VL–TB/LNNK neapmierina piedāvātais deklarācijas projekts • IR.lv

VL–TB/LNNK neapmierina piedāvātais deklarācijas projekts

71
VL-TB/LNNK pārstāvji Gaidis Bērziņš (K1), Roberts Zīle (K2), Raivis Dzintars (L2), Einārs Cilinskis (L1) sarunās. Autors: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Nacionālā apvienība prasa papildināt dokumentu ar nacionālajiem jautājumiem

Nacionālajai apvienībai “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL–TB/LNNK) nav pieņemams premjerministra Valda Dombrovska (“Vienotība”) piedāvātais koalīcijas deklarācijas projekts, un apvienība rosina to būtiski papildināt, “ejot soli uz priekšu” nacionālo jautājumu risināšanā.

Par to žurnālistus piektdien pēc valdes sēdes un tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru informēja apvienības vadītājs Roberts Zīle. Kā norādīja politiķis, VL–TB/LNNK nav pieņemams pašreizējais deklarācijas projekts, jo “nevar aprobežoties ar nacionālās vienotības principu kā procesu iesaldēšanu”.

Nacionālā apvienība uzskata, ka ir daudz jautājumu, kuri būtu jārisina. “Kas attiecas uz okupācijas faktu atzīšanu, es domāju, ka mums jāiet uz priekšu. Nevar būt runa, ka kādi politiskie spēki Latvijā neatzīst okupāciju. Eiropas Parlamenta deklarācijas nosaka, ka okupācija Baltijā bija, un šajā gadījumā tas nav diskusiju jautājums. Tam ir jābūt, un ir jācīnās par nākošo soli – lai Krievija ar laiku ārpolitiskā kontekstā atzītu, ka šī okupācija ir bijusi. Tas, manuprāt, ir tas, kas ir vajadzīgs šādā deklarācijā, “sacīja Eiroparlamenta deputāts, kas pirms vēlēšanām bija nosaukts kā VL–TB/LNNK premjerministra amata kandidāts.

Komentāri (71)

buchamona 15.10.2010. 17.36

Pirms laika I. Kalniņš satracināja publiku, paziņojot, ka politika tā ir pokera spēle. Visi bija sašutuši, kā tā var :) Tagad šī spēle iet “pa pilnu klapi” pat nezinu uzreiz, cik līmeņos. Vienotības iekšienē, starp partijām, utt Visi spriež un kombinē, bet neviens neiedomājas, ka tieši viņš ir tas, kurš var šajā spēlē zaudēt.
Piemēram -situācijā, kad 20 gadus ilgi valdošā, nerakstītā kārtība ir sabrukusi un SC ir uzaicināta valdībā – vai tiešām neviens neiedomājas, ka var pienākt brīdis Saeimā, kad ZZS ar SC atcerēsies savus senos partnerus PLL un Vienotība paliks mazākumā? Un ko tad? Nekur nav akmenī cirsts, ka ZZS un SC vienmēr samierināsies ar Vienotības vadošo lomu. Līdz šai korekcijai, līdz brīdim, kad Vienotība “legalizēja”SC, uzaicinot to veidot valdību, šāds scenārijs bija maz ticams.
Domāju, ka tā bija Vienotības kļūda – uzsākt šīs intrigas, situācijā, kad pavisam vienkārši varēja izveidot valdošo koalīciju ar pārliecinošu vairākumu Saeimā.

+17
-5
Atbildēt

5

    a_oleinika > buchamona 16.10.2010. 01.34

    Tieši šis solis mazina iespēju koalīcijai SC+ZZS+PLL. Šie partneri daudz drīzāk kombinēsies kopā, ja viņus atstās novārtā un savā nodabā. Turi ienaidnieku tuvāk par draugu, kā saka. ;)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    oskaar > buchamona 15.10.2010. 19.19

    Piekrītot Jums par sabiedrības atbalstu, papildināšu, ka arī SC vēlētājiem droši vien šķiet, ka SC iekļaušanās valdībā ar viņu 2. vietu būtu tikai dabiska. Un SC vēlētāju skaits ir lielāks nekā to, kuri balsoja par VL-TB/LNNK. Līdz ar to “apakšu” viedoklis varbūt nav tik viennozīmīgi SC izslēdzošs, kā Jūs izsakāties.
    Man, teiksim, daudz labāk patiktu, ja VL un SC spētu vienoties un strādāt valsts labā, nekā ja viņi paliek pie kaut kādām nesamierināmām pozīcijām un vieni vai otri paliek sēžam opozīcijā.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    oskaar > buchamona 15.10.2010. 18.17

    Jūsu piedāvātais scenārijs var realizēties pilnīgi neatkarīgi no tā, vai SC ir vai nav valdībā. Ja SC valdībā ir, tad šāds scenārijs ir mazlietiņ mazāk ticams nekā tad, ja SC sēž opozīcijā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > buchamona 15.10.2010. 17.39

    Neatcerēsies PLL. Arī tur neviens nav pašnāvnieks.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 15.10.2010. 18.42

    andrejsg – Tas nav mans scenārijs :))Tūlīt pēc vēlēšanām koalīcijai V+ZZS+VL/LNNK, uzdrošinos teikt,bija pārliecinošs sabiedrības atbalsts, tā likās dabiska un vēlētāji, kuri balsoja par “vecajām koalīcijas partijām”, šādu koalīciju pieņēma un bija gatava to atbalstīt.
    Šobrīd, baidos, ka partijas sāk nodarboties ar kaut kādu “politaritmētiku”, daudz nerēķinoties ar to, ko par to domā “apakšā”, bet bez “apakšu” atbalsta tālākais Dombrovska valdības darbs varētu būt problemātisks. Vismaz tā runā paši politiķi, bet tie paši politiķi ielaižas spēlē ar sev nezināmām beigām. Ja Āboltiņa domā, ka pietiks krīzes brīdī iziet un uzrunāt tautu, tad es domāju, ka tik vnk tas nebūs.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

LR Aizsardzības mini 15.10.2010. 17.52

Kungi, Krievijai šis bija ļoti smags gads, ziema būs vēl smagāka, pašā Krievijā ir izveidojušās vairākas separāta kustības, Krieviju lāpa ar “parafīna plāksteriem”. KF pieaug radikālisms, nesen uz Dagestānu tika pārsūtīts ievērojams bruņoto spēku kontingents, KF vairs netiek galā ar pašu iniciēto “Kirgiztānas revolūciju”, viņu ietekme pasaulē ir sarukusi un viņu “”draugi” no D- amerikas sāk darbboties savās interesēs, tb. pretēji KF interesēm. Kungi, krievijai ir milzīgas problēmas, tikai neviens tam nepievērš uzmanību.

+12
-1
Atbildēt

0

mxblack 15.10.2010. 18.56

Dombrovskis ir izvēlējies vienīgo pareizo taktiku šajā situācijā. Vīņš rīkjas ļoti pareizi uzaicinot arī SC ar savu lielo vēlētāju atbalstu valdībā. Tā viņs veikli šīs partiju ideoloģiskās nesaskaņas ir atstājis pašām partijām. Un neviens viņam neko nevar pārmest, arī “Vienotībai” ne. Tagad seko ES atdzītais okupācijas fakts, kas ir viens no Krievijas antipropogandas stūrakmeņiem. Tātad tiek izsisti ieroči, kurus Krievija izmantoja. Lieliski. Bet fakta neatdzīšanas gadījumā SC būs paši vainīgi, ka neiekļūs valdībā. Arī vecais Zālamans rīkotos tieši tāpat.

+14
-4
Atbildēt

1

    dro > mxblack 15.10.2010. 19.24

    Ja bija šāda ideja, to Dombrovskim vajadzēja prezentēt nākošjā dienā pēc vēlēšanām. Tagad tā ir gļēva vilcināšanās.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu