Kriminālprocess par vēlēšanu dokumentu viltošanu iecirknī Kurzemē • IR.lv

Kriminālprocess par vēlēšanu dokumentu viltošanu iecirknī Kurzemē

18
Jānis Saliņš, F64

Pārkāpumi varētu būt par "plusiņu" un svītrojumu skaitīšanu par deputātu kandidātiem

Drošības policijā (DP) sākts kriminālprocess par iespējamiem likumpārkāpumiem vēlēšanu iecirknī Kurzemē, visticamāk, Īvandē, vēsta aģentūra LETA. To, ka iecirknis atrodas Kurzemē, apstiprina Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (PLL). Iepriekš Ir.lv rakstīja , ka Centrālās komisijas vadītājs vērsis policijas uzmanību iecirknim Īvandē, kur neizprotamā veidā mainījies kopējais balsu skaits.

Pēc Jaundžeikara teiktā, pārkāpumi šajā iecirknī gan nav saistīti ar balsojumu par sarakstiem, bet gan par "plusiņu" un svītrojumu skaitīšanu par deputātu kandidātiem, līdz ar to varot tikt ietekmēta no viena saraksta kandidējušo personu ievēlēšana 10.Saeimā.

Kā aģentūrai LETA atzina Īvandes vēlēšanu iecirkņa komisijas locekle Gunta Zingberga, veicot deputātu kandidātiem ievilkto plusu un svītrojumu skaitīšanu, nebija pieskaitīts viens svītrojums. Savukārt, ievadot balsošanas protokola datus CVK automatizētajā skaitīšanas sistēmā, tika sajaukti vietām dati par kandidātu svītrojumiem un plusiem, taču šī kļūme tikusi labota, uzsvērusi Zingberga.

Lai arī daudzos partiju sarakstos cīņa par Saeimas deputātu mandātiem Kurzemes vēlēšanu apgabalā ir ļoti sīva, CVK provizoriskie vēlēšanu rezultātu dati neliecina, ka būtu gadījumi, kad ievēlētos politiķus no neievēlētajiem šķirtu tikai pāris plusiņi vai svītrojumi, noskaidrojusi LETA.

DP šodien paziņoja, ka sākts kriminālprocess par iespējamiem likumpārkāpumiem 10.Saeimas vēlēšanu rezultātu apkopošanā. Process sākts pēc Krimināllikuma 92.panta – par vēlēšanu un tautas nobalsošanas dokumentu viltošanu, nepareizu balsu saskaitīšanu un aizklātas balsošanas pārkāpšanu. Policija neatklāj, kura iecirkņa darbību pārbauda. Kriminālprocesā aizturēto pagaidām nav.

DP pārstāvji šodien tikās ar Saeimas Nacionālās drošības komisiju, kuras vadītājs Jaundžeikars iepriekš pauda bažas par liela apmēra krāpšanos ar vēlēšanu rezultātiem. Jaundžeikars atzina, ka šajās vēlēšanās neesot novērota masveida vēlētāju uzpirkšana ar naudu un grādīgajiem dzērieniem un lieli pārkāpumi nav konstatēti.

Komentāri (18)

Aivars Krauklis 13.10.2010. 21.51

Kurzemes PLL sarakstā tā saukto punktu attiecība, kas šajā gadījumā izšķīra, vai ievēlēts TP vai LPP kandidāts, svārstījās vairākas reizes un rezultātu izšķīra pavisam mazas atšķirības.
Pēdējā svārstība -2010.10.06. no rīta 11661:11652 (starpība tikai 9!) līdz pēcpusdienai pārvērtās par 11662 (pieaugums +1) : 11682 (pieaugums +30). Tātad mainās arī “punktu” kopskaits. Lieku reizi pierādās, ka nozīme ir gan katrai balsij, gan labai skaitīšanai. Saeimā rezultātu izmaņa nozīmētu, ka labiešu 8 vietu frakcijā TP un LPP attiecība mainījās no 2:6 uz 3:5, kas šajā gadījumā mazākajai partijai izrādās pietiekoši nozīmīgi.
Vai redzam precizējumus, vai pavisam kaut ko citu, ne man spriest, ja jau izmeklēšana sākta. Tikai nevaru aizmirst, ka Kuldīgas novadā, kur ietilpst arī Īvandes iecirknis, TP pozīcijas izcilas, balsošanas rezultāti arī makten virs tiem, kas citur valstī. Demokrātija, tā sakot.

+3
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu