Lembergs: ZZS un “Vienotības” valdība būtu stabila • IR.lv

Lembergs: ZZS un “Vienotības” valdība būtu stabila

32
Tomas Urbelionis, F64
Indra Sprance

Dombrovskis uztur spēkā sadarbības līguma piedāvājumu SC; Urbanovičs to neesot saņēmis

Ventspils mērs Aivars Lembergs (ZZS,“Latvijai un Ventspilij”) uzskata, ka stabilu valdību varētu izveidot arī no diviem politiskajiem spēkiem – “Vienotības” un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), taču “bumba ir premjera Valda Dombrovska (“Vienotība”) rokās''.

Lembergs žurnālistiem pirmdien pēc ZZS valdes sēdes sacīja, ka politiskais spēks gaida “Vienotības” lēmumu par koalīcijas aprisēm. Uz jautājumu, vai valdība no ZZS un “Vienotības” būtu stabila un rīcībspējīga, Lembergs atbildēja apstiprinoši. “55 balsis. Tas ir pietiekami,'' uzskata iepriekš nominētais ZZS premjerministra kandidāts. Savukārt uz jautājumu, vai ZZS spētu nodrošināt savu deputātu klātbūtni visu nozīmīgu lēmumu pieņemšanai Saeimā, Ventspils mērs atbildēja izvairīgi – “disciplīnai jābūt”, piebilstot, ka par to atbildīgs Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Par savu pagājušās nedēļas tikšanos ar Saeimas “Saskaņas centra” (SC) frakcijas vadītāju un premjerministra amata kandidātu Jāni Urbanoviču Lembergs runāja negribīgi. “Es gāju lejā [pa trepēm], iegāju un apsveicu ar rezultātiem. Es Urbanoviču gana sen pazīstu… un tas būtu tikai zolīdi. Mēs neko sevišķu nepārrunājām, tā bija tikai tāda pieklājības vizīte,'' taisnojās Lembergs, noliedzot, ka runāts par budžeta deficīta sliekšņa paaugstināšanu.

Savukārt Dombrovskis pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem atzina, ka skaidrība par to, kādas varētu būt nākamās koalīcijas aprises, būšot šonedēļ. Pēc premjerministra teiktā, joprojām ir spēkā piedāvājums SC slēgt sadarbības līgumu, kas ietver nosacījumus sadarbībai parlamentā un atsevišķu ministru virzīšanu darbam valdībā. “Tur lielākie iebildumi ir no VL–TB/LNNK puses, kur būs atsevišķas konsultācijas par to, cik lielā mērā partijas ir gatavas strādāt uz šādu līgumu pamata,'' sacīja Dombrovskis.

Vaicāts, vai pieļauj iespēju, ka ''Visu Latvijai'' – ''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK (VL–TB/LNNK) kaut kādu iemeslu dēļ var nebūt valdības koalīcijā, Dombrovskis atbildēja: “Iespējas var pieļaut visādas. Pašreiz mēs strādājam, lai atrastu optimālo sadarbības modeli.''

Ne par ministru apvienošanu, ne amatu sadali jaunajā valdībā Dombrovskis nevēlējās runāt, norādot – “amatus vel neesam sākuši dalīt”.

VL–TB/LNNK pārstāvis Imants Parādnieks Ir.lv sacīja – kamēr SC nav pie koalīcijas sarunu galda, tikmēr VL–TB/LNNK turpinās darbu jaunās koalīcijas izveidē. Savukārt deputāts Dzintars Rasnačs atzīmēja, ka apvienības uzdevums nav mainījies – tā ar SC vienā valdībā nestrādāšot, un pagaidām nav skaidrības par to, ko varētu ietvert sadarbības līgums. Gaidis Bērziņš piebilda – ja koalīcija tomēr izšķirsies par šīs līguma slēgšanu un SC tam piekritīs, apvienība lems par turpmāko rīcību, turklāt šādu lēmumu pieņems arī katra partija atsevišķi.

Savukārt Urbanovičs Ir.lv paziņoja, ka ''premjers māna sabiedrību''. Nekādu piedāvājumu SC nav saņēmis, līdz ar to apvienība to nevarot vērtēt. Pagājušajā nedēļā bijis vien pieļāvums, ka SC varētu tikt kaut kas piedāvāts, taču nekas neesot piedāvāts.

Komentāri (32)

Ilziiiic 11.10.2010. 16.45

Visu laiku gaidu, kurā brīdī būs smalks Lembrga gājiens ar zirugu, kura rezultātā tieslietu ministra krēsls nejauši iekritīs ZZS rīcībā.
Vai tikai šis nav mēģinājums VL pabīdīt malā no šīs pozīcijas

+8
0
Atbildēt

0

LR Aizsardzības mini 11.10.2010. 16.57

Neviens no potenciālajiem koalīcijas modeļiem nav ilgtspējīgs, lai kā grozītos neviens nevar būt par 100% drošs par valdības nākotni. Ja tā nopietni, tad vienīgās stabilās partiju apvienības ir VL – TB/LNNK un PLL + ZZS, visapdraudētākās ir V un SC :) Tikai ir viens bet, ja SC tiks pie varas, viņi uzurpēs varu pilnībā, kas nebūtu patīkami, jo zinot viņu retoriku par “Biškekām” u.tml.

+7
-2
Atbildēt

0

buchamona 11.10.2010. 17.45

“Es gāju lejā [pa trepēm], iegāju un apsveicu ar rezultātiem. Es Urbanoviču gana sen pazīstu… un tas būtu tikai zolīdi… +++ ļoti pārliecinoši :) Ticu, ka Lembergs gribētu koalīcijā tikai Vienotību un ZZS, un piedevām vēl, lai VL, apvainojusies, aizietu “niknā” opozicijā.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu