Rietumvalstu delegācijas pamet ANO asambleju • IR.lv

Rietumvalstu delegācijas pamet ANO asambleju

93
Britu diplomāti pamet ANO asambleju Irānas prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada runas laikā. Avots: AFP/LETA

Diplomāti protestē pret Irānas prezidenta pausto, ka 11.septembra terora aktā vainojamas ASV

Amerikas Savienoto valstu (ASV), Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu, Kanādas, Austrālijas, Jaunzēlandes un Kostarikas delegācijas Irānas prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada uzstāšanās laikā piektdien metušas ANO Ģenerālās asamblejas 65.sesijas sēdi, protestējot pret viņa pausto, ka 2001.gada 11.septembra terora aktu organizēšanā varētu iesaistītas ASV.

Kā vēsta raidsabiedrība BBC, Ahmadinedžads pieminēja populāru teoriju, kas pieļauj, ka 11.septembra notikumus ASV vadība izplānoja, lai apturētu savu ekonomikas kritumu un nostiprinātu rūkošo ietekmi Tuvajos Austrumos Izraēlas cionistu režīma glābšanai.

Pēc šīs izpausmes ASV diplomāti piecēlās un atstāja sēžu zāli, viņiem sekoja Lielbritānijas un citu Rietumvalstu delegācijas. ASV pārstāvji Ahmadinedžada izteikumus nodēvējuši par ''pretīgiem un maldinošiem''. Irānas prezidentu delegātu aiziešana, pēc kuras zālē vairāk nekā puse vietu palika tukšas, nav samulsinājusi, un viņš turpinājis savu uzstāšanos.

Ahmadinedžads savā runā aicinājis pasludināt 2011.gadu par kodolatbruņošanās gadu, uzsverot, ka nevajadzētu jaukt "kodolenerģētiku ar kodolbumbām" un sankcijas pret Irānu bijušas netaisnīgas un neefektīvas. Viņš pauda gatavību publiskam dialogam ar ASV prezidentu Baraku Obamu, lai izklīdinātu domstarpības. Nākamgad Irāna plānojot rīkot konferenci par terorismu.

BBC ārlietu korespondents Džonatans Markuss Irānas prezidenta runu raksturo kā daļēji politisku denunciāciju, daļēji – sprediķi, plašu prezentāciju par viņa specifisko pasaules uzskatu.

Komentāri (93)

buchamona 24.09.2010. 13.57

Krievijas delegācija laikam palika sēžot, ja jau netika pieminēta starp “aizejošajām” valstīm. Interesanti – līdzīgā situācijā, ja LR vēlēšanās uzvarētu SC + PLL, kā jutīsimies mēs, kad arī Latvijas delegācija paliks “sēžot” kopā nu jau ar saviem “jaunajiem” domu biedriem :)
Šo varbūtību vienmēr vajadzētu paturēt prātā, reizēs, kad sākam filozofēt par to, kas mums latviešiem ir Saskaņas Centrs.

+13
-1
Atbildēt

1

    ltvpanorama > buchamona 24.09.2010. 14.24

    krievi vispār ir dīvaini tipi..cīnās ar vahabītiem (musulmaņu teroristiem) kaukāzā tai pašā laikā tadus pašus Hamas teroristus, kuri starp citu atbalsta tos pašus vahabītus uztur par čomiem un pieņem Ktremlī..viņiem po ka pašiem sūdīgak.. galvenais ieriebt ” pindosiem” , kā viņi sauc amerikāņus ..iedod pusdullam irāņu dvieļugalvam kodoltehnoliģjas un pēc tam pašiem ar to nāksies cīnīties, kad visa šitas Tuvo austrumu bordelis radikalizēsies vidusāzija (notiek jau tagad) un māksies uz neapdzīvotajām krievu ārēm..tad vairs jociņi par Džamšudu neliksies smieklīgi (domāju ka maskavieši jau sen par to neņirdz)

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

dro 24.09.2010. 18.00

Dolārs. TASS sobščajet: Tas ir tieši tas, ko amerikāņi dara jau kopš 20. gadsimta- sūta savaus karavīrus pa visu pasauli- spēlējas ar tūsktošu cilvēku nāvēm.
_______________________________
Būtu mazliet izglītotāks, tad zinātu, ka bez ASV nebūtu atrisināts ne Antantes uzvara 1. pasaules karā, ne Hitlera Vācijas sagrāve 2.jā. Suecas kanāls joprojām piederētu kolonizātoriem un Āfrikas dekolonizācija notiktu daudz vēlāk. Visā Korejā valdītu komunisti vai arī Japānā militāristi. Bez Vilsona 7. punktiem nebūtu ne Latvijas, ne citu Austrumeiropas jauno valstu. Šo sarakstu varētu ilgi turpināt, bet nav vērts laiku tērēt nozombētajiem:)

+6
-1
Atbildēt

8

    buchamona > dro 24.09.2010. 19.52

    Katram jau ceļš līdz tai “patiesai vēsturei” ir bijis savs. Man laimējās – laikā, kad mācijos LPSR vēsturi, atradu vienā pažobelē Latvijas vēsturi skolām, liekas 1938. gada izlaidums, Latvijas vēsturi – vācu okupācijas laika izdevums, Atbrīvošanās cīņu vēsturi uc noderīgu sev literatūru. Bija iespēja salīdzināt :) Atmodas sākumā nācās satikt cilvēkus, kuriem par 40 gada okupācijas faktu uc vispār bija pirmā dzirdēšana, grūti gan nācās viņiem noticēt. Ir cilvēki, kuri labprāt pieņem kaut kādu “netradicionālo vēsturi”, tāds hobijs, acīm redzot – vārdu sakot, gaumes lieta :)

    Un vēl jau “vides specifika” – ja “mūsu jaunatne” dzīvotu PSRS laikos, tad, domāju, lielai daļai patiesā LV vēsture liktos tīrā romantika :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 24.09.2010. 20.17

    Es savukārt lauku mājas bēniņos atradu Grīna pasaules vēsturi, Atpūtas, vācu laika Laikmetu, gara laika Jaunības tekas u. c.. 80.to gadu sākumā no Ļeņigradas uz Jūrmalu viena krieviete sāka vest ‘ienaidnieku” literatūru, bet tad jau arī Atmoda bija klāt. Man veicas arī ar vēstures pasniedzējiem. Par Ribentropa – Molotova paktu mums kolhoza talkas laikā izstāstīja v. z. doktors Apals – Airaišu Ezerpils idejas autors un realizētājs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > dro 24.09.2010. 18.58

    1. pasaules karā ASV iesaistījās jau tad, kad Vācija, karojot divās frontēs bija novājināta. Valstī brieda revolūcija un ķeizaram nācās laisties lapās. Līdz tam ASV rūpnieki uzvārījās, angļiem pārdodot ieročus un munīciju.

    Suecas kanālu, kā zināms, nacionalizēja Ēģiptes prezidents Nasers. ASV nebūt nepalīdzēja šim procesam. Gluži otrādi – Izraēlas, Lielbritānijas un Francijas bruņotajiem spēkiem, kuri uzbruka Ēģiptes armijai, lai atkarotu kanālu, palīdzēja arī dažas ASV īpašo uzdevumu vienības.

    Par Vilsona 7. punktiem – tas dokuments nebija saistošs ASV politikai un tika izmantots kā priekšvēlēšanu žests baltiešu kopienai. Toties daudz saistošāks bija ASV parakstītais Helsinku pakts, kas garantēja Eiropas robežu leģitimitāti (t.i. arī Baltijas valstu atrašanos PSRS sastāvā).

    Jā, sarakstu vēl varētu paturpināt.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > dro 24.09.2010. 20.34

    -:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 24.09.2010. 19.32

    riņķī apkārt. Vai Tev neliekas savādi, ka mēs, audzināti un skoloti padomju skolās, vēsturi zinām labāk kā mūsdienu jaunatne, kurai pieejama visplašākā literatūra, imternets u.t.t.?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > dro 24.09.2010. 19.26

    otra puse, http://kalniete.lv/2010/05/03/rietumvalstu-nostajas-maina-baltijas-valstu-neatkaribas-atzisanas-jautajuma/ gara lasāmviela :) bet iesaku izlasīt. Saliks visas lietas “pa plauktiņiem” nebūs vairs pašam jālauza galva :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 24.09.2010. 19.29

    otra puse. Atkārto vēsturi, precīzāk sakot nenodarbojies ar falsifikāciju: ASV /arī PSRS/ pieprasīja pārtraukt agresiju un nekādas ASV vienības operācijā nepiedalījās. Koloniālās sitēmas demontāža bija viena no pretrunām starp Rūzveltu un Čerčilu.
    Vilsona 7 punkti ir ASV skatījums uz Eiropas izkārtojumu pēc 1. pasaules kara , ar baltiešu kopienu tam nav ne mazākā sakara, tā radās pēc 2. pasaules kara, lai gan baltieši emigrēja uz Amerikas kontinentu arī agrāk.
    Tieši Helsinku vienošanās sakarā var runāt par žestu baltiešiem, jo ASV to parakstīja ar piebildi, ka vienošanās neattiecas uz Baltiju.
    Nu bet sarakstu vari turpināt, tikai, lūdzu, ne no PSKP vēstures grāmatas:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > dro 24.09.2010. 20.24

    Nu, kā “ienaidnieku literatūras” spilgtāko piemēru – līdz Atmodas sākumam, man izdevās izlasīt Gulaga arhipelāgu, Gordona tulkojumā. Vispār jau foršas tās atmiņas par “pažobelēm” :), un pavisam cūciski būtu, ja mēs paši visu, kas mums šobrīd ir, salaistu grīstē.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

piziks 24.09.2010. 15.35

Dzeri, Tu Lībiju sauc par Līviju? Tad jau esi beidzis vidusskolu ar krievu māčibu valodu?!

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu