Atbalsta stikla pudeļu depozītu • IR.lv

Atbalsta stikla pudeļu depozītu

21
PET pieņemšanas automāts Igaunijā. Autore: Rūta Kalmuka, F64

Sistēmu ieviesīs nākamā gada 1.oktobri; par PET pudelēm turpinās debatēt

Ministri pirmdien konceptuāli atbalstīja depozīta sistēmas ieviešanu atkārtoti izmantojamajam jeb stikla dzērienu iepakojumam no nākamā gada 1.oktobra, savukārt par sistēmas piemērošanu PET pudelēm vienojās lemt pēc atkārtotas iesaistīto pušu diskusijas, vēsta aģentūra BNS, atsaucoties uz Ministru kabineta komitejas (MKK) sēdē lemto.

Vides ministrijas (VidM) izstrādātais koncepcijas projekts par depozīta sistēmu dzērienu iepakojumam paredz četrus variantus, kā Latvijā ieviest depozīta sistēmu. Tie atšķiras ar to, vai depozīta sistēma atkārtoti un vienreiz lietojamam dzērienu iepakojumam tiek ieviesta un piemērota vienlaikus vai pakāpeniski, kā arī ar termiņiem, kad to sāk darīt.

VidM piedāvātais protokollēmuma projekts paredzēja atbalstīt koncepcijā iekļauto ierosinājumu obligātu depozīta sistēmu ieviest vienlaikus atkārtoti un vienreiz lietojamam dzērienu iepakojumam no 2013.gada 1.janvāra. Tomēr ministri vienojās par kompromisu, paredzot, ka depozīta sistēmu stikla pudelēm varētu ieviest jau no nākamā gada 1.oktobra, savukārt par šīs sistēmas piemērošanu PET pudelēm lemt pēc vēl vienas iesaistīto pušu sarunu kārtas.

Dažādas sanāksmes un diskusijas saistībā ar depozīta sistēmas ieviešanu notikušas jau aptuveni piecus gadus, tomēr kompromisu tā arī nav izdevies panākt. Arī MKK sēdē izskanēja diametrāli pretēji viedokļi par sistēmas ieviešanas nepieciešamību un laiku.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce norādīja, ka kopumā depozīta sistēmas ieviešana ir atbalstāma, turklāt atkārtoti lietojamam dzērienu iepakojumam to iespējams piemērot jau no nākamā gada 1.oktobra. Turpretī vienreiz lietojamam iepakojumam sistēmas piemērošana pašlaik nebūtu pieļaujama, jo neesot veikti aprēķini ne par sistēmas ietekmi uz patērētājiem, ne uzņēmējiem un valsts budžetu, viņš teica. Pūce šādi aizstāv ražotāju pozīciju, kuri norāda uz jau esošo dalīto atkritumu savākšanas sistēmu, kas gan Latvijā nav plaši izplatīta.

Savukārt atkritumu pārstrādātāji un vides speciālisti aizstāv ātrāku PET iekļaušanu depozīta sistēmā, norādot uz tādas sekmīgu darbību Igaunijā un ievērojamo ietekmi uz savākto atkritumu apjomu. Vides aizsardzības kluba pārstāve Elita Kalniņa aicināja tomēr neizslēgt PET pudeles no depozīta sistēmas, jo tās veido būtisku īpatsvaru no pašlaik nesavāktā atkritumu apmēra. Turklāt viņa uzsvēra, ka ne visur patlaban iespējams PET pudeles atšķirot no citu veidu atkritumiem.

Ministru prezidenta Valdis Dombrovskis pauda – vienojoties par depozīta sistēmas ieviešanu tikai atkārtoti izmantojamam iepakojumam, neietverot tajā PET pudeles, būs jāpalielina dabas resursu nodoklis, kura ienākumi būs jānovirza pašvaldībām atkritumu dalītās savākšanas konteineru uzstādīšanai.

Komentāri (21)

mary75 18.10.2010. 14.23

Vismaz, viens solis pareizā virzienā.
Arī visiem pārējiem iepakojumiem tas būtu jāievieš.
Kaut kur lasīju – Brazīlijā gar pludmali esot izvietoti punkti, kur par nelielām summām uzpērk visus atkritumus, taru, pudeles, utt., un pludmale esot tīra, viņi esot izrēķinājuši, ka tas ir daudz lētāk nekā algot speciālus darbiniekus.

+3
0
Atbildēt

0

Dita Krauze 18.10.2010. 14.47

nezinkāpēc mēs atkal tikai debatēsim, kamēr igauņi jau šo pasākumu sekmīgi realizējuši pirms n gadiem. nu tad turpināsim debatēt.

+4
-1
Atbildēt

0

ARNO 18.10.2010. 15.18

“Carbon footprint” ir pārtikušo rietumnieku sevis šaustīšana ar pātadziņu.. Otrreizējā pārstrāde man arī liekas sekundāra – piekrītu dzerim49 ka svarīgāk būtu panākt lai tiktu veicināta atkritumu taras salasīšana. Patlaban tukšās PET pudeles guļ grāvī nevis tiek apraktas kārtīgā izgāztuvē. Dzīvoju vietā kur par PET jāmaksā depozīts un daudz redzu trūcīgos un sīņus kas lasa pudeles lielos maisos.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu