Google iekārtas dzesēs Baltijas jūras ūdenī • IR.lv

Google iekārtas dzesēs Baltijas jūras ūdenī

23
EPA/LETA

Interneta meklēšanas pakalpojumu kompānija Somijā izbūvēs datu centru

Interneta meklēšanas un citu pakalpojumu sniedzējs "Google" jauno datu centru dzesēs ar Baltijas jūras ūdeni no Somu līča, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Nozare.lv. Datu centru paredzēts atvērt nākamgad vecā papīra fabrikā, Somijas dienvidu pilsētā Haminā. Informācijas centrs apkalpos Ziemeļeiropu un, iespējams, arī Krievijas ziemeļrietumus. 

Zviedru informācijas tehnoloģiju (IT) portāls "Computer Sweden" raksta, ka "Google" meklēšanas, interneta indeksēšanas un citu pakalpojumu uzturēšana prasa milzu tehnikas jaudu. Savukārt šo mašīnu procesori rada siltumu, kas jāizkliedē dzesējot, tādējādi patērējot papildu elektroenerģiju, ja nav ierīkotas alternatīvas dzesēšanas sistēmas.

Britu IT portāls "The Register" raksta, ka visa dzesēšana notikšot, sūknējot ūdeni caur divām jau papīrfabrikas laikā izbūvētām caurulēm, kas sniedzas Somu līča dzelmē. Savukārt zviedru žurnālists pamanījis, ka vismaz daļu elektrības datu centrs ņems no vēja ģeneratoriem, kas atrodas rūpnīcas teritorijas tuvumā.

Datu centra vieta atrodas netālu no Somijas-Krievijas robežas, un "ComputerSweden" raksta, ka, visticamāk, daļu gaidāmā milzu serveru "parka" jauda apkalpos arī "Google" pakalpojumu lietotājus Sanktpēterburgā un citur Krievijā. Rakstīts, ka Haminas pilsēta atrodas ideālā vietā starp Skandināviju (ar kuru savieno "TeliaSonera" maģistrālais optiskas kabelis) un Krievijas ziemeļrietumiem, kā arī netālu no Baltijas valstīm.

Komentāri (23)

archoftriumph 26.09.2010. 19.21

jociigi ka shie nebuuveeja tur kur siltumu var atdot pilseetai vai kaadai ruupniicai. manupraat shiem blakus aatri ir jaauzrauj vismaz siltumniicas un jaatirgo izaudzeetais internetaa – green google (c):)

+6
-1
Atbildēt

1

    martins_s > archoftriumph 26.09.2010. 20.15

    Jā, es arī iedomājos, ka viņi to siltumu varētu lietderīgi kaut kur izmantot. Piemēram, apsildot vietējos ofisus, ja tur tādi ir :) Green Google audzētava izklausās labi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

raivis763 27.09.2010. 11.58

Būtu vinnējuši konkurences cīņā, kad Google vērtēja valstis, kur izbūvēt datu centru, tad būtu varējuši arī apsildīt kādu LV mazpilsētu.
Kaut tagad jau nav arī slikti – pieber mazliet sāli un zivju zupa būs gatava :)

0
0
Atbildēt

1

    jeers > raivis763 27.09.2010. 13.45

    Protams un Google maksās mūsu latveenergo aplaupošo tarifu par elektrību ?!?
    Tas siltums rodas no elektrības – domāju, ka viņi meklēja valsti ar stabilu elektropiegādi un saprātīgu cenu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 27.09.2010. 03.44

Rudeņi kļūs lietaināki.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu