Ansips: jāievēro stingra fiskālā politika • IR.lv

Ansips: jāievēro stingra fiskālā politika

58
Baltijas valstu premjerministri Andrjus Kubiļus (K), Valdis Dombrovskis (C), Andruss Ansips (L). Autors: Šarunas Mažeika, F64

Lietuvas premjers Kubiļus Dombrovski dēvē par Baltijas reģiona glābēju

Baltijas valstīm jāturpina ievērot stingru fiskālo politiku, piektdien 11.Baltijas Ekonomikas forumā norādīja Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips, vēsta aģentūra BNS. Savukārt Lietuvas valdības vadītājs Andrjus Kubiļus Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski nodēvēja par ekonomiskās krīzes laika lielāko varoni Baltijas valstīs – visa reģiona glābēju.

Ansips uzsvēra, ka Baltijas valstīm jābūt pievilcīgām ārvalstu investīcijām, taču investoriem nepatīk liels budžeta deficīts, tādēļ Baltijā jāievēro stingra un pārdomāta fiskālā politika. Igaunijas valdības vadītājs atzina, ka Baltijas reģionam vēl aizvien jātiek galā ar vairākām problēmām, tostarp salīdzinoši zema ir darbaspēka produktivitāte. Lai veicinātu reģiona attīstību, nopietni jāpievēršas izglītības, zinātnes un inovāciju veicināšanai.

Lietuvas premjerministrs Kubiļus papildināja, ka Baltijas valstīm, integrējoties ar Ziemeļvalstīm, jākļūst par paraugu inovāciju un informācijas tehnoloģiju jomā. "Mūsu svarīgākais darbs ir panākt Ziemeļvalstis, un to varam paveikt tikai tad, ja visas Baltijas valstis sadarbojas," sacīja Kubiļus.

Lietuvas pārstāvis uzteica Latvijas valdības vadītāju Dombrovski, kurš izglābis ne vien Latviju, kurai pirms kāda laika bijis prognozējams pilnīgs sabrukums, bet visu Baltijas valstu reģionu. No Latvijas sabrukuma ciestu ne tikai Latvija, bet noteikti arī Lietuva būtu nekavējoties izjutusi būtiskas problēmas.

Kā būtisku sadarbības jomu Kubiļus minēja enerģētikas neatkarības veicināšanu, jo šajā jomā jāpieņem vairāki stratēģiski nozīmīgi lēmumi. To pašu savā runā uzsvēra Eiropas Savienības (ES) attīstības komisārs Andris Piebalgs, kurš norādīja, ka tieši no enerģētikas lielā mērā ir atkarīga Baltijas reģiona konkurētspēja.

Piebalgs ieteica ekonomikas atjaunošanai Baltijas valstīm galvenokārt orientēties uz ES, nevis trešo valstu tirgiem. Kā būtiskus faktorus komisārs minēja apdomīgu ilgtermiņa makroekonomikas plānošanu finanšu resursu piesaistei, kohēzijas politikas veidošanu, kā arī cilvēkresursu attīstību, ar kuriem Baltijas valstīs patlaban ir nozīmīgas, visam reģionam kopīgi risināmas problēmas.

Ceturtdien un piektdien Rīgā norit kārtējais Baltijas Ekonomikas forums, kurā piedalās Baltijas valstu un Baltkrievijas valdību vadītāji, ekonomikas un finanšu jomas eksperti, uzņēmēji, u.c.

Komentāri (58)

mary75 24.09.2010. 12.07

Ansips ļoti politkorekti runā par visām Baltijas valstim, kaut arī Igaunijas un Latvijas problēmas pat salīdzināt nevar, un igauņi arī pēc savas mentalitātes tuvāk Ziemeļvalstīm, atšķirībā no latviešiem un valsts, ko tie uzbūvējuši, kas visvairāk atgādina kādu korumpētu NVS valstiņu.
Nu, ja paliks šī valdība, un Vienotība iegūtu kādu nospiedošu pārsvaru, iespējams, kaut kas arī mainītos, bet, izskatās, vairākumu apmierina dzīve tādos mēslos, kā līdz šim.

+13
0
Atbildēt

2

    ievuliitis > mary75 24.09.2010. 12.35

    Bet Dzeri! Tik daudzi cilvēki neinteresējās par politiku. Tā viņiem pat riebjas un, sākoties kārtējam ziņu raidījumam, tie pārslēdzās uz citiem kanāliem, kur ir kāds šovs vai ziepene. Tāpēc secinājumus par valdībām tie izdara pēc tā, kāds pašiem attiecīgajā brīdī ir dzīves līmenis.
    Sitācija man atgādina ģimeni, kur vīrs dzērājs notrallināja visu, ko vien varēja, un aiztinās. Ciemos pie mazbērniem ierodas vīramāte un pārmet vedeklai, ka zupa liesa un ģērbjas bez šika.
    Acīmredzot, liela daļa sabiedrības vēl nav izaugusi līdz cēloņu-sakarību apjēgai. Un šī situācija ir tik izdevīga kampējiem. Vajag tikai atpogāt kādu daļu no sazagtā reizi 4 gados prasmīgiem prātu manipulātoriem un – vari turpināt tālāk.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 24.09.2010. 12.26

    Drīzāk varētu runāt par ‘elites’ mentalitāti – igauņiem ir Ziemeļeiropas tipa elite, kamēr mēs ar saviem oligarhiem esam vienā kategorijā ar Itāliju, kur ar varu pār medijiem ir iespējams izskalot sabiedrībai smadzenes. Ja runājam par sabiedrību, tad Igaunijā tiešām ir ziemeļnieciskāka sabiedrība, tomēr arī mums tāda ir tikai pašķaidīta ar padomju pelēko masu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

lismanis 24.09.2010. 12.31

šķiet, ka šis ir izteikts mājiens ar sētas mietu no Baltijas kaimiņiem par to, ka tie vislabprātāk turpmāk strādātu kopā tieši ar Dombrovski.

+10
0
Atbildēt

10

    Tane-Dane > lismanis 24.09.2010. 14.34

    To es Betij neesmu teicis. To teici Tu:))).

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    lismanis > lismanis 24.09.2010. 15.29

    bet patiesībā es īsti nesaprotu, ar ko, teiksim, šāda “solidarizēšanās” atšķiras no Putina izteikta atbalsta Juščenko pirms Ukrainas vēlēšanām? vai arī nav jāmeklē tik tālu: ar ko “solidarizēšanās” starp šiem trijiem kungiem atšķirtos no “solidarizēšanos” starp Urbanoviču un, piemēram, to pašu jau minēto Putinu un Medjedevu?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    lismanis > lismanis 24.09.2010. 16.10

    kāpēc tas būtu labi?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > lismanis 24.09.2010. 17.50

    Tie nedaudzie latvieši, kas taisās balsot par šiem, iespējams, aizdomāsies par perspektīvām. Un arī daudziem krieviem Latvijā Putins nav nekāds elks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > lismanis 24.09.2010. 14.13

    Es šobrīd neredzu nekādus ”jeb kurus premjerus” ar ko solidarizēties. Es redzu tikai vienu pie varas esošu premjeru Dombrovski.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > lismanis 24.09.2010. 13.30

    Sauksim to par politisko pirmsvēlēšanu solidarizāciju:)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > lismanis 24.09.2010. 14.04

    Vai nē? Un gan Kubiļus, gan Ansips solidarizētos ar jebkuru Latvijas premjeru? Esi pārliecināts?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > lismanis 24.09.2010. 14.56

    to Mārtiņš Kacens : Toties tu izlikies par muļķi un grūdi cauri mājienus par kārtējo sazvērestību … šoreiz , acīmredzot, starp ES&SVF (nuja, kā ta bez ASV un Sorosa!) “nopirktajiem” Baltijas premjeriem

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > lismanis 24.09.2010. 15.51

    Tas pat būtu labi, un nesaki ne pieci, ka tāds solis var arī sekot. Lužkovs tak te jau izteicās. Bet atšķirība starp Igauniju, Lietuvu un Putina Krieviju ir mūsu starpvalstu attiecībās. Gan vēsturiskās, gan mūsdienu. Ja starp Latviju, Lietuvu un Igauniju lielos vilcienos ir neskaitāmi sadarbības līgumi, savstarpēja cieņa un arī izpalīdzība, tad ar Putinisko Krieviju attiecības ir ļoti neviennozīmīgas un savstarpējo cieņu un vienlīdzību turp ir grūti saskatīt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > lismanis 24.09.2010. 14.28

    Protams, jo mums jau divdesmit gadus ir viens premjers Dombrovskis. Tas ir viņš, kas visu te nolaida līdz kliņķim.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 24.09.2010. 12.13

Dombrovskis saņem pēc nopelniem. Un tam tā ir jābūt, ja spēlē godīgi. Arī mēs liekam tieši uz viņu vislielākās cerības. Ne jau ar kvēlām, bet tukšām runām var attīstīt šo valsti, bet gan ar neatlaidīgu, bet galvenais – nesavtīgu darbu. Un tieši to dara Dombrovskis. Arī Godmanis caurām naktīm esot sēdjis savā kabinetā. Bet ko viņš panāca, to mēs izjūtam ikviens. Un viņa uzstāšanās TV drīzāk atgādināja āksta – traģiķa, no Komēdiju teātra, uzstāšanos. Enerģētikas jautājumi vienmēr būs svarīgākie tūliņ pēc finašu jautājumiem, bet reizēm pat otrādi. Tātad šī tikšanās ir ļoti, ļoti svarīga visam mūsu reģionam. Kaut nu izdotos sarunāt ar Baltkriviem to naftas tranzītu. Mums ir lielas priekšrocības, vienīgi problēmas rada Lembergaizsaimniekotā Ventspils osta, tur esošais juceklis.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu