Rozentāles reklāma Infektoloģijas centrā ir pārkāpums • IR.lv

Rozentāles reklāma Infektoloģijas centrā ir pārkāpums

39
Baiba Rozentāle (PLL). Autors: Elmārs Rudzītis, F64

Eksperte: priekšvēlēšanu kampaņa līdz šim bijusi godīgāka par iepriekšējo

Apvienības "Par labu Latviju" (PLL) deputāta kandidātes Baibas Rozentāles reklāmas bukletu izlikšana viņas vadītajā Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) ir tipisks priekšvēlēšanu likuma pārkāpums, aģentūrai BNS norādījusi sabiedrisko pētījumu centra "Providus" eksperte Iveta Kažoka.

"Regulējums attiecībā uz aģitāciju iestādēs un kapitālsabiedrībās paredz, ka ir aizliegts aģitēt valsts, pašvaldību iestādēs un kapitālsabiedrībās. Tas noteikti attiecas arī uz šo gadījumu," sacīja pētniece, atsaucoties uz likumu par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām. Jau vēstīts, ka LIC gaiteņos uz galdiņiem un ārstu kabinetos izvietoti bukleti, kas slavē Rozentāles darbību un klāsta viņas solījumus veselības aprūpes jomā.

Likums "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām" noteic, ka "valsts un pašvaldību iestādēs, kapitālsabiedrībās, kurās vairāk nekā 50 procenti kapitāla daļu (akciju) pieder valstij vai pašvaldībai, aizliegts publiski pieejamās vietās izvietot un izplatīt priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus".

Kopumā Kažoka priekšvēlēšanu kampaņas norisi līdz šim no partiju finansējuma viedokļa vērtē kā godīgāku par iepriekšējo. Kampaņas kopējo bilanci gan noteikšot nākamās divas nedēļas pirms vēlēšanām, kad partijas televīzijā izvietos savus reklāmas rullīšus, kas ir dārgi, un līdz ar to pietuvosies priekšvēlēšanu tēriņu limitam. Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja datiem, vairāk par pusi atļautās aģitācijas summas – ap 570 tūkstošiem latu – jau iztērējušas trīs partijas, viena sasniegusi 70% robežu.

Pēc ''Providus'' novērojumiem, divas partijas izmanto negodīgus paņēmienus. Kā norāda Kažoka, bijuši mēģinājumi kandidātu popularizēšanai izmantot valsts vai pašvaldības iestāžu resursus, piemēram, Rīgas brīvostas reklāmas klipos redzams "Par labu Latviju" (PLL) premjerministra amata kandidāts Ainārs Šlesers. Savukārt ''Saskaņas centru'' acīmredzami reklamē avīzes ''Vesti Segodņa'', ''Čas'', telekanāls PBK.

Nebijusi sastāvdaļa bijusi "masīvā kampaņa" pirms regulētā priekšvēlēšanu perioda, kad maijā un jūnijā biedrība PLL izvietoja reklāmas, kas bija iecerētas kā daļa no priekšvēlēšanu kampaņas. Tas nav bijis pretrunā ar spēkā esošajiem likumiem un, visticamāk, netiks ieskaitīts priekšvēlēšanu izdevumos.

Komentāri (39)

kkristaps 19.09.2010. 14.20

Interesanti, kāda daļa no Bērnu slimnīcai hipotētiski nozagtajiem 700 000 Ls bija paredzēta blēžu varzas reklāmai?

+18
0
Atbildēt

0

ievuliitis 19.09.2010. 13.48

Žēl, ka “spēlētāja” diskvalifikācija ir tikai sporta elements.
Bet, ja nopietni, kas ir tiesīgs uzlikt sodu kandidātam vai partijai, no kuras tas startē un kādi ir sodu varianti?

+12
-1
Atbildēt

2

    Inese Birzniece > ievuliitis 19.09.2010. 20.27

    Kā vēlēšanās var startēt partija (kaut arī apvienībā), kuras likumpārkāpumus iepriekšējo vēlēšanu norisē jau konstatējusi tiesa? Tā ir parasta/ierasta prakse visur Eiropā?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    runivs > ievuliitis 19.09.2010. 14.23

    1. PLL nav samaksājusi 1,5 milj. sodu par pārkāpumiem iepriekšējās Saeimas vēlēšanās.Tāpēc nekaunība un nesodāmības sajūta no PLL puses ir apbrīnojama.
    2.Saskaņā ar likumu aizliegts aģitēt valsts iestādēs, kā arī noteiktās valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās.
    3. Ne BULIS, ne IGO, šķiet, nav ar PLL nesais­tīta persona likuma izpratnē. Viņu aģitācija ir vērtējama kā tāda, lai slēptā veidā apietu priekšvēlšānu tēriņus. Neticu, ka šie mākslinieki gadiem ilgi krājuši naudiņu, lai reklamētu vienu bijušo PLL ministri.
    4.ATBILDĪBA IR NOTEIKTA,bet,pateicoties Saeimā esošās TP, ZZS un LPP/LC deputātu aktivitātēm, tā ir neefektīva.

    +18
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 19.09.2010. 14.14

Un kā jau teicu, ka Bārbijai spīduļi visās vietās sakarināti. Viņai gan jābīstas no pētrkona negaisa!

+10
0
Atbildēt

2

    kkristaps > austrisv 19.09.2010. 14.23

    Vai nebūtu pareizāk teikt “pārziedējusi Bārbija”?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > austrisv 19.09.2010. 17.24

    @Bet
    es apbrinoju Dombrovska izturibu kad shis puszhagata-puspapagailis zeltlietam apkaries visas kjermenja vietas vinu vajaja pa visiem gaitenjiem sev naudu mangodams, – dod 40 miljonus, dod naudu, naudu dod.. apbrinoju Dombrovski jo mani nervi to neturetu, sen butu tai matus izplukusi un muti ar lupatam aizbazusi.
    Rozentale kur tika klat to izpostija un vinjas atgrieshanas, ta butu briesmiga nakotne ar pilnigu veselibas aprupes sagravi, valsts vel vienu shadu triecienu neizturetu.
    Sallija Benfelde kadreiz labi sekoja vinjas darbibam:
    http://diena.lv/lat/politics/blog/sallija_benfelde/naves-ministre
    http://diena.lv/lat/politics/blog/sallija_benfelde/teatris-ap-1-slimnicu

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu