Atbalsta līdzekļu pārdali skolotāju algām • IR.lv

Atbalsta līdzekļu pārdali skolotāju algām

24
Rūta Kalmuka, F64

Profesionālu skolu finansēšanai naudu ņems no pašvaldību mērķdotācijas

Ministru kabineta komiteja pirmdien atbalstīja līdzekļu pārdali 135 tūkstošu latu apmērā pedagogu darba samaksas nodrošināšanai, vēsta aģentūra BNS. Nauda vajadzīga profesionālo skolu finansēšanai, kurās iestājušies vairāk audzēkņu nekā pērn.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) paskaidrojusi, ka profesionālajās skolās ir uzņemti par 677 skolēniem vairāk, nekā bija plānots. Profesionālajās skolās bija plānots uzņemt 8892 audzēkņu, taču uzņemti 9569 skolēni. Vispārējās izglītības iestādēs jaunajā mācību gadā mācās 215 823 skolēni.

Ministrija nav varējusi precīzi prognozēt, kāds būs faktiskais audzēkņu skaits profesionālās izglītības iestādēs jaunā mācību gada sākumā, jo šajās skolās varēja iestāties bērni, kuri ir ieguvuši pamatizglītību vispārējās skolās vai ilgāk nebija apmeklējuši citu skolu, kā arī tādēļ, ka skolēni varēja atgriezties Latvijā no citas valsts. Tagad profesionālās izglītības iestādēm jānodrošina papildu finansējums pedagogu darba samaksai atbilstīgi uzņemto audzēkņu skaitam.

Tādēļ IZM piedāvāja pārdalīt 135 119 latus no programmas "Mērķdotācijas pašvaldībām" programmai "Profesionālās izglītības mācību iestādes". Šā gada budžetā mērķdotācijas apmērs pašvaldībām apstiprināts 216,6 miljonu latu apmērā.

Ministrija rosinās valdību lemt, vai līdzīgi līdzekļi pārdalāmi turpmākajos gados. Lai nodrošinātu skolotāju darba samaksu profesionālās izglītības iestādēs, Finanšu ministrijai jāpalielina IZM 2011. un 2012.gada bāzes izdevumi par 405 357 latiemā, attiecīgi samazinot mērķdotācijas pašvaldībām.

Komentāri (24)

austrisv 27.09.2010. 14.05

Protams, ka amatnieku Latvijai nekad nebūs par daudz! Vēlu veiksmi mācībās. Izglītoti darba ņēmēji ir katras valsts labklājības avots.

+1
0
Atbildēt

0

mary75 27.09.2010. 14.01

Manuprāt, taisni profesionalā izglītība jau arī Latvijā visvairāk jāatīsta, jāgatavo cilvēki, kuri vajadzīgi darba tirgū, vai kuri var veidot savu mazo biznesu, tur pat varētu pārdalīt naudu, samazinot finansējumu vai pat likvidējot vienu – otru augstskolu, kur gatavo jau tāpat pietiekamā dadzumā esošus juristus, psihologus, utt, pie kam ne pārāk augstas kvalitātes, bet, labi amatnieki visur trūkst.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu