Gulbe: griķi maksā latu, pērciet putraimus • IR.lv

Gulbe: griķi maksā latu, pērciet putraimus

10
Kristaps Kuhaļskis, F64

Pārtikas cenas Latvijā nepalikšot augstākas kā reģionā kopumā

Griķu cena, kas pēc ažiotāžas veikalos ir divas, trīs reizes augstāka nekā iepriekš, drīz atgriezīsies ''normālā līmenī”, otrdien intervijā Latvijas Radio prognozēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe, citē aģentūra LETA.

Jau vēstīts, ka cena būtiski paaugstinājās pēc griķu izpirkšanas, kad izplatījās ziņas par slikto šīs kultūras ražu Krievijā, draudošo produkta deficītu un augstāku cenu. Konkurences padome (KP) to vērtē kā ražotāju mākslīgi veidotu ažiotāžu un pārbauda, vai uzņēmumu starpā nav notikusi vienošanās par cenām.

Pašlaik viens kilograms griķu veikalos maksā latu, tāpēc Gulbe ieteica griķu vietā izvēlēties lētākus produktus, piemēram, miežu un kviešu putraimi maksājot 30 santīmus kilogramā. Nevajagot iztērēt pēdējos ietaupījumus, lai veidotu krājumus, kurus nemaz tik ilgi nevar glabāt, jo griķos iemetas dažādi kaitēkļi, zūd to kvalitāte.

''Cilvēkos tiek radīta nedrošība un panikas sajūta, cilvēki domā – it kā jau es tīri labi varēju iztikt, bet, ja jau produktiem cena būs divreiz lielāka, varbūt arī man jāveido krājumi. Sākas ķēde (…). Piegādātāji aizkavēja piegādes, plaukts pastāvēja ilgāk tukšs, uzlika augstāku cenu, un visi saprata, cik tas ir nopietni, ka preces plauktā nav. Tā panika ir atnākusi līdz Latvijai,” situācijas attīstību raksturoja Gulbe.

Eksperte prognozēja, ka cenas drīz atgriezīsies normālā līmenī gan pieprasījuma krituma, gan konkurences dēļ. Nepamatoti augstas cenas nepieļaus ārvalstu uzņēmēji, kas izvērsīs šeit biznesu, ja varēs piedāvāt lētāk. Gulbe norādīja, ka daudzās veikalu ķēdēs piens no Igaunijas ir nopērkams jau tagad. Latvijā produkti nemaksāšot dārgāk kā reģionā – kaimiņvalstīs Igaunijā, Lietuvā, Polijā, arī Vācijā.

Pārtikas cenu kāpums gan esot neizbēgams, sacīja Gulbe: ''Sākot no medus līdz griķiem, visam cena kāps divas reizes.” Tomēr kaimiņvalstu biznesmeņi izvērsīšot darbību Latvijas tirgū tikko varēšot piedāvāt lētākus produktus nekā vietējie.

''Citadele Asset Management'' Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis iepriekš biznesa portālam Nozare.lv prognozēja, ka pārtikas cenas tuvāko mēnešu laikā var sasniegt 2008.gada līmeni.

Komentāri (10)

qxamo 28.09.2010. 22.57

nav jābūt ne vaņkam, ne celiakijas slimniekam, lai garšotu griķi!

+1
0
Atbildēt

0

reinis_m 28.09.2010. 15.50

Vai nu cilvēki ir tālredzīgi, vai, atvainojiet, pilnīgi idioti…

+1
0
Atbildēt

0

markonimarkoni 28.09.2010. 13.30

Pārsteidz lūk, kas: “pārtikas cenas tuvāko mēnešu laikā var sasniegt 2008.gada līmeni”!!!!!
Interesanti, kas no pārtikas un par cik būtu palicis lētāk kopš 2008.gada????

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu