Dombrovskis liek VL-TB/LNNK atteikties no savām iniciatīvām • IR.lv

Dombrovskis liek VL-TB/LNNK atteikties no savām iniciatīvām

193
Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Nacionālā apvienība vērtēs, vai piekrist premjera uzstādījumiem

Nacionālajai apvienībai “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) ir jāatsakās no iniciatīvām repatriācijas un valodu proporciju jautājumos, tikai, sagatavojot šādu apliecinājumu, VL – TB/LNNK varētu piedalīties nākamās valdības veidošanā,  trešdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (“Vienotība”).

Kā norādīja Dombrovskis, šobrīd ir skaidrība par divu apvienību veidotu koalīciju – “Vienotības” un ZZS, bet sarunas turpināsies ar VL –TB/LNNK. Pēc premjera teiktā, partijām piedāvātais vienošanās projekts paredz, ka lēmumi, kas skar Satversmi, valsts valodas likumu  un tamlīdzīgi, tiek pieņemti pēc vienprātības principa, savukārt iniciatīvas, kas varētu šķelt sabiedrību, netiek virzītas.

Dombrovskis plāno sagaidīt VL un TB/LNNK valžu lēmumus šai jautājumā un pēc tam plānots turpināt sarunas.

VL-TB/LNNK pārstāvis sarunām par nākamās koalīcijas izveidi – Gaidis Bērziņš (TB/LNNK) žurnālistiem trešdien atzina, ka “būtu loģiski”, ka pirms svarīgu jautājumu virzības tiek uzklausīts pārējo koalīcijas partneru viedoklis. “Esam gatavi apspriest šādu koalīcijas modeli, “sacīja Bērziņš. Vaicāts par to, kā tad VL-TB/LNNK pildīs vēlētājiem dotos solījumus, ja piekritīs premjera uzstādījumam, Bērziņš atbildēja, ka ir citi veidi, kā risināt šos jautājumus, piemēram, diskusiju veidā.

Savukārt VL līderis Raivis Dzintars pirms koalīcijas sanāksmes Ir.lv sacīja, ka cer uz apvienības iespējām kaut daļēji īstenot programmā solīto – sekmēt krievvalodīgo repatriāciju no Latvijas, bet latvieši jāaicina atgriezties dzimtenē. Tāpat, pēc Dzintara domām, būtu tomēr jāvirzās uz priekšu arī jautājumos, kas skar izglītības sistēmu – pakāpeniski jāpāriet uz valsts valodu valsts finansētās izglītības iestādēs.

Komentāri (193)

aivarstraidass 20.10.2010. 12.52

Cilvēku migrāciju iespaido daudzi faktori – pirmkārt jau personīgi lēmumi un ekonomiskā situācija (darba atrašanas iespējas). Līdz ar to “repatriāciju abos virzienos” varētu būtu grūti kaut kā jēdzīgi īstenot valsts politikas līmenī tad, ja ir krīze un augsts bezdarbs.

Savukārt priekšlikums par vienotu vispārizglītojošo skolu sistēmu (pakāpeniski atsakoties no skolēnu segregācijas atsevišķās latviešu un krievu plūsmās) izskatās cerīgi. Te nav runa par to, lai steigā reformētu un izjauktu tās mācību iestādes, kurās sekmīgi tiek realizētas dažādu mazākumtautību programmas – un kurās nereti tiek gūti izcili sasniegumi (Rīgas 40.vsk., Puškina licejs, Daugavpils Krievu vidusskola – licejs un daudzas citas). Bet ir būtiski, ko varam piedāvāt tiem skolēniem, kuri mācās “tipveida krievu skolās” Kauguros, Salaspilī, Ogrē, Vangažos un daudzkur citur, ja līdzšinējā mācību organizācija neļauj nodrošināt nedz labu kvalitāti, nedz arī iespēju iekļauties Latvijas sabiedrībā. Sk. http://bit.ly/aeoXHr .

Vai arī ar cilvēkresursu attīstību gaidīsim “līdz labākiem laikiem”, kuri var arī neiestāties, ja izglītības jomā viss paliks pa vecam?

+26
-2
Atbildēt

7

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gunasniedzina > aivarstraidass 20.10.2010. 15.17

    Interesanti, vai ar tādu argumentāciju izdosies atgriezt latviešus no Īrijas.
    Vai tāda muldēšana der tikai krievu izcelsmes latviešiem, lai vēlreiz un vēlreiz norādīt viņiem uz “īsto” latviešu vēlmi vairs viņus te neredzēt un izstumt no dzimtenes ?

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    Kaskadieris > aivarstraidass 20.10.2010. 14.19

    Acīmredzot i streipam, i ēlertei švaki ar svešvārdu nozīmes izpratni: uztver repatriācuju un deportāciju par sinonīmiem. Tādi, lūk, ir tie mūsdienu žjurnālistiņi – analfabēti!

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > aivarstraidass 20.10.2010. 14.14

    Starp citu, šo Streipa demagoģiju par deportācijām sekmīgi pārņēmusi arī Ēlerte – Telegraf bija raksts, ka Ēlerte nosoda ideju par deportāciju,
    VL ierosina atbalstīt krievijas repatriācijas programmu. Dzimtenē taču ir labāk, piens saldāks un debesis zilākas. Plus Pūķins

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > aivarstraidass 20.10.2010. 15.52

    Principā es piekrītu tēzei, ka par valsts naudu būtu prātīgi mācīt tikai valsts valodā. Par privato naudu var mācīt ka grib.

    tas gan nenozīmē, ka visas valsts skolas būtu jāpārslēdz uz latviešu valodu. Manuprāt galvenais ir nodrošināt pietiekosi daudz brīvu vietu visās latviešu valodas skolās, jo ja ir tāda iespēja, daudz krievu vecāki jau daudzus gadus sūta savus bērnus uz latviešu skolām daļēji arī tāpēc, ka tur ir labāks izglītības līmenis.

    Attiecīgi, ja mēs turpināsim nodrošināt izglītības līmeņa paaugstināšanu un brīvu vietu nodrošināšanu latviešu skolās, tad ar laiku krievus skolas izmirs dabīga nāvē.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > aivarstraidass 20.10.2010. 13.06

    Līdz ar to “repatriāciju abos virzienos” varētu būtu grūti kaut kā jēdzīgi īstenot valsts politikas līmenī tad, ja ir krīze un augsts bezdarbs.
    ===========================
    Bet laikam taču tik tiešām eksistē kaut kāda Krievijas valsts atbalstīta repatriācijas programma. Kāpēc gan arī Latvijas valsts nevarētu mazliet sastrādāties ar to? Ja tas neizmaksā daudz. Un augstais bezdarbs tieši varētu būt stimulējošs faktors.

    Un tādiem nekorektiem “ekspertiem” kā Streips derētu nemelot, ka vislatvieši aicinot DEPORTĒT krievus.
    Nē, tikai SNIEGT ATBALSTU BRĪVPRĀTĪGAI REPATRIĀCIJAI.

    Ja kā aksiomu pieņemam, ka daudzi latvieši Latvijā nejūtas labi, un grasās emigrēt, tad kāpēc gan ignorēt tādu krievu noskaņojumu, kuri arī Latvijā nejūtas labi, bet atšķirībā no kabanoviem, nevēlas pielāgot Latviju savām ērtībam?
    Tik tiešām normāli, cilvēciski viņiem varētu palīdzēt.

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 20.10.2010. 13.28

    Programmas var būt visādas, bet ja cilvēks grib aizbraukt, tad jau viņš parasti atrod veidu, kā to izdarīt. Var gadīties, ka viena ģimene repatriējas ar skaļām fanfarām, saņemot Latvijas un Krievijas valsts atbalstu, dzīvesvietu, apmaksātus pārcelšanās izdevumus. Bet tikmēr gluži nemanot iebrauc trīs citas ģimenes. Neredzu jēgu šādiem vingrinājumiem.

    Protams, valsts var saorganizēt, lai cilvēki gribētu braukt no šejienes prom masveidā (un Kalvīša/Godmaņa valdībām tas gluži labi izdevās) – bet tad jau “repatriēsies” visu tautību iedzīvotāji.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 20.10.2010. 12.59

Dzintaram ir labaak redzams, vinjsh tuvaak par mani atrodas pie sarunu galda :), tach gribeetu es atgaadinaat situaciju Atbriivoshanaas ciinju laikaa. Arii tolaik naacaas karot divaas frontees. To izdevaas izdariit, pareizi sakaartojot prioritaates. Shii briizh prioritaate ir jaunais budzets un taa sekmiiga izpilde. Nepieljaut provokaacijas ar kuraam draud SC, kriizes smagaakajaa punktaa censties saglabaat vismaz taa elektoraata atbalstu koaliicijai V+ZZS+ VL/LNNK, kura par to balsoja veeleshanaas. Un protams, VL/LNNK ir jaadara viss, lai iekljutu koalicija

+27
-3
Atbildēt

1

    www.vecamate.lv > buchamona 20.10.2010. 19.53

    Jācer, Saeimas bufetes spožums jaunlatviešiem špicka.. Vara- pārbaudījums.. ne pirmie ,ne pēdējie pūkainā komfortā aizmigušie.. Ceru,būs citādāk..dzīvosim,redzēsim..

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Lng 20.10.2010. 14.12

VL apņemšanās veicināt brīvprātīgu repatriāciju faktiski atbalsta Krievijas politiku, kas aicina tautiešus mājās,to vajadzētu darīt arī SC kas ir “Vienotās Krievijas”sadarbības partneris,draugiem jāpalīdz,tā ir viņu politika.Tur nav nekā radikāla,nez kāpēc SC to aizmirsis ka var palīdzēt saviem sadarbības partneriem.

+23
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu