Ieskandinās Sventājas dziesmas • IR.lv

Ieskandinās Sventājas dziesmas

20

Ootrdien, 12. oktobrī plkst 12.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas lasītavā (Brīvības ielā 49/53, 7. stāvā) notiks "Sventājas dziesmu" ieraksta svinīgo atvēršanu

Pašā vasaras vidū izdevniecība "Upe tuviem un tāliem" teicēju ierakstu sērijā "Mantojums" laida  klajā kārtējo CD-DVD izdevumu (sventājnieku sarunvalodā -grāmatēnu) "Pa vējame es dziedāju. Sventājas dziesmas”.

Tā kā Sventājā vasarās rit spraiga atpūtnieku sezona, ieraksta svinīga atvēršana tika atlikta uz rudeni.  

Pasākumā skanēs tik neparastā latviešu valoda sventājnieku izloksnē. Sventājnieks, Trīs Zvaigžņu ordeņa kavalieris un Sventājas kuršu biedrības vadītājs Miķelis Balčus stāstīs par Sventājas vēsturi un kopā ar saviem draugiem uzdziedās arī pa kādai lustīgai dziesmai.

Izdevumu sarūpējis tautas muzikas atbalstītājs Ilmārs Mežs, kurš arī lielāko daļu dziesmu pats pierakstījis laikā no 1988. līdz 2006. gadam. Kopējais ierakstu garums ir turpat 3,5 stundas. Grāmatēnas 96 lappusēs sventājnieku izloksnē ir gan raksts par Sventājas senāko vēsturi,  gan Ilmāra Meža skats uz Sventāju no Rīgas, un apraksts par teicējiem, kurā sulīgā tautas valodā iezīmēti teicēju dzīves gājumi un raksturi. Viss minētais tulkots gan angliski, gan lietuviski. Visgalvenais – seko visu  dziesmu precīzi teksti, kas  tulkoti arī angliski. Grāmatēnu izdaiļo vairākas īpaši vērtīgas Ausmas Balceres-Skarienes saglabātās fotogrāfijas no Sventājas senatnes, kad vēl bija mode godos greznoties tautastērpos. Bez tam pievienota arī Sventājas apkārtnes karte, kas dod skaidru ainu par senām un mūsdienu robežām.

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu