Čigānu kongresa organizatoriem pārmet slēpto reklāmu • IR.lv

Čigānu kongresa organizatoriem pārmet slēpto reklāmu

17
Latvijas čigānu apvienošanas kongress. Autors: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Starp atnākušajiem un rīkotājiem izceļas asi konflikti; lielākā daļa pasākumu pamet

Sestdien Rīgā, viesnīcas "Maritim" konferenču zālē rīkotajā Čigānu apvienošanās kongresā starp atnākušajiem un organizatoriem izcēlusies asa vārdu pārmaiņa, vēsta LETA. Klātesošie pārmeta jaunās biedrības potenciālajiem dibinātājiem slēptu politisko reklāmu un mēģinājumu izkrāpt Eiropas Savienības (ES) līdzekļus citiem mērķiem, nevis čigānu interešu aizstāvēšanai.

Apvienošanas kongresu rīkoja Čigānu biedrību savienība un Latvijas Čigānu tautu apvienība. Pasākumā piedalījās arī vairāki politiskās partijas “Saskaņas centrs” biedri un deputātu kandidāti 10.Saeimas vēlēšanām: Boriss Cilevičs, Sergejs Mirskis un Maksims Tolstojs.

Aģentūra LETA vēsta, ka uz kongresu sākotnēji bija pulcējušies vairāk nekā 100 cilvēku. Tomēr sarīkojuma atklāšanā skanošajai romu himnai līdzi neviens nedziedāja. Pēc tam organizatori norādīja, ka darbs noritēs trīs valodās – latviešu, krievu un čigānu. 

Tālāk kongresa dalībniekus latviski sveica pašreizējie Saeimas deputāti un nākamo vēlēšanu deputāta kandidāti Boriss Cilevičs un Sergejs Mirskis. Kongresa dalībniekus krieviski uzrunāja arī Rīgas domes deputāts Maksims Tolstojs (SC), kurš čigānus sveicināja arī no sava partijas biedra, galvaspilsētas mēra Nila Ušakova (SC).

Dalībnieki sāka skaļi izteikt piezīmes, kad no kongresa organizatoru galda sāka runāt Konstantīns Karpovičs. Klātesošie teica, ka Karpoviča teikto nevarot saprast. "Ko jūs to kongresu taisījāt, ka latviešu valodu neprotat?" atskanēja kāda balss no konferenču zāles aizmugures. "Jūs, krievu čigāni, ko jūs Latvijā gribat?" kliedza kāds cits atnākušais.

Pēc nesaskaņu izcelšanās lielākā daļa atnākušo devās prom. Kongress gan turpinājās, jo zālē vēl bija pārdesmit cilvēku, vēsta LETA. Kongresa organizētāji iepriekš bija iecerējuši izveidot biedrību "Latvijas čigānu-romano biedrību un čigānu tautas savienība".

Aģentūra LETA no atnākušajiem uzzinājusi, ka Latvijā dzīvo "poļu čigāni", "krievu čigāni" un "latviešu čigāni". Visi nekad nevarot atrast kopīgu valodu un apvienoties, tāpēc arī sestdienas kongresa mērķis bijis beidzot apvienot viņus, kas gan īsti nav izdevies.

Tikmēr Vislatvijas čigānu sabiedrības "Nevo Drom" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Berezovskis  bija sašutis, ka par sestdien rīkoto kongresu dzirdējis tikai no plašsaziņas līdzekļiem. Turklāt jauna čigānus apvienojoša organizācija nemaz neesot vajadzīga, jo pirms trīs mēnešiem tāda jau tikusi nodibināta, sacīja Berezovskis. "Nepārkāpsim tās tradīcijas, kas ir iekaltas akmenī," sacīja "Nevo Drom" līderis, aicinot svešā vārdā "nerīkot nekādas darba grupas".

Komentāri (17)

buchamona 25.09.2010. 21.45

To, ka LV čigāni nesatiek ar Krievijas čigāniem esmu pats pieredzējis, kad jaunībā kādu laiku “baudīju romantiku” uz dzelzceļa kā kravas vagonu pavadonis, bieži vien kopā ar LV čigāniem. :) No pieredzes varu pateikt – sakarīgi ļaudis, ja viņi tevi pieņem par savējo. Interesanti sarunu biedri, bet SC pirms vēlēšanām dara to, ko latviešiem sen jau vajadzēja izdarīt – vnk pievērst viņiem vairāk uzmanības. Īsts Latvijas čigāns bieži vien ir lielāks LV patriots par latvieti.

+22
0
Atbildēt

1

    daina_tabuna > buchamona 25.09.2010. 22.05

    Turklāt viņi arī runā katrs savā valodā. Viņi savstarpēji runā krieviski, jo abas čīgānu valodas pamatīgi atšķiras. Latvijā gan Latvijas čigānu ir krietni mazāk kā Krievijas čigānu, kas iebrauca pēc 2PK.

    Par poļu čigāniem gan pirmo reizi dzirdu. To, ka tādi varētu būt- ticu, bet ka Latvijā viņi ir vairāk par desmit- divdesmit… nu nezinu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 25.09.2010. 21.39

Pierādījums, ka šie triki un manipulācijas ar sabiedriskajām organizācijām, kurus turpina praktizēt SC un PLL, drīz vairs neies cauri. Nevar paņemt vienu vadītāju sarakstā un cerēt, ka visa organizācija sekos pavadā.

+12
-1
Atbildēt

0

salmon fish factory 26.09.2010. 09.58

Man gan liekas, ka te pamatā ir paspīdējusī ES nauda.
Ja mērķis būtu apvienošana, tad par kodolu vajadzēja ņemt “Latvijas Čigānu biedru apvienību un augstāko čigānu padomi” . Tās jau eksistē. Bet SC saredzēja gan reklāmu sev, gan līzdalību naudas dalīšanā, izveidojot kaut ko jaunu, kā Šlesrs varbūt ieteiktu, no lielākajiem kretīniem. Neizdevās.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu