā

25
Andrejs Strokins, F64
Indra Sprance

No kriminālatbildības varēs atbrīvot, ja lieta nav izskatīta “saprātīgā termiņā”

Saeima ceturtdien, galīgajā lasījumā skatot grozījumus Krimināllikumā, ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un opozīcijas deputātu atbalstu pieņēma normu, kas ļauj no kriminālatbildības atbrīvot personas, pret kurām “nav ievērotas personu tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā”.

Priekšlikumu likuma grozījumiem bija iesniegusi Juridiskā komisija. Tas nosaka: “No kriminālatbildības var atbrīvot personu, ja konstatē, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā”.

Par šī priekšlikuma pieņemšanu balsoja 58 deputāti no ZZS, “Saskaņas centra”, apvienības “Par labu Latviju” un apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”. Pret bija 23 parlamentārieši no “Vienotības'', nebalsoja 13 no LPP/LC, ''Visu Latvijai'' – ''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK, ''Saskaņas centra'', kā arī ''Sabiedrības citai politikai” līderis Aigars Štokenbergs.

Ģenerālprokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks Ir.lv atzina, ka šie grozījumi likumā ir saskaņoti ar prokuratūru. Pēc viņa teiktā, tā esot vien formalitāte, jo kriminālprocesa likumā šāda norma jau esot. Vasks skaidroja, ka kriminālprocesu jau tagad var izbeigt, ja tas netiek veikts ''saprātīgā termiņā'', bet ceturtdien pieņemtie grozījumi to paredzēs arī kriminālatbildībai.

Vasks informēja Ir.lv, ka patlaban nevienā prokuratūras izmeklētā lietā, kur figurē Lemberga vārds, nav iestājušies ''nesaprātīgi termiņi''. Jaunā likuma norma neļaujot nevienai amatpersonai voluntāri noteikt termiņu ''saprātīgumu'', jo likumā ir virkne nosacījumu, lai izmeklēšanu pārtrauktu šādā kārtībā.

Kā ziņots, par tā sauktās Lemberga stipendiātu lietas revidēšanu, lai izmeklēšanu pabeigtu ''saprātīgā termiņā'' iepriekš runāja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Šajā lietā tiek izmeklēta iespējama ilgstoša partiju un politiķu uzpirkšana no Ventspils uzņēmumu ''melnās kases'', lai ietekmētu Saeimas un valdības lēmumus to interesēs.

Komentāri (25)

mary75 21.10.2010. 10.14

īsāk sakot, atbrīvoja Lembergu no kriminālatbildības, iespējams, arī pārējos Andrīšus, jebkuru, kam ir nauda.
Ja tev ir nauda un labi atdvokāti, tu vari jebkuru procesu vilkt garumā.
Mafijas uzvaras gājiens turpinās.
Bet, ko par to teiks ST?
Un cik tad ir tas “saprātīgais termiņš”?

+26
-1
Atbildēt

0

disassociative 21.10.2010. 10.11

Lembim izdevīgi.Pagulēs pa slimnīcām, pa sanatorijām, neieradīsies uz tiesu advokāti, liecinieki, laiks ritēs līdz noilgumam. Arī digitālgeitā izdevīgi. Izskatās, ka jāpaspēj, kamēr vēl var.

+20
-1
Atbildēt

0

Janis 21.10.2010. 10.14

Un te mēs smuki redzam, kam kādas intereses (balsojušo saraksts) un ka arī SC ir oligarhu partija.

+18
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu