Zatlers ANO mudina nepieļaut jaunu krīzi • IR.lv

Zatlers ANO mudina nepieļaut jaunu krīzi

25
Latvijas prezidents Valdis Zatlers ANO Ģenerālās asamblejas 65.sesijas atklāšanā. Avots: AFP/LETA

Uzrunā Ģenerālajai asamblejai prezidents uzsvēris nepieciešamību reformēt padomi

Valsts prezidents Valdis Zatlers, sakot uzrunu ANO Ģenerālās asamblejas 65.sesijā Ņujorkā, norādījis, ka būtiska loma jaunas ekonomikas krīzes novēršanā būs piesardzībai, kā arī globālai finanšu pārvaldei, vēsta aģentūra BNS.

"Latvija ir gandarīta par nozīmīgo lomu, kāda šajā ziņā bijusi G20 valstīm, domājot par izaicinājumiem, kādi saistās ar asimetrisko starpību starp globālu alkatību un peļņu, no vienas puses, un valsts līmeņa noteikumiem un to ievērošanu, no otras puses Finanšu pārvaldei jābūt globālam procesam, un mēs augsti novērtējam darbu, ko šajā ziņā veic G20, kā arī starptautiskās finanšu institūcijas un citi procesa dalībnieki," klāstījis Zatlers. Prezidents uzsvēris, ka Latvija ir to valstu starpā, kurās krīze bija visnopietnākā, taču tagad sāk atkopties. 

Zatlers arī paudis, ka šīs sesijas laikā ANO jāizvērtē Cilvēktiesību padomes darbs. Kaut arī "padome ir pierādījusi spēju risināt dažādos cilvēktiesību jautājumus un veicināt cilvēktiesību ievērošanu”, tās “darbā joprojām ir nepieciešami uzlabojumi,” norādījis Zatlers. 

Vienlaikus prezidents uzsvēris nepieciešamību reformēt ANO un Drošības padomi, lai palielinātu organizācijas efektivitāti. Pēc Zatlera domām, jāīsteno Tūkstošgades attīstības mērķi, kā arī jāuzlabo ANO gatavība cīnīties ar dabas katastrofu sekām un klimata izmaiņām. Prezidents solījis, ka “Latvija arī turpmāk palīdzēs valstīm, kuras piemeklē traģiskas stihijas.”

Tūkstošgades attīstības mērķus ANO pieņēma 2000.gadā un nolēma īstenot līdz 2015.gadam. Astoņu mērķu skaitā ir nodoms samazināt nabadzību, mazināt bērnu mirstību, nodrošināt vides ilgtspēju u.c.

Vēl Zatlers uzrunā paudis Latvijas atbalstu ASV prezidenta Baraka Obamas sāktajām sarunām par kodoldrošību un atzinību par ASV un Krievijas jauno kodolbruņojuma ierobežošanas līgumu "START". Attiecībā uz Afganistānu Zatlers klāstījis, ka tur nesen notikušās parlamenta vēlēšanas pierādījušas, ka "afgāņu tauta vēlas mierīgu un turīgu valsti, kurai ir labas attiecības ar kaimiņvalstīm.”

Zatlers arī akcentējis, ka Latvija izvirzījusi savu kandidatūru ANO Cilvēktiesību padomē no 2014.gada. Latvija jau 2006.gadā mēģināja iekļūt padomē, taču 2006.gadā ANO Ģenerālā asambleja Latviju padomē neievēlēja.

Komentāri (25)

Janka, Janic 25.09.2010. 11.30

Latvijā pirms divdesmit gadiem beernu mirstiiba bija vismazaakaa Eiropaa , tagad atrodamies pašaa apakšaa, muusu valsti ir vadiijuši plejaade premjerministru , tajaa skaitaa teepists Sķeele kurš uznaakot uz politiskaas skatuves deklareeja saukli katraa ģimenee triis beerni … beigaas beernu kliiniku apzaga, visi premjeri domaajuši tikai par savu, sev apkaarteejo un mafiozaas struktuuras labumu, patreizeejais premjers dariijis visu iespeejamo , lai izvestu valsti no strupceļa ,kaadaa šie gaiļi šķeeles birkavi godmaņi to ieveduši …taadeeļ veeleešanaas aicinu balsot par Dambrovski!!!

+4
0
Atbildēt

1

    dro > Janka, Janic 25.09.2010. 11.36

    Latvijā pirms divdesmit gadiem beernu mirstiiba bija vismazaakaa Eiropaa
    _____________________
    Tiešām? Nezināju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 25.09.2010. 18.38

Lasu un domāju… Zatlers runā aizskāris tādas diezgan nopietnas lietas. Nē, nu ir jau skaisti, ja tā var pundurvalsteles prezidents iziet ANO priekšā un nodeklarēt, ka tas sūdīgs, šitais sūdīgs un vajag reformēt. Tas sanāk apmēram tāpat kā četrgadīgs knēvelis ienāk autoservisā un sāk meistariem stāstīt, ka viņu aparatūra nav riktīgi laba un ar tādu autiņus nevar labi saremontēt. Visi tā tēvišķi pasmaida, pamāj ar galvu un turpina strādāt kā strādājuši…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu