SC nobalso pret krievu valodas izmantošanu Saeimā • IR.lv

SC nobalso pret krievu valodas izmantošanu Saeimā

31
Vladimirs Buzajevs (K) Saeimā. Autors: Jānis Saliņš, F64

Jaunajā Saeimā neiekļuvušā PCTVL priekšlikumu atbalsta tikai četri tautas kalpi

Saeima ceturtdien noraidīja ilggadējā opozīcijas deputāta, 10.Saeimā neievēlētā Vladimira Buzajeva (PCTVL) priekšlikumus par grozījumiem Saeimas Kārtības rullī, kas pavērtu ceļu darbam Saeimā arī krievu valodā, vēsta portāls Delfi.lv.

Buzajevs iesniedza priekšlikumu, kas paredzēja no Saeimas Kārtības ruļļa izslēgt normu, ka lietu izskatīšana Saeimā un tās komisijās notiek valsts valodā. "Pilsoniskās savienības" (PS) deputāte Ina Druviete, par to debatējot, paziņoja, ka vēlas redzēt, kā par to balsos "Saskaņas centrs" (SC), kurš vārdos pēdējā laikā esot ļoti patriotisks, taču Druvietei joprojām neesot skaidra tā nostāja valodas jautājumos.

Tomēr satraukums bija bez pamata – par Buzajeva priekšlikumu nobalsoja tikai četri 10.Saeimā neiekļuvušās apvienības ''Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā'' PCTVL deputāti, pret bija 84 deputāti no visām pārējām frakcijām, tai skaitā SC. No klātesošajiem SC deputātiem balsojumā nepiedalījās vienīgi Nikolajs Kabanovs, kurš 9.Saeimā bija ievēlēts no PCTVL.

Valsts valodas centra (VVC) valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis laikrakstam ''Neatkarīgā Rīta Avīze'' (NRA) paudis, ka problēmas ar latviešu valodu jaunajā darbā varētu būt vairākiem jaunajiem parlamentāriešiem. No 10.Saeimā ievēlētajiem deputātiem gan četri sacījuši, ka valsts valodu prot vidēji, apmierinoši vai tikai sarunvalodas līmenī, ceturtdien raksta avīze. Pirmais pārbaudījums deputātiem būs zvēresta došana.

No SC 10.Saeimā ievēlētais Rēzeknes domes deputāts Vladimirs Nikonovs atzinis, ka valsts valodu prot vidēji, savukārt Ludzas domes deputāts Aleksandrs Jakimovs – apmierinoši. Liepājas domes deputāta Valērija Kravcova pašnovērtējumā ir lasāms, ka viņš latviešu valodu apguvis sarunvalodas līmenī, tomēr viņš līdz šim strādājis ar palīdzes – tulces – starpniecību un tagad interviju NRA atteicis. Arī nākamajā sasaukumā iekļuvušais 9.Saeimas deputāts Latvijas Futbola federācijas U-21 Latvijas izlases galvenais treneris Mihails Zemļinskis norādījis, ka viņam ir vidēja valsts valodas prasme.

Rakstniece Māra Zālīte NRA paudusi viedokli, ka Saeimas deputātam ir jāpārvalda valsts valoda augstākajā līmenī, jo viņiem jārisina nopietnas problēmas un visa likumdošanas dokumentācija ir valsts valodā. "Deputātiem ir jārēķinās ar to, ka valsts valoda jālieto, ja grib būt pilnvērtīgs valstsvīrs,'' pārliecināta Zālīte.

Komentāri (31)

buchamona 14.10.2010. 15.54

SC nav tik stulbs, lai iekristu tik lētā provokācijā, kāds ir šis Buzajeva atvadu “salūts”. Tad, kad SC būs pārliecinošs vairākums Saeimā, tad viņi nokārtos visas lietas uz reiz, gan valodu, gan pilsonību utt.

+20
-1
Atbildēt

2

jirgensone_ieva 14.10.2010. 15.52

Nu kur atkal Zemļinskis ielīdis jopčik, nu tas gan… Svarcelāju pret futbolistu nomainījuši… jēgas no tāda deputāta nekāda.. :)), būs atkal saeimas sēdes jākavē izlases treniņu dēļ ….
Vispār es ierosinātu maksāt algu pēc saeimas sēžu apmeklējuma, nebiji kādā sēdē attiecīgi izdalam mēnešalgu ar mēneša sēžu skaitu un par to daļu nost… :)) kā jums mana doma, varbūt ierosinam tādu domu sabiedrībā, kā nekā tie visi deputāti ir mūsu – tautas kalpi.

+18
0
Atbildēt

3

    jirgensone_ieva > jirgensone_ieva 15.10.2010. 09.05

    Viņs ir Latvijas junioru izlases treneris….
    C`mon…. trenera darbs aizņem vēl vairāk laika nekā būt sportistam……

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > jirgensone_ieva 14.10.2010. 21.04

    Piekrītot apgalvojumam, ka ne jau populāriem sportistiem būtu jābūt Saeimā, gribu piebilst, ka Zemļinskis jau gadus 4 nav izlasē un arī aktīvā sportista gaitas ir pārtraucis.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    girts_gansons > jirgensone_ieva 14.10.2010. 17.11

    ….un vēl.
    Vai tiešam deputāta pamatdarbs un pamatatalgojums ir vienīgi par piedalīšanos plenārsēdēs, bet par darbu komisijās jāsaņem papildus, kā par virsstundām?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Vita Sprukte 14.10.2010. 15.39

Varbūt viņiem nav arī pilsonība? Jo kā var tikt pie pilsonības ja nezin valsts valodu?

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu