Arodbiedrība: neievēlētie deputāti nevar būt ministri • IR.lv

Arodbiedrība: neievēlētie deputāti nevar būt ministri

75

Ministru amatiem nepiemēroto skaitā Gerhards un Mūrniece

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība aicina jaunveidojamās valdības ministru amatiem nevirzīt 10.Saeimā neiekļuvušos deputātu amata kandidātus, vēsta LETA, atsaucoties uz arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieku Andreju Melnalksni.

Iekšlietu darbinieku arodbiedrības vērtējumā 2.oktobrī notikušās 10.Saeimas vēlēšanas bija tautas iespēja vērtēt un prasīt politisko atbildību no 9.Saeimas deputātiem, kā arī šīs Saeimas laikā apstiprinātajiem ministriem. "10.Saeimas vēlēšanas parādīja, ka tauta spēja sodīt un arī pieprasīt politisko atbildību no tām personām, kuras atkal kandidēja uz 10.Saeimu," paziņojis Melnalksnis. Arodbiedrības pārstāvis ir pārliecināts, ka vēlētāju sods redzams rezultātos – no 83 9.Saeimas deputātiem, kuri kandidēja 10.Saeimas vēlēšanās, pēc provizoriskiem rezultātiem ievēlēti vien 40.

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības skatījumā pie šāda vēlēšanu iznākuma virzīt vēlēšanās "izgāzušos" politiķus ministru amatiem jaunajā valdībā būtu nepieļaujami, jo šiem cilvēkiem ir jāuzņemas politiskā atbildība un jānoiet malā, netraucējot ievēlētajai 10.Saeimai veidot jaunu valdību.

Tautas uzticību zaudējušie un tādejādi ministru amatiem nepiemērotie esot, piemēram, pašreizējais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) un iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL).

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās cilvēki aktīvi izmantoja iespēju rediģēt partiju sarakstus, svītrojot un liekot plusiņus deputātu kandidātiem. Lielā svītrojumu skaita dēļ Saeimā nav iekļuvuši vairāki sabiedrībā labi zināmi politiķi, piemēram, Gerhards, Mūrniece, Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (PLL), kādreizējā veselības ministre Baiba Rozentāle (TP), Saeimas deputāts Oskars Kastēns (PLL) un citi.

Komentāri (75)

aivarstraidass 09.10.2010. 17.32

Nozaru ministri ir pietiekami atpazīstami cilvēki, un ja viņus daudz svītro pat pašu partijas atbalstītaji, tad, protams, jānoskaidro iemesli un jāreaģē. No otras puses, vai ir korekti salīdzināt Rīgas kandidātus Ģ.V.Kristovski (25346 plusi, 12211 svītrojumi) ar L.Mūrnieci (14245 plusi un 12817 svītrojumi), ja Kristovska seja gozējās uz visiem reklāmu stabiem, bet svītrojumu skaits viņiem ir līdzīgs? Un kā viņus salīdzināt ar Vidzemē ievēlēto Dz.Ābiķi (11016 plusi un 11969 svītrojumi)? Plusiņi un mīnusiņi ir relatīva lieta – katrā apgabalā ir cita grūtības barjera iekļūšanai Saeimā. Ja politiķis ir komandas spēlētājs, tad viņam partijas kopīgo interešu dēļ var nākties kandidēt arī, teiksim, Latgalē vai Rīgā, kur demogrāfijas dēļ stiprāks ir Urbanoviča vēlētājs.

Premjerministrs politiski atbild par valdības sastāvu kopumā (nevis par to, kurā vietā punktu ranžējumā kandidāts izrādījies Rīgā vai Zemgalē); un visnotaļ var gadīties, ka K.Gerhards ir kompetentāks satiksmes ministrs nekā kāds viņa ievēlētais kolēģis no VL!, vai arī Mūrniece saprot iekšlietas labāk nekā Kristovskis.

+24
-5
Atbildēt

0

Edgars Sējējs 09.10.2010. 17.11

es gan būtu piesardzīgs,dzirdot padomus no organizācijas(arodbiedrības),kuras darboņi dabūja vēlēšanās 0,008% vai tml.
Sūna un co nav no tā paša gaņģa?
Ministru personālijas ir tikai un vienīgi Dombrovska ziņā.Ja viņš uzskata,ka tas ir labākais cilvēks,tad lai tā būtu.Jebkurā gadījumā tā būs viņa,nevis mūrnieces,bērziņa vai kalniņa valdība.

+20
-4
Atbildēt

2

    martins_kibilds > Edgars Sējējs 09.10.2010. 18.05

    Kas tad tur neskaidrs? Citiem + un – bilance bija labāka nekā Mūrniecei. Paskaties CVK lapu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Edgars Sējējs 09.10.2010. 17.32

    Šoreiz Sūna vienkārši sajuta sabiedrības noskaņojumu un “uzleca uz viļņa”.
    Sūna vispār ir galējs populists, atceros, kā viņš kādā mītiņā bļaustijās PLL garā – ka valdība kalpo SVF un zviedru bankām, un vispār runāja tur fantastiskas lietas, kurš tad ņem nopietni Sūnas padomus.
    Vēl man nav skaidrs – ja Mūrniecei plusi bija vairāk, kā mīnusi, kāpēc tad viņa netika Saeimā?

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

martins_kibilds 09.10.2010. 16.49

Vēlētāju viedoklis, protams, ir jārespektē, tomēr tas nav nemaz tik vienkārši interpretējams. Jā, piemēram, Mūrniece netika Saeimā un viņai bija daudz svītrojumu. Tomēr atšķirība no daudziem PLL kandidātiem viņai plusu bija krietni vairāk par mīnusiem, tātad, ir diezgan liels vēlētāju daudzums, kas viņu atbalsta. Un vai tad viņu balsis tāpēc vairs neskaitās? Turklāt, vadoties no šādas loģikas īsti nevar saprast, ar ko tad labāks būtu ministrs, kurš nav ievēlēts saeimā tāpēc, ka nav vispār nav kandidējis? Nav taču tā, ka par ministru var kļūt tikai deputāti.
Es nesaku, ka Mūrnieceis tāpēc ir atkal jāieņem ministres postenis. Runa ir par principiem.

+17
-3
Atbildēt

16

    Kaskadieris > martins_kibilds 10.10.2010. 18.48

    Ja nav ievēlēta, tātad daudz svītrota, un tas nozīmē, ka cilvēki viņai neuzticas. Manuprāt, viņai galvenokārt nev piedot BAUSKU.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    viktorija_tetere > martins_kibilds 10.10.2010. 13.11

    nedomāju, bet noteikti zinu, ka gerhards viennozīmīgi IR SLIKTĀKS ministrs neka būtu Raivis Dzintars, jo ministram esot politiskai figūrai ir jārūpējas par valsts interesēm, tas ir primārais, un Raivis par valsts interesēm noteikti rūpētos labāk kā gerhards!
    tatad R.Dz. būtu labāks ministrs nekā gerhards :)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Kaskadieris > martins_kibilds 09.10.2010. 18.55

    Jautājums: vai Mūrniece ir vai nav ietikusi Saeimā? Ja palikusi ārpusē, tad nu skaidrs, ka par ministri arī NEDER.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    kenzoo > martins_kibilds 09.10.2010. 17.45

    Diez vai tūkstotis ar kaut ko ir “krietni vairāk” uz padsmittūkstošu skaitļu fona..
    Turklāt bija clv, kas tieši šīs ministres dēļ nebija pierunājami balsot par V un nobalsoja par SC :(.
    Vai tiešām V nav neviena jurista ar kcik cienījamu reputāciju? Un ja tiešām nav, kas neko labu neliecina, tad varbūt varētu saņemties un šo portfeli atdot kādam citam koalīcijā, kam ir?

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > martins_kibilds 11.10.2010. 01.41

    Neesmu īpaši augstās domās par Gerhardu, bet ar visu to būtu gatavs derēt, ka viņa kompetences līmenis Dzintaru atstāj sausajā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    viktorija_tetere > martins_kibilds 10.10.2010. 23.04

    nav manīts, ka gerhardam būtu kāda izpratne par ekonomiku, bet nu jau labu laiku bakstās pa ministrijām – no vienas otrā kā piektais ritenis

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > martins_kibilds 09.10.2010. 17.23

    Tie mīnusi jau arī ir tas negatīvais reitings, tas nekur nepazūd, kaut arī plusu būtu vairāk, tas šinī gadījumā savstarpēji neizlīdzinās, un parāda tikai to, ka pret šo personu ir ļoti polarizēta attieksme.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > martins_kibilds 10.10.2010. 20.57

    Lai parūpētos par valsts interesēm ir vajadzīga kaut kāda kompetence, bet līdz šim Dzintars nav radījis iemeslu domāt, ka viņam ir kaut cik vērā ņemama izpratne ekonomiku u.c. ar tautsaimniecību saistītām lietām. Tāpēc es teiktu, ka tu domā, ka zini.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > martins_kibilds 09.10.2010. 18.12

    Un ko tad tas nozīmē? Ir cilēki, kas negribēja balsot par V dēļ Kristovska. Ir tādi, kuriem bija līdzīga attieksme dēļ Jaunupa vai vēl kāda – kandidātu daudz un cilvēku attieksme ir dažāda. Es, piemēram, visdrīzāk nebalsotu par V, ja viņi apvienotos ar VL.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Gunārs Nažinskis > martins_kibilds 10.10.2010. 19.38

    Poralizēta attieksme būs pret visiem, kas ir kaut ko darījuši vai arī ir populāri.

    Nopolarizēta attieksme pret tiem, kas nav pazīstami, vai arī populāras personas (aktieri, komponisti, sportisti utt.), taču bez prakses Saeimas darbā.

    Man ir ļoti polārs uzskats, pilnībā nepiekrītu Jūsu viedoklim par to, ka personības ar lielu “Polaritāti” nedrīgst likt amatos. Drīzāk otrādi – šādām personībām ir bijuši uzskati vaid reāla darbība. Pretējā gadījumā Jūs amatos redzēsies vai nu pelēcības vai arī populistus.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > martins_kibilds 09.10.2010. 22.40

    Šis, tā teikt, ir labs punkts, papageno.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > martins_kibilds 09.10.2010. 18.11

    Bet krietns mīnusu skaits jau ir arī, piemēram, Kristovskim un vēl citiem. Viņi tad arī nedrīkst būt ministri?
    Es tomēr uzskatu, ka tiem + un – nevajadzētu tiešā veidā ietekmēt kandidātu izredzes ieņemt vai neieņemt ministra posteni. Tas ir kritērijs, lai mēs varam izrēķināt, kurš ir ticis Saiemā un kurš ne, bet ministru tomēr vajadzētu izvēlēties savādāk. Tas arī ir tas, ko gribēju pateikt. Nav svarīgi, vai runa ir par Gerhardu vai Mūrnieci. Ja izšķiroši būs + un – tad noteikti sanāks, ka Gerhards ir sliktāks satiksms ministrs nekā, piemēram, Dzintars. Bet es stipri šaubos, ka tā ir.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > martins_kibilds 09.10.2010. 18.57

    Jautājums – kāpēc minstrs nevar būt politiķis, kurš nav ievēlēts Saeimā? Galu galā, ir bijuši daudzi ministri, kas nav bijuši Saeimas deputāti.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    jessdrthomas > martins_kibilds 09.10.2010. 19.39

    Man šķiet, ka mūsu elektorāta biļetenu rediģēšanas māklsu vislabāk analizēt, par paraugu ņemot PLL Zemgales sarakstu. Kur Šķēle pēc visām rediģēšanām kā bija tā palika Nr.1, bet Demakova no Nr.2 nostrīpota uz pēdējo vietu.

    Saprotu, jāņem vērā PLL ekektorāta īpatnējās vērtības, bet tiešām pat tur Šķēļe visu mīlulis un lielā cerība, bet Demakova – maita, kuru brīnums, ka zeme nes?

    Tas pats arī par Vienotības sarakstu. Tur ir gan ministre, kurai jāvada sarežģīta nozare, ko ne vienmēr var izdarīt visiem medijiem pa prātam, un tad tur ir ņekijs Edvards Smiltēns, Štokija Saeimas palīgs, kuram darba tik daudz, kā Štokija plenārsēžu mapi sakārtot, bet, tā kā “neko sliktu nav darījis”, tad to liekam mierā, bet Mūrniecei tagad riktīgi atriebsiemies par bērnu vešanu uz skolu ar dienesta auto, tā kā tas viņas vienīgais darbs būtu bijis.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > martins_kibilds 09.10.2010. 17.17

    Atkārtoju vēlreiz – es negrasos iztirzāt Mūrnieces labās vai sliktās īpašības. Gribēju tikai norādīt, ka vieni paši plusiņi vai svītrojumi šajā gadījumā var arī nebūt nekāds kritērijs pēc kura spriest. Galu galā – plusu viņai vairāk nekā svītrojumu un teikt, ka šie plusi pēkšņi neskaitās, jo daudz mīnusu arī ir jocīgi. Tāpēc arī nevar teikt, ka viņai ir negatīvs reitings (lai arī kā tev to gribētos). Ja jau spriežam par to, vai viņa der vai neder amatam, tad jārunā ir par viņas padarīto, ko, starp citu, tu arī pats mēģini darīt, nevis tikai un vienīgi par svītrojumiem. Tāda kandidāta, kuram nav neviena svītrojuma, šķiet, nav.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > martins_kibilds 09.10.2010. 17.03

    Tas ministrs, kurš nav ievēlēts saeimā, jo nekandidējis, ir labāks ar to, ka viņam nav negatīvais reitings.
    Pat, ja Mūrniecei ir ļoti daudz arī plusi, manuprāt, par ministru nevajadzētu strādāt cilvēkam, pret kuru ir tik polarizēta attieksme.
    Noteikti jau tajā lielā mīnusu daudzumā nospēlēja lomu arī tas, ka viņa ir sieviete, man, personīgi, nav saprotama viņas attieksmē pret Rozentāli un Poikāna un Nagles lietā, citādi jau nekādas lielas pretenzijas nav.

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu