Baltkrievija naftu vedīs caur Lietuvu • IR.lv

Baltkrievija naftu vedīs caur Lietuvu

33
Klaipēdas osta. Avots: maresolis.lt

Klaipēdas osta ik gadu transportēs 2,5 miljonus tonnu Venecuēlas jēlnaftas

Lietuva noslēgusi vienošanos par Venecuēlas jēlnaftas tranzītu uz Baltkrieviju, pēc kā tīkoja arī Latvijas ostas Ventspils un Rīga. Kā vēsta aģentūras LETA-AFP, katru gadu Klaipēdas osta pēc šīs vienošanās transportēs 2,5 miljonus tonnu jeb 17,5 miljonus barelu jēlnaftas.

"Mēs esam piekrituši parakstīt vienošanos līdz oktobra beigām, lai tranzītā caur Lietuvu transportētu Venecuēlas naftu uz Baltkrieviju," piektdien paziņoja Lietuvas valdības kanclers Deivids Matuļonis.

Sagaidāms, ka Klaipēdas ostā piestās divi, trīs tankkuģi mēnesī. Naftas tranzīta darījums noslēgts uz diviem gadiem, taču Lietuvas valsts naftas kompānija "Klaipedos nafta" plāno iegūt ilgtermiņa līgumu.

"Naftas tranzītam Lietuvā vajadzētu sākties līdz nākamā gada sākumam, taču pastāv iespēja, ka tas varētu sākties pat agrāk," sacīja "Klaipedos nafta" vadītājs Roks Masjulis.

Jau ziņots, ka augustā Klaipēdas ostā piestāja tankkuģis ar Baltkrievijai paredzētu eksperimentālu jēlnaftas kravu no Venecuēlas. Šo līgumu vēlējās iegūt arī Latvijas naftas tranzīta ostas Ventspils un Rīga.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paplašinājis attiecības ar Venecuēlu, lai nodrošinātu alternatīvus naftas piegādes avotus laikā, kad arvien pieaug nesaskaņas ar enerģijas lielvalsti Krieviju.

Baltkrievijas vēstniecība pēc šīs informācijas izplatīšanas paziņoja, ka kaimiņvalsts joprojām būtu ieinteresēta naftu vest arī caur Latvijas ostām. Jau ziņots, ka šim nolūkam pat labāk attīstītajā Ventspils naftas terminālī būtu vajadzīgi nelieli uzlabojumi, iepriekš sacīja nozares uzņēmējs Olafs Berķis.

Komentāri (33)

gunasniedzina 08.10.2010. 16.46

Ventspils un Rīga nav konkurētspējigi korupcijas dēļ. Samierināsimies un priecāsimies par lietuviešiem.

+12
-1
Atbildēt

0

garausiitis 08.10.2010. 16.58

Vai tik Klaipēda nav tuvāk Baltkrieviem kā Ventspils + Rīga ir aizsalstoša…

+8
0
Atbildēt

0

mary75 08.10.2010. 21.58

To nevar zināt, cik ilgi Krievija ļaus Batjkam būt pie varas, un cik ilgi pacietis visus tos viņa, pēc viņu uzskatiem, nekaunīgus un izaicinošus gājienus, sevišķi, ar to naftu.
Tās filmas par Batjku turpinās, Medvedevs, lec no biksēm ārā, jau paziņojuši, ka var neatzīt Batjkas vēlēšanu rezultātus, ja nepirks Baltkrievijas preces, vispār nevar zināt, cik ilgi elpos Baltkrievijas ekonomika.
Jau tagad tur esot diezgan čābiska situācija, kad Krievija pārstāja dotēt Baltkrieviju caur lētiem energoresursiem, uz ko arī, pārsvarā, balstijās visa tās labklājība.
Pie kam Krievija var izdarīt spiedienu arī uz Čavesu – nepārdod viņam ieročus.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu