Liek atcelt samazināto akcīzi vietējai biodegvielai • IR.lv

Liek atcelt samazināto akcīzi vietējai biodegvielai

24
Kaspars Krafts, F64

Finanšu ministrija Eiropas Komisijas pārmetumus par diskrimināciju neatzīst

Eiropas Komisija (EK) Latvijai pieprasījusi grozīt tiesību aktus, lai novērstu diskrimināciju pret citu dalībvalstu izcelsmes biodegvielu, vēsta aģentūra BNS. Finanšu ministrija (FM) EK norādīto pārkāpumu neatzīst.

Kā informē EK pārstāvniecība Latvijā, mūsu valsts tiesību akti paredz, ka par šeit sajauktu biodegvielu maksājama mazāka akcīzes nodokļa likme. EK uzskata, ka šāda diskriminējoša attieksme ir pretrunā Eiropas Savienības (ES) noteikumiem, kas aizliedz nodokļu diskrimināciju pret citu dalībvalstu ražojumiem.

EK pieprasījums izteikts kā argumentēts atzinums atbilstīgi ES pienākumu neizpildes procedūrai. Ja Latvija divu mēnešu laikā nesniegs atbildi, kas apliecina minētā jautājuma atrisināšanu, EK var vērsties ES tiesā.

FM Komunikācijas nodaļa skaidro, ka Latvija, atbildot uz ierosināto EK paziņojumu, sniegusi pamatojumu, kāpēc neatzīst norādīto pārkāpumu. FM sagatavotajā Latvijas nostājā uzsvērts, ka diferencēta akcīzes nodokļu likmes piemērošana biodegvielu saturošiem produktiem atkarībā no sajaukšanas vietas nav uzskatāma par vietējās biodegvielas ražošanas aizsardzību.

Prasība par bioprodukta piejaukšanu akcīzes preču noliktavā Latvijā ir vajadzīga, lai Valsts ieņēmumu dienests kā nodokļus administrējošā iestāde varētu pārliecināties, ka fosilajai degvielai ir pievienots attiecīgais bioprodukts.

Latvija savā nostājā apņēmusies – lai nerastos pārpratumi normu piemērošanā un skaidri tiktu pateikts, ka biodegvielas ražošanas un jaukšanas procesā var izmantot citu ES dalībvalstu vai ārpus ES esošu valstu produktus, un par šādu produktu sajaukumiem arī tiek piemērota samazinātā akcīzes nodokļa likme, līdz 2010.gada 1.septembrim tiks sagatavoti un iesniegti Ministru kabinetā (MK) grozījumi noteikumos "Bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtība".

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu