Plāno samazināt skolotāju skaitu • IR.lv

Plāno samazināt skolotāju skaitu

20
Jānis Saliņš, F64

Starptautiskie aizdevēji iesaka skolēnu un skolotāju skaita attiecību tuvināt Eiropai

Skolēnu un skolotāju skaita attiecība turpmākajos gados nepaliks tāda, kāda tā ir patlaban, bet tiks paaugstināta, skolotāju skaitu, visticamāk, samazinot. Šādu prognozi intervijā aģentūrai LETA paudis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs Mareks Gruškevics.

"Šogad mēs ar arodbiedrību bijām vienojušies, ka šo proporciju nemainīsim, lai gan starptautiskie aizdevēji to bija rekomendējuši. Tas ļāva nesamazināt skolotāju skaitu. Taču turpmāk skolēnu un skolotāju proporcija būs jāpaaugstina, un skolotāju skaits varētu samazināties. Līdz ar to skolotājs, kas paliks strādāt, varēs saņemt vairāk," skaidroja IZM amatpersona.

Ja paliek pie nostājas, ka, samazinoties skolēnu skaitam, visiem skolotājiem jāpaliek strādāt sistēmā, tad tiešām skolotāju darba alga nepaaugstināsies, skaidro ierēdnis. Nākamajos gados varētu notikt izmaiņas skolēnu un skolotāju proporcijā, proti, skolēnu skaits uz vienu skolotāju paaugstināsies.

Nākamgad Latvija apņēmusies mainīt skolēnu un skolotāju skaita proporciju, un tas nozīmē, ka skolēnu skaits uz vienu skolotāju paaugstināsies no astoņi līdz deviņi novados un no 10,2 līdz 11,2 pilsētās. Starptautiskie aizdevēji ir norādījuši, ka Latvijai jātuvinās Eiropas Savienības valstu vidējiem proporcijas rādītājiem.

Komentāri (20)

snjuu 19.09.2010. 20.52

Liekas, ka bija jauks salīdzinājums ar Igauniju, kur učuku mazāk, bet šiem vismaz naudu maksā.

+4
0
Atbildēt

0

austrisv 19.09.2010. 16.46

Saprotams, ka mums jātuvinās ES standartam, ka skolēnu skaits ir lielāks uz vienu skolotāju nekā līdz šim! neesam bagāta valsts lai uzturētu šādu skolotāju skaitu. Žēl, protams, arī skolotāji, bet ar ko gan viņi labāki par pārējiem speciālistiem un tiem pašiem ierēdņiem. Nav bērnu vairs, tad nav arī kas tos māca, un nav arī tik daudz, kas mūs visus ārstē utt!

+4
-1
Atbildēt

1

    liene.dz > austrisv 19.09.2010. 18.14

    Prātīgs viedoklis. Tomēr mēs vēl dzirdēsim, kā PLL sāks aurot “Dombrovskis grib taupīt uz nabadzīgu skolotāju rēķina, glābiet!!!” Patiesībā kaut ko līdzīgu droši vien drīz te paudīs tādas virtuālas “personības” kā “varbūt ka tā” utml.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 20.09.2010. 12.28

Domāju, ka laukos varētu atstāt skolas līdz 4 . klasei, tad tajās nevajadzētu mācīt ne fiziku, ne ķīmiju utt! Līdz ar to pietiktu viens skolotājs un vēl kāds palīgs, lai skolēni apgūtu pamatzināšanas. Pārējie var braukt uz pilsētām, jo autobusi taču nopirkti! Ar ko gan esam pārāki kā ASV, kur bērnus vadā uz skolu skolēnu autobusi. Vai tur ik pa 7 km ir skola???
Ja mēs būtu bagāta valsts , tad, protams, nevajadzētu neko samazināt! Tāpat, ja šitie ofšoristi maksātu nodokļus(ieskaitot arī Karginus un Krasovickus), tad nevajadzētu neko samazināt!
esmu pārliecināta, ka skolotāji tieši ir tie, kuri balsos par PLL, tā atļaujot atkal šiem ofšoristiem izzagt valsti, Izglītības sistēma Latvijā ir zem katras kritikas, ja bērniem ir jāalgo privātskolotāji matemātikā, ķīmijā utt!

+1
0
Atbildēt

3

    daina_tabuna > austrisv 20.09.2010. 12.41

    Doma nav slikta. Vienīgi nav jau ceļu, pa kuriem tie smalkie autobusi varētu braukt. Tie Mercedes, kas vinnēja konkursā, zemesceļus netur un vairāk stāvēs remontā kā tiks izmantoti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > austrisv 20.09.2010. 12.43

    @Nasing spešal!
    Tad pārāk daudz jāpārkārto mācību programmas. Šobrīd līdz 4. klasei ir sastādītas programmas tā, ka gandrīz visu pasniedz viens skolotājs, bet no 5. sākas specializēto skolotaju laiks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > austrisv 20.09.2010. 12.41

    Absolūti piekrītu. Principā jau var arī līdz 6.-7.klasei, ja var nokomplektēt klases. Un brauciens ar autobusu līdz 1 stundai ir ok. Neviens jau tik ļoti tālu no civilizācijas arī nedzīvo, ka vajadzētu braukt 2 vai 3 stundas līdz tuvākai lielākai mazpilsētai.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu