Dālderis: arī ministri var mācīties • IR.lv

Dālderis: arī ministri var mācīties

17
Andrejs Terentjevs, F64

No Eiropas Savienības stipendijas atteiksies, ja turpinās būt ministrs

„Es pēc profesijas esmu mūziķis un uzskatu, ka man, tāpat kā jebkuram citam Latvijas iedzīvotājam, ir tiesības uz izglītību un ministra amats nedrīkst būt tam par šķērsli,” pārmetumus noraidījis kultūras ministrs Ints Dālderis („Vienotība”). Tomēr viņš apsvērs uz laiku pārtraukt studijas, ja būs iespēja turpināt ministra darbu jaunajā valdībā.

„Šādā situācijā es, protams, atteikšos arī no Eiropas Savienības finansētās stipendijas, kas man piešķirta par labiem rezultātiem iestājeksāmenos, tomēr, ja turpināšu maģistrantūras studijas, tad centīšos izpildīt programmas prasības un par manu atbilstību stipendijas kritērijiem lems profesionāli augstskolas mācībspēki,” paziņojumā presei uzsvēris Dālderis.

Sabiedrība par atklātību "Delna" pieprasīja kultūras ministram izskaidrot savu rīcību, saņemot Eiropas Sociālā fonda (ESF) stipendiju, bet nepildot tās piešķiršanas nosacījumus, uz ko norādīja mediji. Ministrs Dālderis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas radošo industriju atbalsta projektā saņēmis ESF stipendiju. "TV3" raidījums "Bez Tabu" bija noskaidrojis, ka Dālderis nepilda būtiskākos stipendijas saņemšanas nosacījumus – 75% kontaktstundu apmeklējums, sekmība vismaz astoņu ballu līmenī visos pārbaudījumos, kā arī regulāras maģistranta mēneša atskaites par studiju procesu.

„Delna” uzskata, ka Dālderim būtu jāskaidro savas rīcības atbilstība Kultūras ministrijas (KM) un (JVLMA) ētikas kodeksiem. ""Delnas" vērtējumā kultūras ministra rīcība, arī televīzijas sižetā skaidrojot radušos situāciju, neatbilst šai amatpersonai saistošajiem ētikas un interešu konflikta novēršanas standartiem. Demokrātiskās valstīs amatpersonas šādas situācijas parasti skaidro pēc būtības, kā arī veic citus nepieciešamos pasākumus to cēloņu vai seku novēršanai. Pagaidām ir izpalicis vērtējums, piemēram, par JVLMA spēju izvērtēt studenta Dāldera rīcību, jo kultūras ministrs var būtiski ietekmēt iestādes budžetu," uzsver „Delnas” vadītāja Inese Voika.

Dālderis uzskata, ka „Delna” ar savu nostāju būtībā ir metusi ēnu uz augstskolas vadības un mācībspēku kompetenci un profesionalitāti. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija juridiski esot atvasināta publiskā persona, kam, saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu, piešķirta sava autonoma kompetence, līdz ar to „Delnas” pieļāvums par iespējamu interešu konfliktu esot nepamatots.

Komentāri (17)

andris902 11.10.2010. 23.17

…tur tiešām jābūt “apdāvinātam kultūras” cilvēkam….lai sasaistītu bibliotēkas celtniecību….stipendiju…mācības…JVLMA…un korupcijas riskus….rīcības izvērtēšanai… :))….ka tik vēl ko nav aizmirsuši….:))

+5
0
Atbildēt

1

    kristineim > andris902 12.10.2010. 08.30

    Nesaki neko! Varbūt ID bērnībā ir kādu logu izsitis. Un tas var būt ļoti bīstami jaunajai, stiklotajai ēkai :D
    Ja nopietni: vai tad Eiropas stipendiju saņemšanu regulāri nav jākontrolē? Kurai institūcijai tas jādara? Ja nosacījumi netiek pildīti, tad smuki nav gan :(

    +2
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 12.10.2010. 11.35

ja turpināšu maģistrantūras studijas, tad centīšos izpildīt programmas prasības un par manu atbilstību stipendijas kritērijiem lems profesionāli augstskolas mācībspēki +++ domāju, ka Dalderis ir atbildējis pietiekami precīzi. Delnai šoreiz garām. Delnai nevajadzētu no “nikna sargsuņa” sākt pārvērsties par “sētas takstīti”

+5
-1
Atbildēt

0

dro 11.10.2010. 23.38

Delnā liekas vairs prātīgu cilvēku nav:))

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu