“Vienotība” premjera amatam oficiāli izvirza Dombrovski • IR.lv

“Vienotība” premjera amatam oficiāli izvirza Dombrovski

21
Ieva Čīka, LETA
Indra Sprance

Valdības vadītājs: SC jāatzīst okupācijas fakts un latviešu kā vienīgā valsts valoda

Apvienības “Vienotība” valde, piektdien tiekoties ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, oficiāli jaunās valdības vadītāja amatam izvirzīja pašreizējo premjerministru Valdi Dombrovski (JL), žurnālistus informēja “Vienotības” priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis (PS).

Savukārt Dombrovskis žurnālistiem pauda cerību, ka varētu izveidot koalīciju no četrām partijām. Viņš apliecināja, ka pirms tam partijām jāvienojas par konceptuāliem jautājumiem, tajā skaitā “Saskaņas centram” (SC) būs jāatzīst, ka Latvijas okupācija ir notikusi un vienīgā valsts valoda Latvijā ir un paliks latviešu valoda.

Kā norādīja Kristovskis, Zatlers paudis ''atbalstu pareizai izvēlei”.

Premjerministra kandidāts sacīja: “Ja mēs vienosimies par kopīgiem sadarbības principiem, balstoties uz to dokumentu, ko ''Vienotība'' piedāvāja politiskajām partijām, tādā gadījumā šī koalīcija būs ilgspējīga un spēs nodrošināt plašāku gan Saeimas, gan sabiedrības atbalstu tiem lēmumiem, kas būs jāpieņem ekonomiskās krīzes laikā.''

Jau vēstīts, ka ''Vienotība'' jaunajā koalīcijā aicinājusi gan SC, gan Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kā arī Nacionālo apvienību ''Visu Latvijai'' – ''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK (VL–TB/LNNK). SC paudusi gatavību runāt par dalību valdībā, ZZS tam piekrita jau iepriekš, savukārt  VL–TB/LNNK par lemj piektdien valdes sēdē pirms tikšanās ar prezidentu Zatleru.

"Vienotības" piedāvātais koalīcijas modelis no četrām partijām ir labs pamats diskusijām, šādu Valsts prezidenta Valda Zatlera viedokli pēc tikšanās ar partiju pārstāvjiem žurnālistiem piektdien vakarā pauda prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs.

Zatlers pirmajā sarunu raundā no vairākiem politiskajiem spēkiem saņēmis apliecinājumu, ka tie ir gatavi strādāt šādā koalīcijā. Sarunās ar visām partijām, izņemot ar apvienību "Par labu Latviju", apspriesti iespējamie koalīcijas modeļi, informēja padomnieks.

Komentāri (21)

Oskars Lācis 15.10.2010. 13.02

ļoti labs gājiens no Dombrovska puses! SC nekad neatzīs okupāciju. Lai to tomēr izdarītu, SC būtu jāatvadās no Austrumu draugiem..

+14
-1
Atbildēt

0

putekliic 15.10.2010. 13.09

Cerams, ka šis būs patiesības mirklis priekš Urbanoviča. Grūti puisim – kod kurā pirkstā gribi – visi sāp. Tāpēc jau tāds sanervozējies laikam ir pēc vēlēšanām. Ne miņas vairs no “Es būšu vara!”

+12
0
Atbildēt

0

Ieva 15.10.2010. 13.41

SC tagad ir tieši 2 iespējas 1) apliecināt, ka ir sociāldemokrātiski orientēta partija, un, ka Latvijas intereses tai ir pirmajā vietā – iet valdībā un tādējādi zaudēt daļu elektorāta 2) to nedarot, apliecināt, ka ir prokremliska, naconālšovinistiska partija, un tā zaudēt rietumu demokrātiju atbalstu.
Domāju ka reālākais ir scenārijs ir #2.
Dombrovskis vinnē abos gadījumos, ja vien līdzvērtīgs tests nebūtu jāiztur arī VL

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu