Paraksta līgumus par gudrona dīķu sanāciju • IR.lv

Paraksta līgumus par gudrona dīķu sanāciju

10
Gudrona dīķis Inčukalnā. Autore: Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

“Skonto būve” bez pieredzes vides sanācijā uzvar vērienīgā konkursā

Vides ministrijā piektdien parakstīti līgumi ar SIA "Skonto būve" un "Geo Consultants” par  Inčukalna sērskābes gudronu dīķu sanācijas darbu īstenošanu, ko plānots paveikt 48 mēnešu laikā, vēsta aģentūra LETA.

Projekta "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudronu dīķi" sanācijas darbi" kopējas izmaksas ir 20,3 miljoni lati, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 14,2 miljoni lati, valsts budžeta finansējums – 6,1 miljons latu.

Ar "Skonto būvi" parakstīts līgums par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu projektēšanu un sanāciju par 16,5 miljoniem latu, savukārt ar SIA "Geo Consultants" – par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas inženiertehnisko uzraudzību ar līguma summu 220 700 lati.

Tā kā Latvijas uzņēmējiem nav pieredzes šāda ķīmiskā piesārņojuma sanācijas darbos un uzraudzībā, "Skonto būve" projekta īstenošanā sadarbosies ar vācu kompāniju "Moeg", kas ir veikusi sanāciju pieciem līdzīgiem dīķiem Austrumvācija un Slovākijā. Vides ministrijā Ir.lv pagaidām neatbildēja uz jautājumu, kādēļ konkursā par uzvarētāju atzīta “Skonto būve”, kurai nav pieredzes vides sanācijā. Pēc Ir.lv rīcībā esošās informācijas, viens no pārējiem konkursa dalībniekiem bijis Beļģijas uzņēmums ar gadu desmitu pieredzi šajā jomā un līdzīgiem projektiem daudzviet pasaulē.

Kā norāda vides lietpratēji, šis ir viens no pielietojamās tehnoloģijas ziņā sarežģītākajiem un unikāliem projektiem vides jomā ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienības mērogā. Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektā jāveic gan toksisko vielu savākšana un vides sakopšana, gan būvniecība. Abos gadījumos gudrona dīķu piesārņojums, kas Inčukalnā krājies kopš padomju laikiem, infiltrācijas ceļā ir nonācis 70-90 metru dziļumā. Lai īstenotu sanāciju, dīķu tuvumā tiks būvēts neliels pārstrādes uzņēmums, kurā neitralizēs no dīķiem izsmelto masu. Pēc iztukšošanas dīķus plānots aizbērt ar smilti.

Jau vēstīts, ka nesen dīķu tuvumā tika izbērta toksisko atkritumu krava, kas radīja nepatīkamu smaku plašā apkārtnē. Patlaban tiek meklēts par šo nelikumīgo rīcību atbildīgais uzņēmums.

Komentāri (10)

silvija_vitina 25.09.2010. 10.21

khe, khe… Skonto būvei toties ir milzīga pieredze starpniecības jautājumos. Kam viņai vajag pieredzi vides sanācijas jautājumos?

+3
0
Atbildēt

0

Inese Birzniece 25.09.2010. 11.19

Atkal Skonto, atkal Rāvis! Miljoni par starpniecību (lasi: savējiem kabatās). Viss kā parasti: šamie konkursus vinnē, kā starpnieki nosmeļ krējumu- darbu veicēji visādas mazās firmiņas par sviestmaizi. Kāpēc nenoslēgt līgumu pa tiešo ar darbu veicēju?

+1
0
Atbildēt

0

ievuliitis 24.09.2010. 20.36

Redakcija!
“Jau vēstīts, ka nesen dīķu tuvumā tika izbērta toksisko atkritumu krava, kas radīja nepatīkamu skatu plašā apkārtnē.”
Smaku nevis skatu.:)) Kaut gan skats no atkritumiem arī nav diez ko pievilcīgs :))

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu