Ministrs nosauc trīs iemeslus misijas pagarināšanai Afganistānā • IR.lv

Ministrs nosauc trīs iemeslus misijas pagarināšanai Afganistānā

23
Kaspars Krafts, F64

Ronis: misija pagarināšana Afganistānā ir arī balsojums par sadarbību ar Krieviju

Saeimā ceturtdien notiks balsojums par Latvijas karavīru dalību starptautiskajā misijā Afganistānā vēl vienu gadu. Dienu pirms balsojuma ārlietu ministrs Aivis Ronis aicinājis Saeimas deputātus būt vienotiem šī lēmuma pieņemšanā, jo tas būšot balsojums par trim lietām vienlaicīgi.

„Saeimas balsojums par mandāta pagarināšanu mūsu karavīru misijai Afganistānā būtībā būs balsojums par trim lietām vienlaicīgi: pirmkārt, par atbalstu afgāņu tautas nesenajās vēlēšanās apstiprinātajai vēlmei un izvēlei atbrīvoties no viduslaiku fundamentālisma un terorisma eksporta, otrkārt, par NATO stiprumu un kopīgo aizsardzību, treškārt, arī, un ne mazāk svarīgi – par mūsu sadarbību ar Centrālāzijas reģiona valstīm, īpaši Uzbekistānu, kā arī mūsu kaimiņvalsti Krieviju, kurām katrai atsevišķi būtu neiespējami rast situācijas risinājumu ar haotisko Afganistānu,” pirms balsojuma uzsvēris ārlietu ministrs Ronis.

Šodien misijas pagarināšanu ar balsu vairākumu atbalstīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija. Kā raksta LETA, pret misijas pagarināšanu bija "Saskaņas centrs" (SC) deputāts Ivans Klementjevs. Viņš teica, ka nav zināms, vai nākamā gada budžetā šim nolūkam būs pietiekami daudz naudas. Tāpat iebilda arī deputāts Dzintars Jaundžeikars (PLL). Viņš nevar balsot par misijas pagarināšanu, kamēr neesot zināms Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) lēmums šajā jautājumā.

Arī ZZS savienības valde pirmdien nolēma atbalstīt misija Afganistānā pagarināšanu,  žurnālistus informēja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš skaidroja, ka ZZS joprojām uzskata, ka perspektīvā būtu jāpārskata Latvijas misijas turpināšanas nepieciešamība, taču šobrīd ZZS atbalstīs misijas pagarināšanu vēl uz gadu.

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) deputātiem norādīja, ka jautājums par Latvijas spēku iespējamu izvešanu būs aktuāls jaunajai Saeimai un valdībai, tomēr vēl esot jāsagaida galveno sabiedroto lēmumi un skatījumi par šo jautājumu.

Līdzšinējais Saeimas sniegtais mandāts dalībai šajā operācijā beigsies 13.oktobrī. Plānots, ka nākamgad starptautiskajā operācijā piedalīsies tikpat daudz Latvijas karavīru, cik šogad –  patlaban operācijās Afganistānā dien 175 karavīri. Šīs operācijas nodrošināšanai no Aizsardzības ministrijas budžeta būs jātērē jānovirza 12,1 miljons latu.

Līdz šim operācijā Afganistānā dzīvību zaudējuši četri Latvijas karavīri, bet vēl vairāki guvuši dažādus ievainojumus.

Komentāri (23)

Silvija Adijāne 14.10.2010. 09.09

Kā var viens cilvēks uzbūvēt galvā tik absurdu kontrukciju? Tad ko: ja rīt kāds aizbrauks vizītē uz Malaiziju, tad arī varēs Krieviju pieminēt?

+5
-1
Atbildēt

0

LR Aizsardzības mini 13.10.2010. 15.57

Nemaz visu nelasīšu, jo ronis jau piedāvāja “norakt” Molotovu – Rībentropu. Tikai viens “kveščens” misteram ronim, kādu viņš redz NATO turpmāko attīstības stratēģiju? :) http://www.stratfor.com/weekly/20101011_natos_lack_strategic_concept?utm_source=twitter&utm_medium=official&utm_campaign=gweekly

+6
-3
Atbildēt

0

kristaps_drone 13.10.2010. 16.37

Ronis sadarbību ar savu mīļoto krieviju spēj atrast pat Latvijas karavīru misijas Afganistānā sakarā.

+7
-4
Atbildēt

1

    Bet Talibi jau sen ir sapratuši, ka nav ko karot Afganistānā, tāpēc viņi pārorientējas uz tuvējo pierobežu, kur KF vēl ir savas intereses. :) Esmu par konstruktīvu sadarbību ar KF, tai pat laikā, no roņa k-ga teiktā, var saprast, ka bez KF dzīve uz planētas apstāsies. :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu