PLL: 92 balsu koalīcija nebūtu demokrātiska • IR.lv

PLL: 92 balsu koalīcija nebūtu demokrātiska

26
PLL līderi Andris Šķēle (K), Guntis Ulmanis (C), Ainārs Šlesers (L). Autors: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Triju partiju piekrišana ''Vienotības'' priekšlikumam PLL vienīgo atstātu opozīcijā

Apvienības "Par labu Latviju" (PLL) līderi piektdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru sarunā ar žurnālistiem asi kritizēja apvienības "Vienotība" priekšlikumu veidot koalīciju no četriem politiskajiem spēkiem, jo tāda ar 92 balsīm parlamentā būtu nedemokrātiska.

Jau vēstīts – ja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK pieņemtu "Vienotības" piedāvājumu veidot kopīgu koalīciju, PLL ar astoņiem deputātiem vienīgā paliktu opozīcijā.

PLL pārstāvji Guntis Ulmanis, Ainārs Šlesers (LPP/LC) un Andris Šķēle (TP) pauda neizpratni, kādēļ netiek veidota valdība uz pašreizējās koalīcijas pamata, jo sabiedrība vēlēšanās tai izteikusi uzticību.

Gan Ulmanis, gan Šķēle apgalvoja, ka valdības izveidošana ar 92 deputātu atbalstu Saeimā liecinātu par demokrātijcas problēmām Latvijā, kā piemēru minot austrumu valstis, kur esot šādi precedenti.

Aģentūra BNS citē Ulmaņa teikto: "Man ir nesaprotams, kādēļ pie vēsturē kvalitatīvākā sastāva parlamentā, kad ir ievēlētas piecas partijas un trīs no tām jebkurā veidā varētu izveidot koalīciju, tiek gandrīz vai mākslīgi meklētas iespējas rast citādu formātu." Viņš norādīja, ka pilnīgi iespējama būtu koalīcija tikai no "Vienotības" un ZZS, un tāda tā varētu nostrādāt turpmākos četrus gadus. Jau ziņots, ka šādai koalīcijai parlamentā būtu 55 balsis.

Savukārt politologs Filips Rajevskis Diena.lv paudis, ka četru partiju koalīcijai būtu milzīgs vēlētāju uzticības kredīts. "Koalīcija ar vairāk nekā 90 balsīm ir pozitīva lieta, jo tai būs jāpieņem ļoti smagi lēmumi, un tad tikai ļoti nelielam spēkam ar mazu vēlētāju atbalstu būs iespējas sēdēt opozīcijā un kritizēt. Tas nozīmētu to, ka visi, kas pieņems lēmumus, arī atbildēs saviem vēlētājiem,'' secina speciālists.

Tomēr ne Rajevskis, ne politologs Juris Rozenvalds šādas koalīcijas izveidošanu neuzskata par īsti ticamu. Abi eksperti šo ''Vienotības'' gājienu vērtē kā manevru, lai izvairītos no atbildības un liktu kādam citam pateikt, ka šāda koalīcija vai partneri neder.

''Reāla varētu būt vai nu triju lielo partiju koalīcija, vai divu partiju – ''Vienotības'' un ZZS – koalīcija, kas ar pārējām divām partijām noslēdz sadarbības līgumus,'' vērtē Rozenvalds, ''arī tad, ja tā būs triju lielo partiju koalīcija, tai būs 84 vietas Saeimā, kas ir ļoti daudz.''

Komentāri (26)

Aivars Krauklis 15.10.2010. 15.56

Nu i laiki pienākuši – PLL kādam mācīs demokrātiju?
Zināmas problēmas ar demokrātijau mums tiešam ir un viena no lielākajām – ka tāda PLL un tai līdzīgie vispār tiek parlamentā.

+23
-4
Atbildēt

0

Una Grinberga 15.10.2010. 15.57

Ja pirmajā tikšanas reizē ar PLL dzirdētu šādus argumentus, tad ar lielāko pārliecību atbalstītu viņus, jo neko nepareizu jau viņi neseka… diemžēl tā nav pirmā reize un jau atkal ož pēc dažādiem plāniem, kā gāzt vēl neizveidotu valdību. Tā teikt īsti kampēju un uzmetēju garā! Diemžēl privātajā AŠ^2 valsts naudas krānā jau sāk kritiski pavājināties plūsma.

+16
0
Atbildēt

0

atugo 15.10.2010. 15.56

Paldies, fotografam! Grūti iedomāties labāku foto no 3 večiem kuri uzskata, ka paši spēj definēt ko nozīmē demokrātija.

+13
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu