Aicina diskutēt par provizorisko rezultātu publiskošanu • IR.lv

Aicina diskutēt par provizorisko rezultātu publiskošanu

33
Jānis Saliņš, F64

Kļūmes plusos un svītrojumos par deputātu kanditātiem atklāj 41 iecirknī

Saeimas vēlēšanu rezultātu elektroniskajā ievadīšanā pieļautās kļūdas nav uzskatāmas par mēģinājumiem falsificēt datus, pārmetumus noraida ilggadējais Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars. Viņš uzskata, ka ir jādiskutē, vai sabiedrība ir gatava pieņemt zināšanai provizorisku informāciju, kas tehniski vēl nav pārbaudīta un apstiprināta. Tā Cimdars kļūdas provizoriskajos rezultātos komentējis aģentūrai BNS.

Lai arī publiskajā telpā pat izskanējuši pieļāvumi, ka CVK šefs šo kļūdu dēļ varētu zaudēt amatu, Cimdars neko tādu nav dzirdējis. "Ja mana nomainīšana amatā spēs novērst visus cilvēciskos faktorus, tad esmu gatavs arī tagad iesniegt atlūgumu," BNS strikti noteicis Cimdars.

Kļūdas provizoriskajos vēlēšanu rezultātos plusu un svītrojumu datos konstatētas 41 vēlēšanu iecirknī.

Kļūdas radās, jo dati nepareizi ievadīti elektroniskajā sistēmā. Balsu skaitīšanas rezultātu reģistrā, kurā ar roku tika pierakstīti cipari, kolonnas bijušas izkārtotas citādā secībā, nekā datorā – vēlēšanu rezultātu apkopošanai paredzētajā sistēmā.

Līdz ar to dažos iecirkņos noguruma, spriedzes un citu apstākļu dēļ cilvēks, kurš šos datus ievadījis, nav pamanījis, ka attiecīgo skaitli par kandidātu saņemtajiem plusiem, svītrojumiem vai nesaņemtajām atzīmēm ierakstījis ne tajā kolonnā, aģentūrai BNS skaidroja Cimdars.

Cimdars nepārmet vietējo iecirkņu locekļiem šādu kļūmi, jo, viņaprāt, tas ir ļoti cilvēcīgi un saprotami – ja dati bija jāievada aptuveni četros no rīta pēc ļoti garas darbadienas, tad ir lielāka iespējamība nepamanīt, ka divi kolonnu virsraksti atrodas citādi. "Šoreiz esam ļāvuši sabiedrībai piedalīties šajā [balsu] pārbaudē, lai tiektos uz procesa caurredzamību," teica CVK vadītājs.

Cimdars CVK vadītāja amatā ir kopš 1997.gada un pēc tam vadītāja amatā bijis pārvēlēts jau trīs reizes. 10.Saeimas vēlēšanas Cimdaram bija jau ceturtās Saeimas vēlēšanas, kuru procesu viņš organizējis.

TV3 ziņas otrdienas vakarā pieļāva – 10.Saeimas vēlēšanu rezultātu skaitīšanā pieļautās kļūdas varētu likt Cimdaram zaudēt CVK vadītāja amatu. Ziņu sižetā Sociālo reformu biedrība pauda, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Oficiālie 10.Saeimas vēlēšanu rezultāti solīti divu nedēļu laikā.

Komentāri (33)

Anastasia Abdullina 06.10.2010. 12.57

Cimdaram darbs nav viegls. Katru dienu jānāk uz darbu ar skaidriem un grūtiem uzdevumiem priekšā – jāgatavojas vēlēšanām. Pat ja tuvākās vēlēšanas ir tikai pēc 2 gadiem, darbadiena ir pilna. Alga gan pēdējā laikā nedaudz sarukusi, nav jau kā pie Kalvīša 1700Ls mēnēsī (11Ls/h), bet arī ar esošo aldziņu kautkā galus var savilkt kopā. Darbu daudz – nu kam negadās kāda kļūmīte. Sajaucām kolonnas + un –, nu i baigā kļūda, kuram tie vispār interesē. Visus iepriekšējos gadus tie nafig nevienam nebija vajadzīgi. Protams tantuki samulsa, sajauca, ar datoru vispār tikai pagājušā nedēļā iemācijām strādāt. Mūsu cilvēki nav pieraduši tādam stresam un tik milzīgām nepārtrauktām pārmaiņām. Galvenais ka vēlēšanas ir beigušās, amati tiek dalīti visi ir priecīgi un varam gatavoties nākamajām vēlēšanām. Kā nekā līdz tam vēl darbu kā kalns ko izdarīt!

+18
0
Atbildēt

1

    Tad vēl tur sanāca tā kļūmīte ar diviem iecirkņiem vienā telpā, tauta neaptēsta, nesaprata ka tie krēsli pa vidu vēlēšanu kastēm atdala tos iecirkņus, tagad dēļ šitā joka pakāsām pāris tūkstošus biļešu, bet nu atsevišķās balsis jau neko tāpat neietekmē.
    Ā un vel viens smieklīgs elements sanāca, kāda citā iecirkni mūsu tantuki sajauca to ka neaizlīmētas aploksnes ar biļetēm arī ir derīgas un pieskaitīja pie nederīgajām :D LOL Nu tie tantuki gan man ir asprātīgi, nekas gan jau nākamajās vēlēšanās izdarīs pareizi.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

disassociative 06.10.2010. 12.55

Vēl viens pilieniņš ceļā uz elektroniskajām vēlēšanām. Jāķeras ar steigu klāt šai lietai. Pirmkārt, būs daudz vairāk balsotāju, balsos arī cilvēki, kas ir emigrējuši, otrkārt, būs mazāk cilvēcisko kļūdu, treškārt, varēs on-line sekot patiesajam nevis provizoriskajam vēlēšanu rezultātam. Pie tam, es jau vienreiz teicu, mums nav pašiem vēlreiz jāizdomā velosipēds, varam risinājumu nopirkt no estiņiem ar visu ieviešanu un uzraudzību.

+17
-2
Atbildēt

0

buchamona 06.10.2010. 12.57

Balsu skaitīšanas rezultātu reģistrā, kurā ar roku tika pierakstīti cipari, kolonnas bijušas izkārtotas citādā secībā, nekā datorā -+++ gluži vnk ir jāievieš standarta veidlapas, kuru kārtība sakrīt ar lapas izkārtojumu datorā, visas problēmas

+7
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu