"Homo.lv" pirmizrāde • IR.lv

"Homo.lv" pirmizrāde

40

28. septembrī kinoteātrī K.Suns notiks pirmizrāde Kaspara Gobas dokumentālajai filmai "homo@lv". No 29. septembra filma būs skatāma kinoteātra K.Suns repertuārā.

2005. gada vasarā diviem puišiem radās iecere Rīgā noorganizēt vēl nebijušu pasākumu – lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu svētku gājienu pa pilsētas ielām. Pēc līdzīgu gājienu parauga Rietumos notikums tika nodēvēts par "praidu”. Nevienam nebija ne mazākās nojausmas, ka šis labi iecerētais nodoms izraisīs gluži neticamu notikumu lavīnu vairāku gadu garumā – Latvijas sabiedrība sadalīsies divās agresīvās nometnēs, uz cilvēkiem lidos gan izkārnījumi, gan svētītais ūdens, tiks sašķeltas ģimenes un zaudētas darbavietas, kāds mācītājs tiks izslēgts no baznīcas par brīvdomību, kāds cits piesauks dēmonus, abām pusēm palīgā metīsies Rietumu papildspēki, retorikā tiks izmantots gan Jēzus, gan patriotisms, gan cilvēktiesības, un to visu kāri uztvers mediji. Bet ja nu galu galā izrādās, ka cietēji ir bijuši visi, jo kādam ir izdevīgi mūs sakūdīt citu pret citu?

Kaspars Goba šo filmu veidojis piecus gadus. Ļoti apjomīgais filmas materiāls ļauj vienlīdz rūpīgi ieskatīties gan praidistu, gan no-praidistu viedokļos un varoņu dzīvesstāstos. Savdabīgā "praida arheoloģija” no tā ieceres rašanās mirkļa 2005. gadā līdz paziņojumam par nenotikšanu Rīgā 2010. gadā ļauj aplūkot pēdējo gadu norises Latvijā no citas perspektīvas, raisot pārdomas par manipulēšanu ar cilvēku ideāliem un politiķu lomu tajā, turklāt uzdodot jautājumu, kāda ir demokrātijas cena Latvijā.

Kaspars Goba (biologs, starptautiski atzīts fotogrāfs un agrākais Rīgas Laika žurnālists) kā kinorežisors plašāku atzinību guvis 2005. gadā, kad Nacionālajā filmu festivālā viņa dokumentālā filma Seda. Purva ļaudis (2004) saņēma žūrijas speciālbalvu Labākais laikmeta dokuments.  Kaspara Gobas līdz šim jaunākās filmas ir dokumentālo filmu cikls Pieci stāsti par dabu (2009) un dokumentālā filma Saldumu pilsēta (2010).

 

Komentāri (40)

Rubins 28.09.2010. 22.31

Varbūt arī es bildi izvēlētos citu, bet jāsaka, ka filma pārspēj dažu labu JRT izrādi – mazā latviešu komēdija caur svētūdens šalkām. Līgas Dimiteres un Igora Masļakova baltās lilijas un performance ar svētbildi un sveci bija neatņemama pirmizrādes sastāvdaļa :D Nē, filma tiešām ar veselīgu humora dzirxti – iesaku noskatīties, kamēr K Sunī skatāma!

+1
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > Rubins 29.09.2010. 13.00

    evolūcija:

    homo erectus

    homo habilis

    homo.lv

    Kaspars&Līga.sv

    0
    0
    Atbildēt

    0

zita 24.09.2010. 02.59

Pareizi teikts, ka ideja radās diviem puišiem, taču ne jau tiem, kuri organizēja pirmo Praidu.

0
0
Atbildēt

0

Sanšains 28.09.2010. 09.34

Un fakts, ka “Ir” redakcija šo (tēmu) IESAKA un IZCEĻ, neveicina vēlmi ņemt par pilnu Ozoliņa, Rodina un Raudsepa rakstīto.
Kā jau tas bijis kopš Ēlertes “Dienas” laikiem.

Pašu izvēle, protams. Vērtību un prioritāšu izvēle. Brašie savā kājā šāvēji.:)

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu