Nobela prēmiju piešķir trijiem ekonomistiem • IR.lv

Nobela prēmiju piešķir trijiem ekonomistiem

34
AFP/LETA

Balvu par sasniegumiem ekonomikā saņem par bezdarba pētījumiem

Nobela prēmija ekonomikā pirmdien piešķirta trijiem ekonomistiem – amerikāņiem Pīteram Daimondam un Deilam Mortensenam, kā arī Lielbritānijā dzīvojošajam Kipras izcelsmes ekspertam Kristoferam Pisaridesam pētījumiem, analizējot augsto bezdarbu – vienu no svarīgākajām ekonomikas problēmām, ziņo aģentūras LETA-AFP.

Šī gada Nobela prēmijas ieguvēji apskatījuši vienu no nopietnākajām problēmām, kas apsēdusi attīstības valstis kopš pagājušā gadsimta 70.gados piedzīvotās naftas krīzes – augsto bezdarbu, kas audzis vēl straujāk globālās ekonomikas krīzes dēļ.

Balvas komitejas paziņojumā norādīts, ka "laureātu izstrādātie analīzes modeļi ļauj mums saprast, kā nodarbinātības līmeni, darba vakances un darba samaksu ietekmē regulatoru lēmumi un ekonomiskā politika". Saskaņā ar tradicionālo teoriju darba tirgiem vajadzētu darboties patstāvīgi, darba meklētājiem atrodot pieejamās darba vietās un tā radot līdzsvaru.

Taču Nobela prēmijas ekonomikā ieguvēji ar savu izstrādāto modeli – Daimonda – Mortensena – Pisaridesa jeb DMP modeli – pierādījuši, ka tirgus ne vienmēr darbojas pēc šī principa. Nelielas disfunkcijas dēļ pircējiem var rasties grūtības atrast pārdevējus, un darba meklētāji var neatrast darba devējus, kuri vēlas aizpildīt vakanci. Piemēram, izmaksas, kuras sagaida darba devējus, kas meklē darbaspēku, var nozīmēt, ka tie izlems nepieņemt darbiniekus, pat ja tie tiem vajadzīgi.

Zinātnieku trio sagatavotais modelis palīdz izskaidrot, kāpēc bezdarbs saglabājas un nesamazinās, pat ja ekonomikas apstākļi uzlabojas. Tas palīdz valdībām noteikt jomas, kurās nepieciešami politiski pasākumi, norādot, piemēram, kā rīkoties, lai uzlabotu nodarbinātību un novērstu ilgtermiņa bezdarbu.

Tajā pat laikā Daimonda, Mortensena un Pisaridesa darbs izpētes teorijā pielietojams ne tikai darba tirgus analizēšanai, bet arī citos nozaru, tostarp mājokļu tirgus un sabiedriskās ekonomikas pētījumos.

Pērn Nobela prēmija ekonomikā tika piešķirta amerikāņu ekonomistiem Elinorai Ostromai un Oliveram Viljamsonam par darbu ekonomikas pārvaldības jomā.

Komentāri (34)

Ilziiiic 11.10.2010. 19.37

žēl vien, ka šādu galvu viedokļus parasti neņem vērā.
politiķi allaž jūtas pāri stāvoši “visām tām teorijām”.
mūsējos vispār, ne tikai zinātniskas teorijas, bet arī citu praktiskie un bēdīgie piemēri nepārliecina.
augstprātība esot viens no nāves grēkiem.
kaut nu šim sasaukumam šī kaite neliptu. kaut dažam pazīmes ir.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu