Tiešraidē var skatīties Čīles kalnraču izcelšanu virszemē • IR.lv

Tiešraidē var skatīties Čīles kalnraču izcelšanu virszemē

32

Arī Latvija izsaka prieku par glābšanas operācijas veiksmīgu norisi

Pēc vairāku nedēļu ilgiem gatavošanās darbiem trešdien virszemē ar īpašu kapsulu izcelti jau deviņi kalnrači. Pirmais laimīgais bija Florensio Avaloss, kuru sagaidīja ģimenes locekļi, kā arī Čīles prezidents Sebastians Pinjera. 33 kalnrači tika iesprostoti 700 metru dziļumā pēc iegruvuma, kas notika 5.augustā. Prognozēts, ka visu raktuves strādniekus virszemē nogādās diennakts laikā.

BBC.com mājas lapā tiešraidē var sekot līdzi glābšanas operācijai.

Iepriekšējās prognozes liecināja, ka strādnieku izcelšana virszemē varētu sākties tikai Ziemassvētkos. Lai piekļūtu pazemes gūstekņiem, tika izurbta vairāk nekā 600 metrus dziļa šahta, kurā tika ievietota kapsula “Fēnikss”, ar kuras palīdzību kalnračus izceļ virszemē.

Kalnraču izglābšanai "cilvēces vēsturē nav nekā līdzīga", par prezidenta Pinjeras teikto vēsta AFP/LETA.  "Es zinu, ka šovakar visu čīliešu mājās būs prieka asaras," emocionāls bija prezidents.

Arī Latvija nosūtījusi apsveikumus, izsakot prieku un gandarījumu par Čīles kalnraču glābšanas operācijas veiksmīgu norisi un pirmo kalnraču nogādāšanu virszemē.

„Šī glābšanas operācija ir bijusi pasaules sabiedrības uzmanības lokā, un līdz ar Čīles iedzīvotājiem esam priecīgi, ka ir izdevies glābt vairāku desmitu cilvēku dzīvības,” ārlietu ministrs Aivis Ronis vēstulē raksta Čīles kolēģim Alfredo Moreno Čarmem.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu