Bankas ''Baltija'' kapitāldaļas uzdāvinātas Lembergam • IR.lv

Bankas ''Baltija'' kapitāldaļas uzdāvinātas Lembergam

26
Kaspars Krafts, F64

Portāls: Ventspils mērs piespiedu dāvanu pastarpināti saņēmis kā ofšora īpašnieks

Banka ''Baltija'' (BB) dažus mēnešus pirms kraha nav spējusi ar vērtīgām kapitāldaļām apdāvinājusi ārzonas kompāniju ''Kaywood International Ltd.'', aiz kuras slēpies Aivars Lembergs, atsaucoties uz krimināllietas dokumentiem, kas publiskoti nesen paša izdotajā ''rokasgrāmatā'' ''Kā nozagt miljardu'', portālā pietiek.com raksta žurnālists Lato Lapsa.

Jau vēstīts, ka vairāki Ventspils mēra Aivara Lemberga biznesa partneri prokuratūrai un tiesai liecinājuši – no viņiem savulaik izspiestas uzņēmuma ''Lat Transnafta'' kapitāldaļas. Tagad Lemberga krimināllietas materiāli rāda, ka viens no viņa netiešajiem apdāvinātājiem tikai dažus mēnešus pirms BB kraha ir bijis arī tās faktiskais saimnieks Aleksandrs Lavents.

Kā liecina pietiek.com rīcībā nonākušais dāvinājuma līgums, kas datēts ar 1995.gada 25.janvāri, BB saņēmusi ''vērtīgus un augsti novērtētus pakalpojumus” no ārzonas kompānijas ''Kaywood International Ltd.'' Kā teikts līgumā, ''dāvinātājs pateicībā par saņemtajiem pakalpojumiem piešķir apdāvinātajam un apdāvinātais pieņem dāvinātājam piederošo 681 SIA ''Lat Transnafta'' pamatkapitāla daļu Ls 68 100 latu vērtībā”.

Tagad Lemberga krimināllietas materiālos atrodami dokumenti, kas pārliecinoši rāda, ka jau pusgadu pirms aprakstītā ''dāvinājuma” tieši Lembergs bijis kompānijas ''Kaywood'' līdzīpašnieks. ''Kaywood'' bankas konta atvēršanas deklarācijā 1994.gada jūnijā norādīts, ka šīs ārzonas kompānijas bankā noguldāmo līdzekļu beneficiārais saņēmējs ir tieši Aivars Lembergs, uzsver pietiek.com. Ar šo pašu laiku datēta Šveices kompānijas ''Cervin Trust Company S.A.'' izziņa par to, ka tās pārvaldījumā ir divas ''Kaywood'' kapitāla akcijas, turklāt pārvaldījumā tās tiekot turētas tieši Aivaram Lembergam kā īpašniekam.

Lavents dāvinājumu Lembergam dažus mēnešus pirms BB kraha, kad tās naudas grūtības jau bija kļuvušas ārkārtīgi smagas, nekomentē.

Savukārt uzņēmējs Vladimirs Krastiņš, kurš aizvadītajā nedēļā liecināja Lemberga krimināllietā un kuram līdzīgi bija nācies atdāvināt savas kapitāldaļas, prokuratūrai 2008.gadā liecinājis: ''Starp mani un Aivaru Lembergu notika saruna, kurā Aivars Lembergs izteica lūgumu, kuru es sapratu un uztvēru kā ultimātu, ka man vajag atdot manas SIA ''Lat Transnafta'' daļas ārvalstu kompānijai ''Kaywood International Ltd.''. Tāpat es uzskatu, ka man nemaz citu iespēju nebija, kā tikai piekrist viņa ultimātam un atdot man piederošās SIA ''Lat Transnafta'' daļas, jo no viņa bija atkarīgs, vai es turpmāk varēšu nodarboties ar biznesu Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā.”

Komentāri (26)

gluhiha 19.10.2010. 09.11

Vai tiešām grūti kādam pirms publicēšanas pārlasīt rakstu?

a) Bankas ”Baltija” kapitāldaļas uzdāvinātas Lembergam – ģeniāli dzeltens virsraksts – varētu padomāt, ka tās ir BB kapitāldaļas, nevis BB piederošās “Lat Transnafta” kapitāldaļas.

b) ”Baltija” (BB) dažus mēnešus pirms kraha nav spējusi ar vērtīgām kapitāldaļām apdāvinājusi – ko šis ģeniālais teikums nozīmē?

Kvalitāte kā db.lv, vai tiešām tas ir tik grūti??!!

+3
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 18.10.2010. 20.39

Tas būtu interesanti, ja Lembergs vispār nonāktu līdz tiesaszālei, bet ZZS tajā pašā laikā būtu koalīcijā. Normālās valstīs politiķu krimināllietas parasti ir tikai krimināllietas. Vai tiešam mēs beidzot būsim kļuvuši par normālu valsti?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu