Bez šedevriem • IR.lv

Bez šedevriem

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

«Nebūtu jādomā, ka šeit dzīvo tikai aprobežoti gāzes apoloģēti. Jā, varam darboties arī ar šķeldu, ja tas ir izdevīgi,» saka jaunais Latvenergo vadītājs Āris Žīgurs

Kad pusdienas restorānā Gastronome jau aiz muguras, Āris Žīgurs cilvēcīgi atzīstas, ka viņam ir mazliet bail. «Jūs nejūtaties nedroši, kad maināt darbu?» viņš atbild ar pretjautājumu, kad vaicāju, no kā. Man jāpiekrīt, tomēr dzirdēt šādas emocijas no cilvēka, kurš nonācis Latvijas lielākā, ietekmīgākā un varbūt arī mītiskākā uzņēmuma vadītāja amatā šķiet neparasti. Latvenergo drīzāk piestāvētu nešaubīgums un nekaunība. Kā izteicies Viesturs Silenieks (ZZS), «Ekonomikas ministriju enerģētikas jomā visu laiku vada Latvenergo, nevis ministrs, un tam, vai pašlaik ministrs ir, vai nav un kā ministri tur mainās, nav nekādas nozīmes».

Turklāt par Žīgura raudzīšanos Latvenergo virzienā enerģētikas nozarē runāja, jau pirms iepriekšējo vadītāju Kārli Miķelsonu aizturēja aizdomās par amata noziegumiem. Ar ceļa bruģēšanu uz Latvenergo speciālisti skaidroja Žīgura atbalstu atsevišķiem ar enerģētiku saistītiem lēmumiem, kuri vairāk bijuši izdevīgi Latvenergo nekā Žīgura līdz šim vadītajam Rīgas siltumam (abi uzņēmumi ir cieši saistīti, jo Latvenergo termoelektrocentrāles Rīgai ražo siltumu). Tie ir tikai šo cilvēku sapņi, – tā Žīgurs presei komentējis prognozes, ka tieši viņš kļūs par Latvenergo vadītāju.

45 gadus vecā Žīgura uzvara Latvenergo valdes priekšsēdētāja konkursā bija prognozējama arī no viņa CV viedokļa – piecpadsmit gadus vadījis un būtiski uzlabojis citu lielu enerģētikas uzņēmumu Rīgas siltumu (RS), pirms pusotra gada kļuvis par enerģētikas doktoru. Tiesa, pirms sarunas Žīgurs atvainojas, ka uz dažiem jautājumiem nevarēs atbildēt, jo viņš «pat ar vienu kāju» vēl nav bijis Latvenergo un izsvērtai atbildei vajag vairāk informācijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu